IN DE SPO(®)TLIGHT

Annemarie Postma, journaliste op EK vrouwenvoetbal

‘Ik heb het idee dat mannenvoetbal voor mij onbereikbaar is’

 Met het EK vrouwenvoetbal in Nederland beleeft Annemarie Postma momenteel een drukke periode. Al jarenlang is zij vast volger van het vrouwenvoetbal. Tijdens het EK werkt ze als verslaggeefster voor Voetbal International. Voor de website bomdialisa.nl werd zij geïnterviewd door Lisa Deen. 

De passie voor voetbal en de sportjournalistiek kwam bij Annemarie Postma al vroeg naar voren. Sinds haar negende is ze al als speelster actief in het voetbal. ,,En stiekem wilde ik het liefst bij elke wedstrijd op de tribune zitten.”

Annemarie Postma twijfelde dan ook geen moment over haar vervolgopleiding: de School voor Journalistiek. ,,In 2008 studeerde ik af. Mijn studietijd heb ik vooral benut om van alles uit te proberen, om te kijken welke vormen van journalistiek ik het leukste vond. Natuurlijk wist ik dat ik het liefst iets met sport wilde doen.”

Tijdens haar studie kon ze al wat ervaring in de sportjournalistiek opdoen bij het WK onder 20 in 2005, dat destijds in Nederland plaats had. ,,Er was een samenwerking tussen de School voor Journalistiek en het Utrechts Dagblad. Ik heb daaraan meegewerkt. Dat beviel ontzettend goed, het was een echte voltreffer. Ik wilde verder in de sportjournalistiek.”

Als freelancer voor Het Parool begon Postma in het amateurvoetbal met reportages en interviews. ,,In 2012 kwamen de Ajaxvrouwen en ben ik die intensief gaan volgen. Gaandeweg had ik al het gevoel dat ik ook graag het EK vrouwenvoetbal in 2013 wilde verslaan. Daar mocht ik uiteindelijk voor Het Parool naar toe.”

Ook bij het WK van 2015 in Canada was Postma van de partij. ,,Via een crowdfundingsactie zorgde ik dat ik daarheen kon. Zat ik daar keihard te werken voor vijf verschillende opdrachtgevers.”

Inmiddels is Postma bijna bij elke wedstrijd in het vrouwenvoetbal van de partij. ,,Ik ben zo thuis in deze wereld. Ik vind het tegenwoordig een eer als ze me ergens voor vragen. Ze willen mij hebben omdat ik er veel van weet. Voorheen was het meer zo van: ze is een vrouw, ze voetbalt, dus ze zal er wel veel over weten. Ze zeiden niet: we willen jou hebben omdat je goed kunt schrijven.”

Volgens Postma is het niet zo dat juist vrouwen het vrouwenvoetbal moeten verslaan. ,,Het heeft juist wel iets als ook mannen over het vrouwenvoetbal schrijven. Ik ben bijvoorbeeld een enorme fan van Willem Vissers van de Volkskrant. Hij schrijft met liefde over de sport en benadert het serieus”, zegt ze.

Andersom moet die mogelijkheid er echter ook zijn, vindt Postma. ,,Eigenlijk heb ik het idee dat het mannenvoetbal voor mij onbereikbaar is. Als het over mannenvoetbal gaat kunnen we maar moeilijk meepraten. Dat hoort niet zo te zijn als je het mij vraagt.”

In de aanloop naar het EK schreef Postma het boek de Oranje Leeuwinnen. ,,Ik vond het belangrijk dat mensen een beeld zouden krijgen van wie die meiden eigenlijk zijn. Het is eigenlijk een soort van gids. Met verhalen over de speelsters en over de Oranjeleeuwinnen in het algemeen,” aldus Postma.

Het EK in eigen land ziet Postma als een belangrijk moment voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. ,,Het EK kan een krachtig signaal geven richting criticasters en vooral ook de KNVB. Het kan niet zo zijn dat het vrouwenvoetbal na het EK in eigen land ineens inklapt.”

Lisa Deen