NIEUWSOVERZICHT

Henk Seppen, fotograaf in spoor handbalsters

Op het WK handbal voor vrouwen in Duitsland is Henk Seppen een van de (vooralsnog) slechts vier fotografen uit Nederland. Als trouw volger van het Nederlands team heeft Seppen circa 300 foto’s uit ruim acht jaar samengebracht in het boek ‘Van droom naar daad – Nederlandse handbalvrouwen op jacht naar goud’.

Alibipraat

Toen ik afgelopen vrijdag keek naar de loting van het ‘WK-waar-we-niet-bij-zijn’ zat ik me af te vragen welke van die landen de laatste vijf interlands op rij allemaal hebben gewonnen? En welke landen acht van de laatste negen wedstrijden in een overwinning konden omzetten?

Aan de bar in Milaan

Ik zag pas afgelopen week de oproep van Maarten Bax, gericht aan mensen die ooit Johan Cruijff hebben ontmoet. Als daar leuke verhalen aan vast zitten, of ze die dan willen opsturen.

Onderzoeksjournalistiek vormt de toekomst

Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven, zo luidt het cliché. En dat is misschien nog zacht uitgedrukt. Want in zekere zin is het ook een barometer voor de maatschappij. Televisie, radio, krant en tijdschrift vormen daarbij het venster op de wereld. Het vergezicht is lang niet altijd prachtig. De prestaties van formaat die zoveel emotie kunnen losmaken, worden steeds meer overschaduwd door de schandalen. Want als iets de laatste tijd duidelijk is geworden, dan is het dat (top)sport een bedrijfstak is met dezelfde machinaties als in andere geledingen van de maatschappij. Een branche op drift bovendien, met uitwassen als door de staat gefaciliteerde doping, matchfixing, seksueel misbruik, uitbuiting, corruptie en malversatie.

Azië aan zet in het schaatsen

De tijden zijn veranderd en de verhoudingen in de perszaal van het schaatsen ook. Waar voorheen de Nederlanders regeerden, zijn het nu de Japanners. In Heerenveen hadden we bij wereldbeker één al zo’n idee. In Calgary werd dat bevestigd.

‘Hobbyfotograaf’ ontvangt doodleuk accreditatie Calgary

In Thialf is hij al herhaaldelijk door suppoosten gemaand te stoppen met fotograferen. Vanaf de tribune met lange lenzen fotograferen tijdens de schaatswedstrijden is volgens de huisregels namelijk verboden.

Trio leidt VI naar nieuwe fase

Bij Voetbal International, actief als weekblad en als online-platform, wordt het hoofdredacteurschap voorlopig ad interim ingevuld door een driemanschap. Dennis van Luling (tot nu toe adjunct-hoofdredacteur) en de verslaggevers Taco van den Velde en Peter Wekking vormen het leidinggevende trio.

Twaalf landen mijden AIPS-congres in Turkije

De NSP behoort tot de twaalf West-Europese organisaties van sportjournalisten die de AIPS hebben laten weten dat ze niet deelnemen aan het jaarcongres van de AIPS in 2018, gepland in het Turkse Antalya. De NSP had dit al eerder aangekondigd.

Rik Elfrink, PSV-clubwatcher ED

Hij kan nog niet tippen aan de 91.000 van Sjoerd Mossou, maar met ruim 57.000 volgers op Twitter is PSV-specialist Rik Elfrink (ED, Eindhovens Dagblad) veruit de meest gevolgde specifieke clubwatcher in het Nederlandse voetbal. ,,Op Twitter is Rik Elfrink een ‘merk’. Zijn nog verse Facebook-pagina groeit als kool”, schreef redactie-chef Arjen Vos vorige week in het ED.

VoetbalTV

Tijdens een ronkende Talpa-presentatie kondigde John de Mol afgelopen week aan dat hij samen met de KNVB een voetbalzender gaat beginnen. Hé, hadden we dat niet eerder gehoord? De gedachten gingen al snel terug naar 1996, toen John de Mol en de KNVB ‘iets nieuws’ gingen doen: een eigen voetbalzender starten. Sport7 werd een fiasco.

Jaap Klokkemeijer (1933-2017)

In 1958 deed Jaap Klokkemeijer, 24 jaar oud, al verslag van een WK voetbal. Hij was de jonge reporter van De Telegraaf die de opkomst van Pelé en de Braziliaanse wereldtitel mocht schetsen in de kolommen van zijn Amsterdamse krant. Hij zal zuivere zinnen hebben gebruikt en zeker geen clichés. Als Jaap Klokkemeijer ergens scherp op was in de kopij van jonge collega’s, was het ’t gebruik van platgeslagen zinnen.

De sprintkampioen van Plymouth!

Graag had ik mij op deze plaats even in de discussie over doping gemengd. Helaas zit dat er niet in. In de sporten die ik heb gevolgd is nooit doping gebruikt. Ik heb me er daarom nooit in hoeven te verdiepen. Goed, er is een keer een paard betrapt, dat ik net aan het volgen was. Er had gewoon iets verkeerds in het voer gezeten. Kon dat paard ook niks aan doen.

Inzendingen en aanbevelingen NSP-jaarprijzen 2017 welkom

Inzendingen van kandidaten en aanbevelingen voor de vier jaarprijzen van de Nederlandse Sport Pers zijn welkom via info@nsp.nl. De eerste inzending voor de prijs van Sportfoto van het Jaar 2017 is inmiddels al ontvangen. Voor die prijs straat trouwens een speciaal e-mailadres open: fotoprijs@nsp.nl

50 WK-accreditaties beschikbaar voor Nederlandse media

Voor niet-rechtenhoudende Nederlandse media zijn komende zomer 50 accreditaties beschikbaar voor de verslaglegging van het WK voetbal in Rusland. Het gaat om 40 perskaarten voor schrijvende media en 10 accreditaties voor fotografen.

NSP zet Schippers en Dumoulin op 1

Het is weer de tijd van het jaar om de balans op te maken. Afgelopen week belandde het verzoek van AIPS-president Gianni Merlo ten burele van de NSP met het verzoek de drie beste Nederlandse sportvrouwen en -mannen van 2017 te benoemen.

Michel van Egmond voor derde keer winnaar met sportboek

Voor de derde keer sinds de start in 1987 is een sportboek bekroond met de NS Publieksprijs, voor de derde keer met Michel van Egmond als auteur. In 2013 won hij met ‘’Gijp’, een jaar later met ’Kieft’. Dit jaar was ‘De wereld volgens Gijp’ het winnende boek.

Werkdag Helene Hendriks op Facebook

Nieuw elementje bij FOX Sports. Op zondag 26 november was ruim acht uur lang, onafgebroken, te zien hoe een werkdag van verslaggever Helene Hendriks eruit ziet. Youtuber Bas van Velzen volgde haar vooraf, tijdens en na afloop van de voetbalwedstrijd Sparta – FC Utrecht, vanaf circa 9.30 uur tot 18.00 uur.

Camerapalen rond 750 voetbalvelden

Voor VoetbalTV, het nieuwe project van Talpa Network (John de Mol) en de KNVB, moeten de komende jaren camerapalen rond 750 amateur-voetbalvelden in Nederland komen te staan. (Zie Daan Smink met Schot voor de boeg). Op die palen worden intelligente robotcamera’s gemonteerd waarmee in de toekomst live-streams van 80.000 wedstrijden volautomatisch worden opgenomen.

Een unieke beroepsgroep

Bij de feestelijke presentatie van het opus magnum van Klaas Jan van der Weij (de salontafel thuis kreunt onder het gewicht van het boekwerk) was ik vooral verbaasd over de grote opkomst van vakgenoten, collega’s van het feestvarken. Concurrenten als je het goed beschouwt, want laten we eerlijk zijn, het is allerminst een vetpot in de beroepswereld van de fotografen.

Even Dick bellen!

Ze bellen straks wel weer! Dat was de teneur van het verhaal met Dick Advocaat van Mikos Gouka  in AD Sportwereld, kort voordat hij definitief liet weten niet door te gaan als bondscoach.   Hij bedoelde maar: Er is altijd wel iemand die me nodig heeft.

Media langs de tatami

Daar waar ADO Den Haag ooit speelde, precies op de plek van het oude voetbalstadion, staat nu de Sportcampus Zuiderpark. Voor die nieuwe locatie koos de Judobond Nederland (JBN) toen de Grand Prix Judo voor vier jaar aan ons land werd toegewezen.

Koen Suyk, fotograaf

Méér dan veertig jaar al fotografeert Koen Suyk (63) hockeywedstrijden, naast veel andere sporten en wat zich verder aandient. ‘Een ware ambassadeur van de hockeysport’, noemde Rogier van ’t Hek, voorzitter van De Batavieren, hem onlangs toen de fotograaf door deze vereniging werd geëerd met de Eisenhower Trofee. Een nieuwe prijs, na onder meer drie hoofdprijzen bij de Zilveren Camera plus de NSP-Fotojaarprijs 2015.

Auteur biografie Van Gerwen houdt zich schuil

Wie de schrijver is van de ongeautoriseerde biografie van dartheld Michael van Gerwen blijft vooralsnog onbekend. De auteur heeft “een goede reden” om het boek onder het pseudoniem Alex de Laat uit te brengen, zegt woordvoerder Otto Wollring van uitgever New Victory Books in Alkmaar.

Bosatlas vol weetjes over voetbal

Voetbaljournalisten die behoefte hebben aan naslagwerken krijgen in de pas verschenen Bostatlas van het Nederlandse voetbal extra informatie aangereikt, bijvoorbeeld overzichten met 150 voetbalstraatnamen, de clubliederen en de clubmascottes.

Madjer ‘hakt’ in op radioverslaggever

De internationale organisatie van sportjournalisten AIPS heeft het gedrag veroordeeld van de Argentijnse bondscoach (voetbal) Rabah Madjer tijdens een persconferentie.