IN DE SPO(®)TLIGHT

Diederick van Ek, hoofdredactie FOX-Sports

In de kleedkamer tijdens de rust, live op FOX-Sports

De tv-camera rukt steeds verder op in de voetbalstadions. Tijdens de pauze van het KNVB-bekerduel tussen de amateurs van Hercules (Utrecht) en eredivisieclub FC Groningen drong FOX-verslaggeefster Hélène Hendriks door tot de kleedkamer van Hercules en sprak zij daar live met doelpuntenmaker Fouad Belarbi. ,,Zoiets past in onze ambitie om de uitzendingen leuker en het voetbal populairder en toegankelijk te maken”, zegt Diederick van Ek, lid van de hoofdredactie bij FOX Sports.

Was dit een noviteit?

,,Voor veel mensen was het misschien een noviteit  Helemaal nieuw was het niet. Vorig seizoen zijn we bij het tweede-divisieduel tussen FC Lienden en GVV met Hans Kraay junior en John de Wolf ook al tijdens de rust de kleedkamer ingegaan. We doen het natuurlijk niet zomaar, alleen als het van te voren is afgesproken met de club.”

Jullie komen steeds vaker in de kleedkamer?

,,In Frankrijk worden spelers al jarenlang tijdens de rust geïnterviewd, in de NBA is het gemeengoed. Wij kunnen wel steeds vaker met clubs afspreken dat we bij winst na afloop de kleedkamer in mogen met camera en microfoon. Afgelopen zaterdag nog bij NAC, na de zege op Feyenoord. Zo komen onze kijkers steeds dichter bij hun favorieten.”

Kunnen we nog meer verwachten in dit genre?

,,We doen al steeds meer natuurlijk. Flash-interviews met de assistent-coach tijdens de rust, met de aanvoerder of een hoofdrolspeler meteen na afloop. Na ADO – Ajax konden we ook een trainer, in dit geval Fons Groenendijk direct na afloop voor de camera brengen. We werken ook al een tijdje met een camera tussen dug-outs, met audio erbij. Bij wedstrijden in de tweede divisie laten we wel eens de  speeches  van de trainers horen. We blijven uitkijken naar mogelijkheden om de uitzendingen te verrijken, al blijft de ruimte met name in de pauze vanwege de reclamezendtijd beperkt.”

Nieuw waren ook de zendertjes die Anouk Hoogendijk en Daphne Koster meedroegen tijdens hun afscheidswedstrijd bij Ajax waardoor zij te horen waren. Kunnen we dat vaker verwachten?

,,Dat zie ik in de eredivisie niet meteen gebeuren, maar ook dit hebben we vorig jaar in de tweede divisie een keer gedaan. Meer kan ik er nu niet over zeggen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen, die voor de kijker van toegevoegde waarde zijn.”

Wat is de respons, levert het ook nieuwe abonnees op?

,,Dat is niet onze insteek. Wij hebben het idee dat de extra’s de programma’s aantrekkelijker maken en het voetbal populairder. Op termijn hebben wij als FOX Sports daar ook profijt van.”

Henk Mees