IN DE SPO(®)TLIGHT

Jerry Lampen, fotograaf ANP

 

Nog geen acht ronden duurde de Grand Prix Formule 1 in Spa-Francorchamps (België) voor Max Verstappen. ,,Op het moment dat ik op het scherm zijn auto zag stilvallen, heb ik me omgedraaid en alleen nog aandacht gehad voor de fans. Zo’n jongetje met een Max-petje op, met de handen voor zijn ogen, in tranen. In zo’n beeld zie je het drama terug”, vertelt ANP-fotograaf Jerry Lampen.

Viel er goed te werken als fotograaf, Jerry?

,,Ik was voor de tweede keer bij de Formule 1. Een aantal jaren terug was ik al eens op de Nürburgring. Er was goed te werken. Voor de fotografen waren er twee busjes die je in principe overal naar toe konden brengen. Dan was het nog steeds een heel stukje lopen bij een luchtvochtigheid van 83 procent met  volle bepakking. Ik ben weer een dennetje…”

Zag je veel veranderingen ten opzichte van de vorige keer?

,,Ja, er is veel veranderd, veel restricties, de regels zijn aangescherpt, er zijn aparte hesjes naargelang je rechten hebt. De vaste fotografen die het hele jaar meelopen in het circuit weten de weg en hebben hun eigen rechten. Gelukkig ben ik goed geholpen door collega’s met tips waar je iets aan hebt. Daardoor heb ik bij de kwalificaties op donderdag en vrijdag ook in de pits kunnen werken.”

Hoeveel Nederlandse fotografen komen op zo’n Formule 1-race af?

,,Je hebt een aantal vaste volgers van de Formule 1, zoals Frits van Eldik en Peter van Egmond. Van de overige sportfotografen was Klaas Jan van der Weij er voor de Volkskrant. Bij elkaar denk ik dat er zo’n tien Nederlandse fotografen waren.”

Hoe gaat Max Verstappen in die hectiek om met fans en media?

,,Op donderdag was er een meet and greet voor zijn fans. Dan zie je hoe toegankelijk hij is. Dan gaat ie zo vaak als het kan op de foto met zijn fans. Iedereen wil dan wel wat van die jongen. De dagen daarna werd hij meer afgeschermd, maar was het toch nog redelijk werken. Dat hij weinig behoefte had om na het uitvallen in treurnis te vervallen voor het oog van de camera’s, kan ik wel begrijpen.”

Met al die tienduizenden fans was het natuurlijk wel lastig weg te komen daar?

,,Logistiek was  het een nachtmerrie. Het is het langste circuit in de Formule 1 met maar één weg vanwaar je weg kunt komen. Ik ben er vier dagen geweest, mijn hotel lag op 17 kilometer. Daar deed ik elke keer anderhalf tot twee en een half uur over. Alleen al op de parkeerplaats stond ik op de drukste dagen anderhalf uur stil. Het is Wallonië hè. Ik denk dat ze in de Verenigde Staten wel een oplossing hadden geweten. Aan de andere kant, vanaf Zandvoort loopt ook maar één weg.”

Henk Mees