NIEUWSOVERZICHT

WISSELING VAN DE WACHT

Persbericht Met ingang van 1 september 2017 treedt Gerard den Elt (58) aan als algemeen secretaris van de stichting Nederlandse Sport Pers Service (NSP), belangenorganisatie namens bijna 700 Nederlandse sportjournalisten, sportfotografen en medewerkers van omroepen. Hij volgt - voorlopig tot de zomer van 2018 - Marina Witte (70) op.

Jerry Lampen, fotograaf ANP

'Spa, logistiek een nachtmerrie'

Nog geen acht ronden duurde de Grand Prix Formule 1 in Spa-Francorchamps (België) voor Max Verstappen. ,,Op het moment dat ik op het scherm zijn auto zag stilvallen, heb ik me omgedraaid en alleen nog aandacht gehad voor de fans. Zo’n jongetje met een Max-petje op, met de handen voor zijn ogen, in tranen.

EK VOLLEYBAL

EK volleybal zonder Nederlandse journalisten

Mudvol zat het Nationaal Stadion van Polen, 65.000 toeschouwers kwamen af op de openingswedstrijd van het EK volleybal (mannen) in Warschau. Zó populair is volleybal in Polen. Maar bij de groepswedstrijden van het snel kansloos geworden Nederland in Katowice was geen Nederlandse journalist te bekennen. ,,Dit is de eerste keer dat ik dit mee heb gemaakt, dat maakt mijn werk nog belangrijker”, zegt Thijs Pietersen, de media-voorlichter van de NeVoBo.

REGEN & DRUP

Bij mijn jaarlijkse rol van jury-lid van de Women's Player of the Year-competitie hoort niet alleen de gebruikelijke VIP-kaart; ook zorgt een lief meisje ervoor dat ik met mijn rollator tot in de krochten van het Forum wordt begeleid. Vanaf een ‘invalide-veilige hoek’ tussen de ‘TV-interview zone’ en een wachtkamer voor de sterspelers die door de UEFA speciaal geëerd worden, krijg ik een prachtig beeld van de entourage waarmee iedere topspeler zich tegenwoordig omringt.

DE KREET VAN DE WEEK

Grand Prix van Belgie - Spa Rood voor Max Verstappen (Copyright: Joop Niezen)

Peter van Duyl, chef sportredactie AD

'Wij zijn in een gat gesprongen'

Voor dagelijkse live-uitzendingen van de Ronde van Spanje moeten Nederlandse tv-kijkers een beroep doen op de VRT of Eurosport. Voordat de NOS-tv met beelden en reacties komt, doen AD.nl en de regionale kranten van de Persgroep op een eigen tv-kanaal al verslag van de Vuelta. ,,Wij zijn in een gat gesprongen”, zegt Peter van Duyl, chef sport AD. Hoe is dit ontstaan, Peter? ,,We hebben ons eigen plan getrokken, niet om de NOS dwars te zitten. Het is wel zo dat Thijs Zonneveld constateerde dat er een gat lag. Buiten de Tour de France om zie je de eerste reacties van Nederlandse renners pas rond kwart voor zeven in het Sportjournaal. Bij de Giro zijn we in dat gat gesprongen.”

Podolski 'vluchteling'

Bij een bericht over de arrestatie van een bende smokkelaars, die vluchtelingen voor 5.000 euro per jetski van Marokko naar Spanje vervoerden, is door het Engelse nieuwsportal Breitbart News een foto met daarop de Duitse voetbal-international Lukas Podolski afgedrukt.

Vervolging voor bekogelen fotografen en cameramensen

In Duitsland hebben de sportjournalistenorganisatie VDS met de voetbalbond DFB en de Bundesliga-organisatie DFL de handen ineengeslagen om te komen tot vervolging van voetbalhooligans die fotografen en cameramensen met drinkbekers of andere voorwerpen bekogelen.

Spandoek bij Rapid Wien: 'Journalisten terroristen'

In een open brief aan de voetbalclub Rapid Wien heeft de Oostenrijkse organisatie van sportjournalisten met klem geprotesteerd tegen de toelating van een spandoek.

Weinig beperkingen NOS-tv bij Winterspelen

De NOS-tv kan in februari 2018 op vrijwel dezelfde wijze als voorheen verslag doen van de Olympische Winterspelen.

Co Adriaanse weg bij Studio Sport

Co Adriaanse schuift dit seizoen niet meer aan bij NOS Studio Voetbal, de talkshow op de late zondagavond. 

Mark Dheedene overleden

De Belgische oud-journalist Mark Dheedene is vorige week na een langdurige ziekte op 71-jarige leeftijd overleden.

Een glas en een plas, zoals alles was

Na een afwezigheid van twaalf jaar herintreden als hockeyverslaggever is als het bezoeken van een reünie van de middelbare school. Het Europees kampioenschap in Amstelveen blijkt vooral een weerzien met vele oude bekenden. De een iets grijzer, de ander met de blauwe blazer iets strakker om het lijf, maar het glas bevindt zich als vanouds nog altijd stevig in de knuisten. Eigenlijk is het enige verschil dat zij al die jaren wél gewoon langs de rand van het kunstgrasveld zijn blijven staan. Tussen 1997 en 2005 reisde ik namens De Telegraaf als hockeyverslaggever in het kielzog van de Nederlandse teams naar de meest exotische uithoeken van het ondermaanse. In het Pakistaanse Lahore was ik er tijdens de Champions Trophy het ene moment getuige van hoe toenmalig voorzitter Wim Cornelis ruggelings een bommetje maakte in het zwembad van het uiterst luxueuze vijfsterrenhotel Pearl Continental, terwijl ik even later onderweg naar het hockeystadion vanuit een riksja straatarme Pakistani’s langs de kant van de weg hun behoefte zag doen in de goot.

´´Ach, die paar krantjes´´

De communicatiebaas van niet de minste club in het betaald voetbal liet het onlangs pardoes uit zijn mond vallen. De aanleiding doet er even niet toe, de naam evenmin. Het gaat om het dédain waarmee het gezegd werd, om het denken over schrijvende journalisten. ,,Ach, die paar krantjes…” Krantenjournalisten zijn het inmiddels gewend dat ze aan het einde van de sportjournalistieke voedselketen zijn aanbeland. Eerst komen de rechtenhouders, dan alle collega’s met een camera, microfoon of iPhone al dan niet met selfiestick en uiteindelijk achteraan de schrijvende journalisten. Niks mis mee, daar valt goed mee te leven, al is daar altijd de druk van de sluitende krant en het naderende moment waarop de persen gaan draaien.

Hoofdredacteur gelooft in aanpak met VI Pro

Het weekblad Voetbal International is sinds 2013 bijna de helft van de abonnees kwijtgeraakt, van 130.000 naar 70.000. Vooral lezers onder de 45 jaar zijn afgehaakt. ,,Ook 70.000 is nog altijd een heel mooi aantal”, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink in een interview met Het Parool. Op het online betaalmodel VI Pro (sinds mei actief, voor 5 euro per maand) hebben 3.000 mensen zich geabonneerd.

WK ATLETIEK

‘Mixed zone krap en tochtig, maar meeste was in orde’

Krap was het in de mixed zone tijdens het WK atletiek in Londen, vooral ook tochtig. ,,De atleten stonden soms gewoon te klappertanden”, constateert Henk Stouwdam (NRC Handelsblad), die voor de achtste keer het WK volgde. ,,Dafne Schippers loste dat op door meteen een trainingspak aangereikt te krijgen. Zonder extra kleding hadden de meesten weinig trek om lang in de mixed zone te blijven hangen.”

Oudste Journalist dicteert tekst aan kleinzoon

José Victor de Casto Carroll, in Colombia ook wel bekend als ‘Don Chelo’, is volgens de AIPS de oudste, actieve journalist ter wereld. Hij is 97 jaar (geboren op 19 maart 1920) en schrijft nog twee of drie keer per week een opinieartikel voor het dagblad El Heraldo.

ARD breekt met populaire voetbalanalist

Media-relletje in Duitsland. De publieke tv-zender ARD heeft na negen jaar gebroken met Mehmet Scholl, voormalig speler van Bayern München en ex-international. Scholl gold als de belangrijkste ’voetbalanalist’ bij ARD.

'Journalisten meest loyale sponsors atletiek'

Tijdens het WK atletiek in Londen zijn 56 journalisten gehuldigd die tien of meer WK’s hebben gevolgd. Hiervoor werd een speciale ceremonie georganiseerd in het ‘Casa Atletica Italiana’, een evenementenlocatie in hartje Londen.

NIEUWS EN GERUCHTEN

Het is een grappig ritueel in deze periode van transfergekte. Zodra een willekeurige voetbalclub een willekeurig niet-transfergerelateerd bericht op zijn social media post, reageren fans massaal met de eis om een bepaalde speler vast te leggen. Tottenham Hotspur dat via zijn sociale kanalen vrolijk wat fotootjes deelt van de afgelopen wedstrijd? Daar zitten Spurs-aanhangers nu helemaal niet op te wachten. ‘ANNOUNCE DAVINSON SANCHEZ’ reageren ze stuk voor stuk – vaak inderdaad in kapitalen om de eis nog wat kracht bij te zetten.

GREGORY SEDOC, NOS-analist bij WK atletiek

‘Voorbeeldanalist met stem, dictie en glimlach’ Gregory Sedoc stal tijdens het WK atletiek de harten van tv-recensenten, columnisten én kijkers. Als side-kick van presentatrice Dione de Graaff illustreerde Sedoc zijn analyses in de NOS-uitzendingen door in woord en gebaar uitleg te geven. ‘Een schatje met die leuke lach en prettige stem’, twitterde cabaretière Claudia de Breij.

Toch Olympische Spelen bij ARD en ZDF

Duitse tv-kijkers kunnen gerust zijn. ARD en ZDF hebben alsnog een sub-licentie kunnen kopen van de uitzendrechten voor de komende vier Olympische Spelen (Zomer en Winter). De eerste rechten blijven bij Discovery (Eurosport), dat vorig jaar 1,3 miljard euro betaalde voor alle uitzendrechten in Europa.

Thijs Slegers rekent op volledig herstel

Thijs Slegers, manager perszaken van PSV, rekent op volledig herstel nadat hij dinsdag 1 augustus is getroffen door een licht herseninfarct. Vlak voor de ingang van het Philips Stadion werd hij onwel.

Nieuw gezicht bij Roundup (ZIGGO)

Het tv-programma Roundup op Ziggo, met de hoogtepunten van het Engels en Spaans competitievoetbal, wordt dit seizoen gepresenteerd door Sascha Visser (28). Hij speelde eerder in de jeugd van Sparta Rotterdam en was acteur in de tv-soap Onderweg naar Morgen.

Internationaal congres over Sport en Media in Hamburg

In Hamburg heeft op 4 en 5 september voor de zeventiende keer het congres ‘Sport, Economie en Media’ plaats. Thema dit jaar is ‘Sports Events 4.0 - The virtual reality of sports.’