NIEUWSOVERZICHT

Wessel Penning, ex-sportchef AD

‘Het zijn maar grapjes’

FIETSMARATHON / EVENEMENT

Ga er maar eens aan staan: 445 kilometer fietsen op één dag, in dertieneneenhalf uur, met een gemiddelde van 32,5 km per uur. Bijzonder aspect was dat met die monstertocht alle twaalf Nederlandse provincies konden worden aangedaan. Ruim een week voordat ze de Tour de France gaan volgen, voltooiden de NOS-journalisten Herman van der Zandt (42) en Martijn Hendriks (34) die marathon.

Honderd uur Tour in drie weken

Traditioneel pakt de NOS weer flink uit met de Tour de France. Honderd uur op tv, honderd uur op de radio en dagelijks 24 uur online gedurende drie weken. Voor de omroeporganisatie zullen vijftig mensen actief zijn in Frankrijk. Bij Radio Tour de France maakt Gert van ’t Hof zijn debuut als presentator naast Robbert Meeder.

Boris Becker dreigt met juridische actie

Met een officiële verklaring tegenover de Duitse media heeft advocaat Christian-Oliver Moser juridische actie aangekondigd tegen journalisten die melden dat voormalig tennisser Boris Becker failliet is verklaard. ,,Het vermogen van Boris Becker is duidelijk hoger dan de schuld waarover in Engeland een procedure loopt. Boris Becker is in staat aan al zijn financiële verplichtingen te voldoen”, aldus de advocaat.

Live-foto's ANP bij Winterspelen

Bij de Olympische Winterspelen, volgend jaar februari in Zuid-Korea, gaat het ANP live-foto’s leveren. ,,Op hetzelfde moment dat je op televisie Sven Kramer ziet finishen, staat die live-foto, nog onbewerkt, al in de ANP-beeldbank”, aldus Johan Groeneveld, sinds april hoofdredacteur bij het ANP, in een interview met het Parool.

Thijs Zonneveld ook in Belgische talkshow

AD-journalist Thijs Zonneveld zorgt in de Belgische Tour-talkshow ‘Vive le Vélo’ enkele keren voor een Nederlandse moot. Hij is behalve door de NOS ook door de VRT ingehuurd. Met onder anderen voormalig veldrijder Sven Nys is Zonneveld een van de regelmatige gasten die elkaar afwisselen.

Zorgen over Qatar

Twee keer was ik er. In Qatar. Eén keer in verband met de jaarvergadering van de AIPS en één keer met de gehele AIPS-voetbalcommissie. En laat ik er meteen bij zeggen, dat laatste bezoek was op uitnodiging van het organisatiecomité van het WK 2022.

Verwachtingsjournalistiek

Sportjournalistiek is aan doorlopende verandering onderhevig en dat is maar goed ook. De wereld wijzigt in rap tempo en radio, tv, websites en kranten moeten mee in die maalstroom van zich voortdurend wijzigende omstandigheden.

Fotografen moeten wijken voor vloggers bij NK turnen

Bij het NK turnen in Rotterdam Ahoy waren beroepsfotografen veroordeeld tot een plaats aan de rand van de vloer, vlak voor de tribunes. Vanaf het middenterrein hadden een vijftal zogeheten crew-fotografen, vlogger Enzo Knol met cameraman en nog een vlogger wel de beschikking over ideale posities ten opzichte van de diverse toestellen.

Fred Buddenberg lost Hans Klippus af in sportjury

In de vakjury voor de jaarlijkse sportverkiezingen neemt Fred Buddenberg (Trouw) de plaats in van Hans Klippus. Traditioneel is er in de jury plaats voor één actieve sportjournalist die in overleg met de NSP wordt ingevuld. Eerder maakte John Volkers (Volkskrant) een volle termijn deel uit van de vakjury.

Jan Mennega verlaat sportredactie Dagblad van het Noorden

Na bijna veertig jaar werkzaam te zijn geweest op de sportredactie van het Dagblad van het Noorden, is Jan Mennega (1952) met leeftijdsontslag gegaan. Hij blijft nog wel werkzaamheden verrichten voor de krant, welke is nog onbekend. Jan Mennega was bij de krant ‘clubwatcher’ van FC Groningen.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt gescheiden in Avondetappe

Herman van der Zandt krijgt dit jaar een aparte rol in het dagelijkse Tour de France-programma De Avondetappe van de NOS. Hij interviewt voortaan op locatie een hoofdrolspeler uit de etappe van de dag, zo meldt het AD. De presentatie wordt nu door Dione de Graaff alleen gedaan.

Rookverbod op perstribune Willem II

Op de perstribune in het stadion van Willem II mag vanaf komend seizoen niet worden gerookt. Volgens de Tilburgse club is hiertoe besloten om het verblijf in het Koning Willem II stadion voor alle mediarelaties zo plezierig mogelijk te maken. Het rookbeleid in de stadions van het betaald voetbal varieert nu nog per club.

Topsporters in goud / Expositie

Tot eind van dit jaar loopt in Museum Noordwijk een fototentoonstelling van Nederlandse sporters die goud hebben gewonnen op de Olympische Spelen, de Wereld- en Europese kampioenschappen. Ook zijn er sportattributen van de medaillewinnaars te zien.

Annette Gerritsen volgt Ireen Wüst als schaduw voor docu

Annette Gerritsen blijft de schaatsbanen trouw, ook nu ze in december 2016 is gestopt en inmiddels zes maanden zwanger is. Als documentairemaakster volgt de voormalige schaatsster sinds april leeftijdsgenote Ireen Wüst op haar pad naar de Olympische Winterspelen, volgend jaar februari in Zuid-Korea.

Geen weg terug

Het voetbalseizoen zit erop en ik heb ervan genoten. Niet alleen van het spel zelf, maar haast net zozeer van het feit dat dit spel éíndelijk een belangrijke stap richting vernieuwing heeft gezet. Want dat is misschien wel de voornaamste conclusie van het voetbalseizoen 2016-2017: de sport heeft gekozen voor de toekomst. Doellijntechnologie en de videoscheidsrechter deden hun definitieve intrede. Er is geen weg terug meer.

Klacht bij Europees Parlement over mediabeperkingen

Namens de mondiale organisatie van sportjournalisten AIPS is bij het Europees Parlement in Brussel een petitie ingediend met het verzoek om een onderzoek naar beperkingen voor de media. Het betreft twee evenementen, het EK voetbal in 2016 en het WK handbal in januari 2017. Beide evenementen waren in Frankrijk.

Verleden komt tot leven in Tourflits

Tour-veteranen kunnen zich nog herinneren hoe radioverslaggever Theo Koomen tijdens de Ronde van Frankrijk op zondagmorgen een potsierlijke preek afstak. Via het interne communicatiekanaal van Radio Tour de France sprak Koomen, gesjeesd priesterstudent, dan de Nederlandse journalisten en andere volgers in hun auto’s toe. Hilarische momenten waren dat. De preek van 6 juli 1980 is bewaard gebleven en komt tot leven in het pas verschenen boek ‘Tourflits’.

‘Sneijder’s sterallures’

In contrast met de odes aan Wesley Sneijder in de Nederlandse media, pakte het dagblad ‘Luxemburger Wort’ kritisch uit. Onder de kop ‘Sneijder’s sterallures’ wordt gerefereerd aan de persconferentie op donderdag in Noordwijk waarop Sneijder ondanks toezeggingen weigerde Luxemburgse journalisten te woord te staan.

Slaags met journalist, einde interlandcarrière Arda Turan

Een vechtpartij met de Turkse journalist Bilal Mese is voor Arda Turan, aanvoerder van het nationale voetbalelftal van Turkije, aanleiding om direct te stoppen als international. Turan (30), onder contract bij FC Barcelona, speelde 97 interlands. Bilal Mese is in Turkije een gerenommeerde sportjournalist.

Kritiek Belgische professor op sportverslaggeving

De geringe aandacht in België voor de onthullingen via informatielek Football Leaks inspireerde professor Yves Vanden Auweele tot stevige kritiek op de Belgische nieuwsmedia.

Oranje trekt 2,7 miljoen kijkers.

Op NPO 3 overtrof de WK-kwalificatie-interland van het Nederlands voetbalelftal tegen Luxemburg ruimschoots de belangstelling voor de twee voorafgaande oefen-interlands op SBS6. Met 2.712.000 trok Oranje vrijdag 9 juni 44 procent van alle tv-kijkers in Nederland op dat moment.

Henry Schut twijfelt over toekomst

Henry Schut, een van de presentatoren van Studio Sport, vraagt zich af hoelang de NOS nog in staat blijft grote sportevenementen uit te zenden. Daarvan kan ook zijn toekomst als presentator afhankelijk zijn, aldus Schut. De website www.mediacourant.nl citeert uitspraken van Schut daarover in het weekblad Privé.

Marcella Mesker, tenniscommentator NOS

‘Mensenmensentaal’, mag tegenwoordig op tv, zegt tennis-commentator Marcella Mesker in een groot interview met Rik Spekenbrink in het AD. Mesker (58), de enige vrouwelijke commentaarstem bij sport op de NOS, deed in de afgelopen weken voor de 29ste keer verslag op Roland Garros. Bij haar verslaggeving kan zij gebruik maken van een ruime ervaring op topniveau. Twee keer stond ze op de 31e plaats van de wereldranglijst.

Een subtiel verschil

Hou u vast. Sportjournalisten hebben een taak. Die taak bestaat uit het promoten van de sport. De voornaamste reden: wij als journalisten zijn erbij gebaat dat het de sport goed gaat, we eten er immers allemaal van.