Nieuws

‘MOMENTS’ VAN PIM RAS / BOEK

Laat Pim Ras zelf een ranglijst maken van zijn mooiste sportfoto's en nog altijd staat Dennis Bergkamp bovenaan, met die prachtig gestileerde treffer tegen Argentinië op het WK van 1998, bijna twintig jaar geleden. In het pas verschenen fotoboek 'Moments' staan naast de tien mooiste ook nog een kleine 150 foto's uit de laatste zeven jaar.

'Moments' is de opvolger van 'Pim Ras - Fotograaf', dat in 2010 uitkwam. Het verkoopsucces van 'Kampioenen' (30.000 exemplaren) over het kampioenschap van Feyenoord, stimuleerde tot een nieuw boek. Aanleiding is nu zijn 30-jarig jubileum als sportfotograaf. Bij een veldrit in december 1987 maakte Pim Ras zijn eerste sportfoto, van een duel tussen de toenmalige coryfeeën Roland Liboton en Hennie Stamsnijder.

In het pas verschenen boek 'Moments' bundelt Pim Pas zijn beste foto's uit de laatste zeven jaar, verdeeld over de categorieën Olympische Spelen, Portretten, Voetbal en Varia. Een apart hoofdstuk heeft hij ingeruimd voor zijn tien favoriete sportfoto's. Voor de top 5 staan vier Nederlandse topsporters model (Dennis Bergkamp, Sven Kramer, Robin van Persie, Dafne Schippers) en het dampende hoofd van Ajax-voetballer Ferdi Vierklau.

Pim Ras laat in het boek meer zien dan topsporters. ,,Met foto's van Karst T op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn of gevluchte kinderen in Congo zie je dat ik meer fotografeer dan sport", vertelt Pim Ras. In De Wereld Draait Door maakte hij vorige duidelijk dat sportfoto's meer vereisen dan oog voor moment en omgeving. ,,Bij grote toernooien als een WK voetbal zoek ik soms al acht of tien uur van tevoren mijn plekje uit. Ik wil naast de paal zitten, het liefst met op de achtergrond de bank van het Nederlands elftal. Zo ontstond de foto van Arjen Robben, die zelf niet scherp was gefotogafeerd maar waarbij de bank met Louis van Gaal op de achtergrond zo scherp in beeld kwam dat die foto precies uitdrukte welke eenheid Louis van Gaal in Brazilië had gesmeed."

 

'Moments' (224 pagina's is uitgegeven door Kick Uitgevers) en kost 24,95 euro