IN DE SPO(®)TLIGHT

De invallen van Joop Niezen

‘Het zijn maar grapjes’

 

Met het ‘DeKreet van de dag’ zorgde Joop Niezen jaren terug bij menigeen voor een glimlach als zijn mailtje geopend werd. Plotseling bleven ze weg, sinds vorige week zijn de mailtjes terug. Zijn volgers kunnen constateren dat Niezen, 81 inmiddels, nog niets kwijt is van zijn scherpte die hij eerder etaleerde als hoofdredacteur van Voetbal International en voetbalverslaggever bij Langs de Lijn.

 

‘China overweegt ADO de andere Wang toe te keren’, was je laatste. Heb je de draad weer opgepakt, Joop?

,,Dit is de derde in een paar dagen. ‘De Amerikaanse president is schatrijk. That’s why his lady is a Trump’, was de vorige. Het gaat dus niet alleen over sport. Het zijn invallen, die ik dan ‘DeKreet van de dag’ noem. Tot enkele jaren terug stuurde ik die naar een paar honderd mailadressen. Toen mijn computer crashte was ik al die adressen kwijt. Onlangs bleek dat iemand al die adressen had bewaard en zo kan ik het ‘DeKreet’ nu weer rondsturen.”

Wie zijn je volgers?

,,Veel oud-collega’s, mensen uit de voetbalwereld, politici.  Daar zijn er al van overleden inmiddels. Ik heb ook enkele reacties gekregen van mensen die ze niet op prijs stellen. Ach, het zijn maar grapjes.”

Volg je de sport nog van nabij?

,,Ik zit in de marge. Het enige waar ik naar toe ga, zijn de wedstrijden van ADO. Daar heb ik nu eenmaal zelf gevoetbald. Verder volg ik alles nog heel redelijk, ook wat er in het vak omgaat.”

En?

,,Ik zie nog te veel mannetjesmakerij. Zie bijvoorbeeld wat er aan Radio Tour de France vooraf ging, alsof het alleen nog om de verslaggevers gaat. Bedenkelijk is ook dat de voorzitter van de AIPS onlangs op een congres verkondigde dat het de taak van de journalisten is om de sport te promoten. Alsof de media een propagandamachine zijn. Dat standpunt kun je vanuit de sportpers toch niet uitdragen.”

Nog meer?

,,Ik maak me vanzelfsprekend zorgen over de ontwikkelingen bij Voetbal International, nu met alweer een tweede ontslagronde in een jaar. En dat terwijl vrijwel alles wat er onthuld wordt in de sport uit de onderzoeksjournalistiek van de geschreven pers voortkomt. Radio en tv gaan er dan mee aan de haal en laten wat deskundigen reageren. Maar willen we alsjeblieft niet vergeten dat alles bij de schrijvende journalistiek begint.”

 

Bijschrift

:

Joop Niezen, als keeper van ADO

‘China overweegt ADO de andere Wang toe te keren’