Nieuws

AIPS verkiest Lieke Martens boven Dafne Schippers

In de uitgebreide reeks verkiezingen van sporters en teams rond de jaarwisseling heeft ook de AIPS een duit in het zakje gedaan. Aan de poll van de mondiale organisatie van sportjournalisten deden 517 mediavertegenwoordigers uit 112 landen mee. Zowel Lieke Martens als het Nederlands vrouwenvoetbalteam werd in de top-10 gekozen. De Nederlandse sporters van het jaar, Dafne Schippers en Tom Dumoulin, kwamen niet bij de beste tien.

Bij de teams kreeg Real Madrid 23,6 procent van de stemmen en won daarmee. Het Nederlands vrouwenvoetbalteam eindigde met 6,2 procent op de zesde plaats achter het Duitse voetbalelftal, de Golden State Warriors (basketbal), het basketbalteam van Slovenië en het Franse Davis Cup-team.

Lieke Martens ontving eveneens 6,2 procent van de stemmen, in haar geval goed voor de zevende plaats. Zij was daarmee de eerste teamsporter. Tennisster Serena Williams won, gevolgd door de Hongaarse zwemster Katinka Hosszú. De Amerikaanse atlete Allyson Felix kwam met WK-brons op de 400 meter op de derde plaats terwijl Dafne Schippers, wereldkampioene op de 200 meter, niet eens de eerste tien haalde.

Bij de mannen, met Roger Federer als triomfator, werden vier teamsporters bij de beste tien gekozen: de voetballers Cristiano Ronaldo (2), Messi (3), Neymar (10) en basketballer Kevin Durant (9).  

Ook de media-faciliteiten bij evenementen waren inzet van de AIPS-verkiezing. De organisatie van het WK atletiek in Londen eindigde hierbij op de eerste plaats, gevolgd door de Champions League-finale in Cardiff, en het WK zwemmen in Boedapest.

(bron: aipsmedia.com)

Lieke Martens bij de FIFA-verkiezing van wereldvoetballers van het jaar met Cristiano Ronaldo