NIEUWSOVERZICHT

Jurryt van de Vooren over olympische film 1928

Twee gerestaureerde versies van de officiële film van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam komen binnenkort in roulatie. De langste versie duurt twee keer drie kwartier, de kortste 45 minuten. Het is een stille film met de stem van sporthistoricus Jurryt van de Vooren (sportgeschiedenis.nl) als gids. De oorspronkelijke film, van een Italiaanse producent, werd nooit in Nederland vertoond.

Epke-effect

Het was best bijzonder. Het Nederlands voetbalelftal speelt een redelijk historische wedstrijd in Wit-Rusland, de inleiding tot de definitieve uitschakeling voor het WK voetbal van 2018. Maar de Volkskrant, mijn krant, opent deze maandag zijn sportkatern met een turnfoto. Niet zo maar een turnfoto. Het is de foto van ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen van een iconisch moment uit de gelouterde carrière van Epke Zonderland.

UEFA memoreert Anton Witkamp als bedenker Super Cup

In het maandelijkse magazine van de UEFA wordt deze maand in herinnering geroepen hoe de jaarlijkse strijd om de UEFA Super Cup in 1972 tot stand kwam. Als geestelijke vader hiervan krijgt Anton Witkamp, destijds chef sport van De Telegraaf, de eer.

Barbara Barend mediapersoonlijkheid OUTtv

Barbara Barend, uitgever en mede-hoofdredacteur van de sportglossy Helden, is door homozender OUTtv uitgeroepen tot mediapersoonlijkheid van 2017. Volgens zenderbaas Marc Putman heeft Barend de uitverkiezing te danken aan haar Twitter-actie #handinhand waarmee zij hetero’s opriep hand in hand op de foto te gaan.

Boek vol belevenissen Peter Année met Willem II

Peter Année (84) is al 75 jaar aan Willem II verbonden. Zaterdag 14 oktober komt er boek uit waarin zijn belevenissen met de Tilburgse voetbalclub zijn opgetekend. Bij elke wedstrijd zit Année nog, met zijn kenmerkende pet op, op de perstribune.

Voetbaltweeluik trekt 520.000 kijkers

De speurtocht naar de duistere krochten van het betaald voetbal, uitgesmeerd over twee uitzendingen tijdens de voorbije zondagen op NTR, heeft aardig wat voetbalstadions aan kijkers opgeleverd.

Ellen Julius (KNZB) naar tennisbond

Ellen Julius verruilt de zwembond (KNZB) voor de functie van manager pr & communicatie bij de tennisbond(KNLTB). Vanaf 1 november wordt zij verantwoordelijk voor het communicatiebeleid en alle media-uitingen. ,,In de tennissport ligt mijn echte passie, al mijn hele leven”, schrijft Ellen Julius in een mail aan relaties.

Bild Zeitung maakt knieval voor olympisch kampioen

Opmerkelijke rectificatie op de voorpagina van Bild Zeitung. Olympisch kampioen discuswerpen Christoph Harting dwong af dat hij zijn eigen verklaring mocht geven van een ongeval, dat door de Duitse krant als ‘zuip-ongeval’ was gepresenteerd.

Academische opleiding sportjournalist

Aan de Universiteit van Salzburg (Oostenrijk) begint op 17 oktober een nieuwe academische opleiding sportjournalistiek. Wie de studie na vier semesters afrondt, kan zich ‘academisch sportjournalist’ noemen.

American Football en Spaans voetbal op Facebook

De Amerikaanse National Football League (NFL) gaat via Facebook wedstrijdbeelden en ander videomateriaal van de NFL over de hele wereld distribueren.

Met de iPad naar het honkbalstadion

In alle dertig stadions van de Amerikaanse Major League Baseball (MLB) kunnen de toeschouwers gebruik maken van een nieuwe technologie. Wie een iPad meebrengt kan daarop via een Augmented Reality-functie informatie van elke speler oproepen.

Het Slangenmens

Bijnamen van sporters zijn vaak bedacht door sportjournalisten. Voor de term ‘Slangenmens’, eeuwig verbonden aan voormalig voetbalinternational Rob Rensenbrink, liet Maarten de Vos van het toenmalige dagblad De Tijd zich inspireren door een coach. Lajos Baróti, lange tijd bondscoach van Hongarije, bracht De Vos op het idee. Zo blijkt uit de pas verschenen biografie ‘Rob Rensenbrink - Het slangenmens’, geschreven door Bert Nederlof.

WK shorttrack 9,1 miljoen euro waard

Het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy van maart dit jaar vertegenwoordigde voor 9,1 miljoen euro aan mediawaarde. Dat meldt de KNSB in een persbericht over de revenuen van het schaatsevenement.

Hard Knocks

Ik moest nogal lachen om de reacties na dat rare filmpje dat Ruud Gullit, direct na afloop van Nederland - Bulgarije op Instagram had gezet. Sommigen maakten zich druk om de woorden “fantastic game”, anderen omdat Gullit het had gewaagd de ‘privacy’ van de kleedkamer in beeld te brengen.

Hansje Bunschoten (1958-2017)

Als mede-presentator naast Kees Jansma van het nieuwe programma Sport op Vrijdag dook Hansje Bunschoten in 1987 op de tv op. Dertien jaar eerder was ze al gestopt met zwemmen. Haar tv-carrière eindigde vorig jaar door de ziekte waaraan zij zondag 1 oktober op 59-jarige leeftijd overleed.

In de kleedkamer tijdens de rust, live op FOX-Sports

De tv-camera rukt steeds verder op in de voetbalstadions. Tijdens de pauze van het KNVB-bekerduel tussen de amateurs van Hercules (Utrecht) en eredivisieclub FC Groningen drong FOX-verslaggeefster Hélène Hendriks door tot de kleedkamer van Hercules en sprak zij daar live met doelpuntenmaker Fouad Belarbi.

De politieke kracht van sport

De ervaren ruziezoeker én president Donald J. Trump heeft maar weer eens een conservenblikje vol maden opengetrokken. Een dag zonder rel of heibel is een dag niet geleefd, luidt zijn variatie op de lachversie die vele levensblije mensen zo aanspreekt.

Terug naar ‘Jan Cottaar’

Aan de eindstreep van het WK wielrennen voor profs in het Noorse Bergen waande NOS-radioverslaggever Gio Lippens zich even Jan Cottaar, zijn voorganger in de jaren vijftig. Vijf kilometer voor het einde viel plotseling de stroom uit waardoor vanaf de motoren en vanuit de helikopters geen beelden meer konden doorkomen. ,,Zo moet het vroeger zijn geweest”, aldus Lippens.

Vaker nader overleg TIG en NSP

Sportmarketingbureau TIG Sports zal voortaan voorafgaande aan grote toernooien en belangrijke evenementen de NSP consulteren over het mediaplan en aangevraagde accreditaties. Dat hebben TIG en NSP afgesproken naar aanleiding van klachten van fotografen tijdens de WK Triatlon in Rotterdam, medio september.

Clubeigenaar leeft woede uit op tv-analist

In de Zwitserse voetbalwereld is opschudding ontstaan door de woedeaanval van Christian Constantin, de voorzitter/eigenaar van FC Sion, middenmoter in de Super League.

Journalist in Engelse Hall of Fame

In de Hall of Fame van het Engelse nationale voetbalmuseum in Manchester is voor het eerst plaats ingeruimd voor een gezaghebbende voetbaljournalist. Hugh McIlvanney (83), voormalig verslaggever van de Observer en de Times, werd vorige week als eerste geëerd.

Onvrede bij fotografen

Nogal wat fotografen hebben geklaagd over de werkomstandigheden tijdens de ITU WORLD TRIATHLON GRAND FINAL ROTTERDAM. Zo mooi als de beelden van het evenement in de Rotterdamse binnenstad waren, zo ontevreden waren - vooral – de fotocollega's over het mega-evenement van organisator TIG.

KNVB wil minder mediadrukte

De KNVB wil rond de wedstrijden van het Nederlands elftal het aantal (video)camera’s in de mixed zone beperken. Dat voornemen heeft de voetbalbond neergelegd bij de NSP.

Jupiler League als voorbeeld

Soms is het goed om even in een andere werkomgeving te vertoeven, met andere wetmatigheden dan je gewend bent. Een omgeving die je doet inzien hoe het óók kan. Ik doel niet op een andere werkgever, maar op een andere sport of een andere competitie om als journalist te volgen.

Deborah van Dam, regisseur Kuyt

Op het Nederlands Film Festival gaat op 21 september de documentaire Kuyt in première, op 15 oktober is de film op tv (NPO1) te zien. De documentaire Kuyt (zijn marketingnaam) volgt Dirk Kuijt tijdens zijn laatste seizoen bij Feyenoord, bekroond met het landskampioenschap.