NIEUWSOVERZICHT

Nieuwe fotoprijs voorlopig uitgesteld

De vorige week aangekondigde Stadionfotoprijs is voorlopig in de ijskast geparkeerd.

Presentje voor shorttrack-coach

Bij de kick-off voor een nieuw seizoen shorttrack kreeg bondscoach Jeroen Otter maandag 18 september in Thialf het boek ‘En… wat ging er door je heen’ overhandigd door John Volkers, vicevoorzitter van de NSP. Een aardigheidje van John Volkers, die wel vaker coaches, bestuurders en heel soms sporters op dit boek trakteert.

Chris van Leeuwen (ex-NCRV) overleden

Chris van Leeuwen, voormalig sportverslaggever voor NCRV-radio, is deze maand overleden. Op zondag 7 juli 1974 was Van Leeuwen (1936-2017) samen met Joop Niezen verslaggever voor het radioprogramma Langs de Lijn bij de WK-finale tussen Nederland en West-Duitsland. Het was zijn laatste voetbalwedstrijd als radioverslaggever.

Veel kritiek op radio-dj als voetbalanalist

Het inzetten van radio-dj Sander Lantinga als ‘analist’ bij de Champions League op Veronica ontlokte vorige week veel kritiek op social media, op tv en in de kranten. Lantinga deed, als voetbalfan, zijn zegje bij Barcelona – Juventus en sprak over David de Gea, de doelman van Manchester United, alsof die in het doel stond.

Prijs voor beste werkplek

De fotocommissie van de NSP roept dit najaar een nieuwe prijs in het leven: de Stadionfotoprijs, bedoeld voor de beste werkomstandigheden voor fotojournalisten bij clubs in de eredivisie.

Dopingzaak voor media nog niet verjaard

De uitlatingen van voormalig wielerarts Peter Janssen in de Volkskrant (9 september) over doping leidden in diverse kranten tot een vervolg, met name in analyses en columns. Leontien van Moorsel, de belangrijkste ‘aangeklaagde’, distantieert zich nadrukkelijk van de beschuldigingen. Voor de Nederlandse Dopingautoriteit is de zaak verjaard, voor de media niet. Een bloemlezing.

Het vertrek van een boegbeeld

Het was een bijeenkomst met een hoogst symbolisch karakter, vorige week in het vermaarde Rotterdamse etablissement Kaat Mossel. Onder het genot van een hapje en een drankje nam het bestuur van de NSP afscheid van haar boegbeeld, de onverwoestbare Marina Witte. Een tijdperk kwam daarmee ten einde.

Eddy Poelmann over John Motson

Vrijwel wekelijks ‘ontploft’ wel ergens in Nederland een voetbalstadion. Geestelijke vader van het cliché is voormalig radio- en tv-verslaggever Eddy Poelmann. Op zijn beurt kopieerde hij het van John Motson (72), al tientallen jaren lang de bekendste voetbalverslaggever van de BBC. Vorige week kondigde Motson aan in 2018 te stoppen. Eddy Poelmann (67), al jarenlang bevriend met hem, was al op de hoogte.

Van Gaal komt, Van Halst weg bij Ziggo

Louis van Gaal gaat dit seizoen als voetbalanalist voor Ziggo optreden bij wedstrijden in de Champions League, de Engelse Premier League en de Spaanse Primera División. Daar staat tegenover dat Jan van Halst is gestopt als analist. Hij moet zich concentreren op zijn taken als commercieel en technisch directeur van F Twente.

Elf landen boycotten AIPS-congres

Tenminste elf organisaties van sportjournalisten zullen in 2018 het jaarlijkse congres van de AIPS boycotten als dit daadwerkelijk in Turkije (Antalya) wordt gehouden. De boycot geldt als protest tegen de houding van Turkije met betrekking tot persvrijheid en is bedoeld als een signaal van solidariteit met de collega’s die daarvoor in de cel zitten.

Veel hockey live bij Ziggo

Zowel de NOS als Ziggo Sport zendt dit seizoen wedstrijden in de hockeycompetitie live uit. Afgelopen zondag was vanaf 15.00 uur de wedstrijd tussen de mannen van Kampong en Oranje-Rood te zien bij de NOS. Eerder zond Ziggo Sport het vrouwenduel Kampong – Den Bosch vanaf 12.30 uur uit.

Strengere naleving opdrachtgevers fotografen

Er is een toenemende onduidelijkheid over de accreditatie-aanvragen van freelance-fotografen, ZZP’ers en fotopersbureaus. Met name rond wedstrijden van het Nederlands Elftal, in de Champions League en voor Europese duels geven veel fotografen hun formele opdrachtgever(s) niet of niet duidelijk op.

In de Mixed Zone

Een assistent-bondscoach die kleedkamerfilmpjes met de buitenwereld deelt, beter kunnen de vervagende grenzen tussen media enerzijds en sportmensen en de bijbehorende entourage anderzijds niet in beeld worden gebracht. 

In de kleedkamer

Ruud Gullit, de assistent-bondscoach, als amateur-journalist. Hij nam met zijn iPhone een kort filmpje op in de kleedkamer van het Nederlands elftal, na afloop van het gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Bulgarije, en kreeg als dank de hele wereld over zich heen. Gullit, man met een fijn Instagram-account, had een heilige code, die van het geheim van de kleedkamer, geschonden.

Minder journalisten naar Pyeongchang

Precies 38 Nederlandse mediavertegenwoordigers zijn geaccrediteerd voorde Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. NOS (sub-licentiehouder) vaardigt een groep van 107 mensen af (inclusief technici). 

Jan de Jong (NOS), nieuwe topman Feyenoord

Ergens in 1993 moet het geweest zijn. Jan de Jong was net afgestudeerd als politicoloog toen hij bij Kees Jansma aanklopte. Jansma was chef van Studio Sport, De Jong wilde graag stage komen lopen, drie maanden zonder stagevergoeding. Op 1 november neemt Jan de Jong (50 jaar nu) als algemeen directeur na bijna 25 jaar afscheid van de NOS. Hij wordt de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord.

Archief eredivisie op YouTube

Archiefbeelden van duizend hoogtepunten uit eredivisiewedstrijden van 53 clubs zijn door de Eredivisie CV samengebracht op YouTube. Van 31 clubs zijn de beelden op clubspecifieke archiefkanalen te vinden.

VI-journalist bondscoach Griekse korfballers

Chris Tempelman, werkzaam op de redactie van Voetbal International, is in zijn vrije tijd bondscoach van het korfbalteam van Griekenland. Onlangs werkten de Grieken een trainingsstage af in de regio rond Rotterdam.

NOS aarzelt nog met tv-contract kwalificatie Euro 2020

Voor de uitzendrechten van kwalificatiewedstrijden voor het EK voetbal in 2020 zijn door Nederlandse tv-zenders nog geen contracten afgesloten. Met de kwalificatie wordt eind augustus/begin september 2018 begonnen.

WK-analyses Oliver Kahn vanuit studio

De Duitse publieke tv-zenders ARD en ZDF gaan flink bezuinigen op de uitgaven rond het WK voetbal in 2018. De besparing moet in de miljoenen lopen. De bezuinigingen raken onder meer de vergoedingen aan voetbal-analisten. Zo zal ZDF-analist Oliver Kahn zijn analyses in tweespraak met Oliver Welke vanuit de studio in Baden-Baden moeten doen.

Hockey trekt meer bekijks op tv dan Ajax

De vrouwenhockey-interland Nederland Engeland in de halve finales van het EK trok donderdagavond 24 augustus meer kijkers dan de voetbalwedstrijd van Ajax in de playoffs voor de Europa League bij Rosenborg. Op NPO 3 werden de hockeysters vanaf half acht gevolgd door 670.000 kijkers.

Jaap Bax overleden

Jarenlang was Jaap Bax de stem van het zaterdagvoetbal bij de sportuitzendingen van de NCRV op zaterdagmiddag. In de avonduren en op zondag klonk zijn enthousiasme in het betaald voetbal, vaak bij wedstrijden van de tweede garnituur. Altijd met verrekijker. Vorige week overleed hij op 91-jarige leeftijd.

Media in conflict met clubs

In Engeland en Schotland doen zich steeds vaker conflicten voor tussen media en voetbalclubs. Naar aanleiding van recente voorbeelden bij Middlesbrough en Glasgow Rangers komt Roy Greenslade, hoogleraar journalistiek aan de City University in Londen, op de mediasite ipso.co.uk tot de conclusie: ‘Voetbalclubs scoren in eigen doel door journalisten te straffen.’

CNN Stort zich op judo

Televisiezender CNN is een contract aangegaan met de internationale judofederatie IJF. Het WK judo dat maandag 28 augustus in Boedapest is begonnen wordt door CNN op een digitaal kanaal uitgezonden. Op 8 september begint CNN met een serie programma’s over judo van steeds 30 minuten met als titel Judo World.

ZIGGO raakt veel kijkers kwijt als Verstappen uitvalt

Op het open net van Ziggo Sport ontwikkelt zich een trend. Een kwart tot de helft van de kijkers zapt naar een andere zender zodra Max Verstappen uitvalt. De Nederlandse coureur in de Formule 1 is dit jaar al zes keer uitgevallen.