IN DE SPO(®)TLIGHT

Wytse van der Goot, tv-verslaggever

 

Nieuwe stem bij Oranje

Hij aarzelde niet toen Remko Terlouw, hoofd sport bij SBS6, hem belde. Wytse van der Goot  (34) zei meteen ja op de vraag of hij het live-verslag wilde doen bij de  interlands van het Nederlands voetbalelftal tegen Marokko en Ivoorkust. Zo kreeg Oranje op SBS6  een nieuwe stem na tien jaar Leo Oldenburger. 

Hoe is je debuut bij Oranje bevallen, Wytse?

,,Mijn debuut was het niet helemaal. Drie jaar geleden heb ik eens bij FOX de eerste interland onder Guus Hiddink na het WK van 2014 vanachter de decoder gedaan. Dit was wel de eerste keer live op het open net bij Oranje, voor Nederland misschien toch wel het hoogste podium in de live-verslaggeving. Het was wel onwennig.”

Hoezo onwennig?

,,Ik houd nogal van kleurrijk commentaar. Daarom had ik me nu voorgenomen om vooral niet door te slaan, om op safe te spelen. Dan merk ik toch dat ik tijdens de eerste helft in Marokko te veel op de rem heb getrapt. Dat heb ik gelukkig gaandeweg los kunnen laten, misschien  ook wel door het verloop van de wedstrijd tegen Ivoorkust.”

Hoe waren de reacties?

,,Twitter heb ik uitgezet. Ik heb geprobeerd het advies te volgen van mijn vader, die al zijn hele leven in de omroepwereld zit. ‘Wees rustig, geniet er van’, houdt hij me altijd voor. Hij vond dat ie dat in de tweede helft van de wedstrijd tegen Ivoorkust terug kon horen. Hij was gelukkig overwegend positief in zijn oordeel, net als de meeste anderen in hun reacties tegenover mij.”

Hoe kwam de keuze tot stand?

,,Er kwam een plekje vrij doordat Leo Oldenburger is gestopt bij Oranje. Ronald van de Geer, de andere live-verslaggever, was verhinderd. Zo borrelde mijn naam naar boven toe.”

We kennen jou toch niet echt van live-verslaggeving? 

,,Ik doe wel buitenlands voetbal, Spanje en Engeland, bij Ziggo, achter de decoder dus. Ik sta onder contract bij Southfields, de producent. Van daaruit ben ik sidekick op de Champions League-avonden bij Veronica, ik presenteer de Jupiler League op vrijdagavond, het bekervoetbal en ik deed tot nu toe de interviews bij het Nederlands elftal.”

Live-verslaggeving van Oranje smaakt naar meer?

,,Het is leuk werk om te blijven doen, maar ik zou ook een Fred Grim kunnen blijven. Mijn contract bij Southfields loopt nog een jaar, parallel aan de contracten van SBS6 en Veronica met het Nederlands elftal en de Champions League. Wat de toekomst brengt is afwachten.”

Henk Mees