IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Mijn hobby is nu mijn werk’

Zo’n tachtig journalisten en fotografen hebben zich geaccrediteerd voor het WK shorttrack in Ahoy Rotterdam, nog los van een groot aantal tv-medewerkers. Namens de KNSB moet Huub Snoep als persvoorlichter alles in goede banen leiden. ,,Het worden een paar pittige dagen”, verwacht Huub Snoep.

Tachtig accreditaties, het is nogal wat.
,,Dan merk je dat shorttrack in veel meer landen leeft dan het langebaan-schaatsen. Er komen ook meer landen met tv-ploegen. In Thialf krijg je met de Duitsers te maken, met de Noren altijd en met de Tsjechen sinds Martina Sáblíková van zich doet spreken. Naar het WK shorttrack komen tv-ploegen uit China, Korea, Canada, Hongarije. Dat geeft een veel bredere belangstelling aan.”

Hoe lang doe je dit werk al?
,,Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Tot 1987 was ik onderwijzer op een basisschool. Schrijven en fotograferen deed ik in mijn vrije tijd ernaast. Daarna heb ik tot 1995 voor een schaatstijdschrift gewerkt. Tussen 1995 en 2000 ben ik terug geweest in het onderwijs, maar vanaf 2000 ben ik in dienst van de KNSB.”

Waaruit bestaat dat werk?
,,Het gebruikelijke werk dat op een persvoorlichter afkomt bij schaatswedstrijden. Zorgen dat de schaatsers beschikbaar zijn voor de media, persberichten schrijven. Ik begeleid ook het perstraject rond de ploegen. Zeg maar alles wat er bij communicatie komt kijken. Daarnaast maak ik ook foto’s, vooral voor schaatsen.nl. Ik doe het werk voor de KNSB samen met Helma van Drie.”

Dat betekent dat je in de winter veel op pad bent.
Ja, ik ben bij alle toernooien. Maar je mag niet denken dat ik dan in het voorjaar en zomer niets te doen heb. Natuurlijk kun je dan wat tijd compenseren. Maar sinds het inline-skaten bij de KNSB is ondergebracht, vergt dat ook veel tijd. Bovendien moet je dan het nieuwe seizoen al voorbereiden. Nee, echt rustige zomers zijn er niet meer bij.”

Is het soepel werken met de schaatsjournalisten?
,,Dat gaat heel prettig. Ze kennen de volgorde. Eerst tv en radio, dan de schrijvende pers. Als er voor een schaatser wat meer belangstelling is, gaan ze rond een tafeltje zitten. Dat doen we dan niet in de mixed zone. Persconferenties waarop schaatsers vanaf een desk vanuit de zaal wordt bevraagd, kennen we niet. Bij wedstrijden in Nederland wordt veel van dat werk door de NSP geregeld.”