IN DE SPO(®)TLIGHT

Hansje Bunschoten (1958-2017)

Hansje Bunschoten (1958-2017)

Als mede-presentator naast Kees Jansma van het nieuwe programma Sport op Vrijdag dook Hansje Bunschoten in 1987 op de tv op. Dertien jaar eerder was ze al gestopt met zwemmen. Haar tv-carrière eindigde vorig jaar door de ziekte waaraan zij zondag 1 oktober op 59-jarige leeftijd overleed.

 

In haar laatste tv-programma Maskers confronteerde zij de tv-kijkers vorig jaar openhartig met haar ziekte. 'Goedenavond, ik ga dood. Ik heb 25 hersentumoren, met uitzaaiingen in mijn hele lijf, ook in mijn lymfeklieren’, sprak ze - zó onverbloemd dat haar gast Mart Smeets stug zijn masker ophield. 

 

Hansje Bunschoten (1958-2017) werkte voornamelijk voor de KRO waar ze aanvankelijk verslaggever was bij het wekelijkse radioprogramma Goal. Tijdens de Olympische Spelen van 1992 en 1996 gaf ze commentaar bij de zwemwedstrijden. Tien jaar lang presenteerde Hansje Bunschoten het programma De liefde, dat aanvankelijk de naam Ik hou van jou heette. Als regisseur (en eindredacteur) was ze actief voor onder meer Studio Sport, Wintertijd, Taxi en De Rijdende Rechter.  

 

Op jonge leeftijd etaleerde Hansje Bunschoten zich als een grote belofte in het zwemmen. In de periode 1971-1973 behaalde ze negen Nederlandse titels. Op de Olympische spelen in München zwom ze in vijf finales; veertien jaar en vier maanden was ze toen, de jongste Nederlandse zwemster ooit op de Olympische Spelen. Met zwemmen was ze van jongs af aan vertrouwd gemaakt door haar moeder, tevens haar trainster, die ook de Zwemvereniging Naarden had opgericht.

 

In 1973 maakte een afwijkende vorm van hersenvliesontsteking, vermoedelijk opgelopen door botulisme in het buitenbad, een einde aan de zwemcarrière van Hansje Bunschoten. Nadat haar moeder in 1975 aan kanker was overleden, kon ze niet meer de moed opbrengen voor een comeback.

 

Hansje Bunschoten koos voor een opleiding tot kleuterleidster, ging later schrijven voor de Telegraaf en raakte zo eerst bij de radio en later in de tv-wereld verzeild.

 

Abusievelijk is bovenstaand artikel in de Nieuws Update van de NSP de  familienaam van Hansje Bunschoten verkeerd geformuleerd. Daarvoor bieden wij onze excuses aan.