NIEUWSOVERZICHT

Sportjournalist Marc Stassijns (78) overleden

Belgische sportjournalist  Marc Stassijns (78) overleden Op 78-jarige leeftijd is zondag 16 juli de vroegere Belgische sportjournalist  Marc Stassijns overleden.

Docu zonder censuur van zwemmers

Op Teledoc was maandagavond 17 juli de documentaire ‘0,03 seconde’ te zien. Documentairemaakster Suzanne Raes volgde twee jaar lang vijf leden van de Nederlandse olympische zwemploeg. De beelden werden op geen enkel vlak ’gecensureerd’. „De zwemmers zijn ook figuurlijk sportieve mensen”, aldus Raes.

We gaan van hype naar hype

Omdat ik vanaf 1963 in het vak zit, heb ik nogal wat ontwikkelingen meegemaakt waar de jongste generatie geen weet van heeft. Vooral de positie van de schrijvende pers veranderde enorm. Kopij werd ooit doorgebeld naar de steno, de telex was een ander hulpmiddel en voor de fax was er eerst nog de telecopier. En de gelayoute kopij van mijn blad Voetbal International werd jarenlang per treinbrief van Rotterdam CS naar NS-station Doetinchem gebracht waar drukkerij Misset resideerde. Daarna kwam de computer met z’n tempoverhoging en intussen bepaalt de mobiele telefoon met zijn tekst-, beeld-, blog- en vlog-informatie het sociale media-klimaat.

Daan Hakkenberg, verslaggever AD Sportwereld

Daan Hakkenberg, verslaggever AD

Met een spalkje terug in de Tour !

Op de tweede rustdag in de Tour de France trok een spalkje om de linker-wijsvinger van AD-verslaggever Daan Hakkenberg de aandacht van John Degenkolb, de Duitse ploegmaat van Bauke Mollema. ,,Hij herkende meteen wat mij was overkomen”, vertelt Hakkenberg, die op de eerste dag van de Tour bij een fietstocht ten val kwam en zich toen gedwongen zag naar huis te gaan. In de tiende etappe was hij alweer terug om zijn vierde Tour de France te voltooien.

EK VROUWENVOETBAL

Veel aandacht in media voor EK Vrouwenvoetbal krijgt op diverse platforms de volle aandacht nu het EK vrouwenvoetbal in Nederland wordt gehouden. Met vier vrouwen-internationals op de cover van Voetbal International en een hoofdredactioneel commentaar in NRC Handelsblad bereikte de belangstelling voor het vrouwenvoetbal nieuwe dimensies in de media. Liefst 2,1 miljoen volgden zondagavond 16 juli de openingswedstrijd van het EK tussen Nederland en Noorwegen. Een record, 600.000 kijkers meer dan de 1,5 miljoen die bij het EK van 2009 de halve finale tussen Engeland en Nederland bekeken. Het hoogtepunt werd zondag bereikt aan het eind van de wedstrijd toen er tegen acht uur 2,7 miljoen kijkers waren ingeschakeld. De vrouweninterland was het best bekeken sportprogramma op een voor Nederland succesvolle sportzondag. De winst van wielrenner Bauke Mollema in de vijftiende etappe van de Tour de France werd gemiddeld door 927.000 kijkers gezien.

KNVB slaat terug

Drie pagina’s vulde de Volkskrant vrijdag 14 juli met de top van de KNVB. De gekozen bondsvoorzitter Michael van Praag, een vrijwilligersfunctie, en de twee directeuren in vaste dienst van betaald- en amateurvoetbal vonden het tijd voor een openhartig weerwoord op de kritiek in de media op het beleid van de voetbalbond waarin ook het boetekleed werd aangetrokken. In de reacties op de media-kritiek richtte Van Praag zijn pijlen vooral op de Telegraaf.

Young Reporter mag ook naar WK atletiek

Voor Marie van der Donk krijgen haar ervaringen met het AIPS Young Reporters Program in Qatar een vervolg bij het WK atletiek, volgende maand in Londen. De studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, is een van de zestien uitverkorenen die namens de AIPS bij het WK verslag doen als Young Reporter.

DeKreet van de Dag

Groeiende Brexit-twijfel in Londen. In Brussel noemt men de Britse premier al spottend Teresa Maybe Joop Niezen

Topsport live op kanaal NOS Politiek

Gedurende het zomerreces in de Tweede Kamer wordt het digitale themakanaal NPO Politiek omgedoopt tot sportkanaal NPO Sport voor live-uitzendingen van sportevenementen. NPO Sport is tot zondag 3 september (ook online) te zien via het kanaal van NPO Politiek.

GIRO ROSA

Chaos in De Laars

De espresso in café Milù, aan de Corso Litorania in het kustplaatsje Torre Del Greco, smaakt zoals koffie in Italië hoort te smaken. Op de bodem van een kopje niet veel groter dan een vingerhoedje bevindt zich een klein laagje vloeibaar teer van uitzonderlijke kwaliteit. De beeldschone barvrouw toont aan de edele kunst te verstaan van het schenken van het donkere goud. De chaos voor de deur van strandtent Lido Tritone, recht tegenover Milù, is chaos zoals die alleen in het zuiden van Italië bestaat. De Giro Rosa eindigt deze zondag onder de rook van Napels en dus moeten de badgasten zich op weg naar hun plekje op het zwarte strand wringen door een haag van opgewonden organisatoren. Koersdirecteur Giuseppe Rivolta weet als geen ander wanorde te creëren als de Ronde van Italië voor vrouwen door De Laars trekt.

EK Daily dagelijks op YouTube

Op het YouTube-kanaal van FC Afkicken wordt tijdens het EK Vrouwenvoetbal dagelijks het online programma EK Daily uitgezonden. Elke avond komen vanaf 20.00 uur gasten in de studio aan het woord en zijn er verslaggevers op locatie bij de wedstrijden. Ook komen speelsters van het Nederlands elftal daarin aan bod en doen Bekende Nederlanders mee aan diverse spelletjes.

DeKreet van de dag

Bij Red Bull noemen ze Verstappen inmiddels Strammer Max

(Joop Niezen)

Jeroen Adriaanse, Young AIPS Reporter bij EK Vrouwen

‘In vrouwenvoetbal kan ik mooi meegroeien’

Bij het EK vrouwenvoetbal zal Jeroen Adriaanse (19) uit Hellevoetsluis als ‘Young AIPS Reporter’ actief zijn. Hij is een van de zestien aspirant-journalisten die door de internationale organisatie van sportjournalisten zijn aangewezen om dagelijks verslag te doen over de ervaringen van het nationale team uit hun eigen land. Het EK begint zondag 16 juli en is uitgesmeerd over zeven Nederlandse stadions.

De compensatie komt later wel

Het is lekker doorwerken in de Tour de France. Net zoals het stevig aanpoten is op de Olympische Spelen, bij grote voetbaltoernooien, bij alle sportevenementen, waar ook ter wereld. Daar is niks mis mee trouwens. We hebben ooit voor dit leven gekozen, we weten wat de gevolgen zijn. Drie weken van huis, drie weken raggen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Kriskras door Frankrijk rijden, zonder tachograaf in de auto. En als het even niet anders kan, onderweg een snelle hap eten in een Buffalo Grill of een tankstation langs de autoroute.

TOUR DE FRANCE

,,Verslaggeving van de Tour de France is evenementenjournalistiek geworden”, constateert Iwan Tol (de Volkskrant), die dit jaar voor de derde keer deel uitmaakt van het mediapeloton in de Tour. Zo’n twintig Nederlandse journalisten voor dagbladen, internetsites en tijdschriften vormen maar een klein deel van een leger van tweeduizend mediavertegenwoordigers: journalisten, fotografen en medewerkers van radio en tv. Wat Iwan Tol opvalt is dat hij en zijn Volkskrant-collega Rob Gollin nog tot de weinige schrijvende journalisten behoren zonder camera, microfoon of de opdracht om met de smartphone beelden en commentaar door te sturen. ,,Alles is op snelheid gericht, zo snel mogelijk op de site staat bij de meesten voorop. Bij de Volkskrant gebeurt dat via een liveblog dat op de redactie wordt gemaakt”, aldus Tol.

Vrouwensport

De beste Nederlander werd in de maandagse Touretappe naar Longwy 85ste, kortom een non-prestatie van ‘onze’ wielrenners, maar mijn Volkskrant publiceert gerust twee pagina’s over het mannenwielrennen in Frankrijk. Andere kranten doen het nog royaler.

Peter van Duijl, chef sportredactie AD

‘We zijn in een gat gesprongen’

Voor dagelijkse live-uitzendingen van de Ronde van Spanje moeten Nederlandse tv-kijkers een beroep doen op de VRT of Eurosport. Voordat de NOS-tv met beelden en reacties komt, doen AD.nl en de regionale kranten van de Persgroep op een eigen tv-kanaal al verslag van de Vuelta. ,,Wij zijn in een gat gesprongen”, zegt Peter van Duijl, chef sport AD.

Sportfotograaf uitgezet uit Egypte

Sportfotograaf Ashkan Mehryar uit Iran is maandag 3 juli in Cairo aangehouden en vervolgens Egypte uitgezet. De fotograaf kwam naar Egypte voor het basketbaltoernooi om de FIBA wereldbeker tot 19 jaar.

AIPS veroordeelt sluiting TV zenders

De isolering van Qatar door vijf andere Arabische landen kan ook gevolgen hebben voor de grote sportevenementen waarvan sportzender BeIn (Qatar) de uitzendrechten bezit. In een resolutie veroordeelt de internationale organisatie van sportjournalisten AIPS de voorgenomen sluiting van de tv-stations Al Jazeera en aangesloten zenders (inclusief BeIn).

VI moet verder snijden in banen

Bij mediabedrijf Voetbal International moeten opnieuw mensen vertrekken. Met vijf van de zestig medewerkers is een gesprek aangegaan voor afvloeiing, heeft directeur Patrick Swart van WPG Uitgevers laten weten aan NVJ-website Villamedia.nl

Carl Mureau lost Huub Snoep af bij KNSB

Op 2 augustus gaat Huub Snoep met pensioen als persvoorlichter van de KNSB. Hij heeft zeventien jaar in vaste dienst en in verschillende functies voor de schaatsbond gewerkt. Carl Mureau volgt hem op.

Tour de France tot en met 2023 bij NOS

Met een nieuw contract dat de European Broadcasting Union (EBU) heeft afgesloten is de NOS tot en met 2023 verzekerd van de uitzendrechten van de Tour de France. Het lopende contract met de Franse wielerorganisatie ASO eindigt in 2019. Onderdeel van de nieuwe overeenkomst zijn ook de social-mediarechten.

Rick Hoogkamp en Tom Blom overleden

Rick Hoogkamp, werkzaam voor de sportafdeling van de NOS, is afgelopen weekeinde op 46-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een bacteriële infectie. In het radioprogramma Radio Tour de France werd hij zondagmiddag herdacht en een ‘allround radiomaker’ genoemd.

De invallen van Joop Niezen

De invallen van Joop Niezen (ex bestuurs secretaris NSP en ex hoofdredacteur Voetbal International.

Met het ‘DeKreet van de dag’ zorgde Joop Niezen jaren terug bij menigeen voor een glimlach als zijn mailtje geopend werd. Plotseling bleven ze weg, sinds vorige week zijn de mailtjes terug. Zijn volgers kunnen constateren dat Niezen, 81 inmiddels, nog niets kwijt is van zijn scherpte die hij eerder etaleerde als hoofdredacteur van Voetbal International en voetbalverslaggever bij Langs de Lijn.

Wilfred Genee wordt ceo in bedrijfsleven

Wilfred Genee neemt er een baan bij. De presentator van het tv-programma Voetbal Insite (RTL 7) en het radioprogramma The Friday Move (BNR) wordt ceo bij de JHB Group, waaronder vier bedrijven met 600 personeelsleden vallen. Twee van bedrijven zijn actief in de technologie, het grootste is het cateringbedrijf Vitam.