NIEUWSOVERZICHT

Bruggen bouwen bij de bonden

Daar stonden ze dan, het complementaire ‘koppeltje’ van de Nederlandse sportpers. Vicevoorzitter John Volkers en ondergetekende mochten maandag als heilsoldaten op tournee langs de Nederlandse sportbonden, op uitnodiging van NOC*NSF. Met een PowerPointpresentatie die - ingeleid door NSP-voorzitter Gio Lippens - ongetwijfeld tot kritische opmerkingen van KNVB’s td Hans van Breukelen zou hebben geleid.

‘AIPS wordt op zelfde manier bestuurd als FIFA en IOC’

De organisaties van sportjournalisten uit een aantal West- en Oost-Europese landen verzetten zich tegen de keuze voor het Turkse Antalya als gastheer voor het volgende jaarlijkse congres van de AIPS, in 2018. ,,Gezien de huidige situatie waren we daar niet naar toe gegaan als het nu zou zijn gehouden”, zegt Gio Lippens, voorzitter van de NSP.

Zeven weken Andere Tijden Sport

De honderdste uitzending van Andere Tijden Sport is zondagavond 21 mei de start van een nieuwe zomerserie van de NOS en NRT. Tot en met 2 juli zullen er zeven onderwerpen aan bod komen. De eerste aflevering bestaat uit filmbeelden, gemaakt door sporters zelf tijdens hun buitenlandse trips in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

600.000 tv-kijkers missen Ajax-goal in Lyon

Naar schatting 600.000 tv-kijkers hebben donderdag 11 mei het doelpunt van Ajax-aanvaller Kesper Dolberg in Lyon live gemist omdat ze op dat moment (even) waren overgeschakeld naar NPO 1 voor het Songfestival.

Nieuw logo eredivisie, nieuw ontwerp bal

De eredivisie gaat in augustus het 62e seizoen in met een nieuw logo. Het jubileumlogo 60 jaar Eredivisie wordt ingeruild voor een beeldmerk waarin de verbinding wordt gelegd tussen de ‘E’ van de Eredivisie en de middencirkel van een voetbalveld.

Ook Engelse voetbaljournalisten eren Kanté

De Engelse Football Writers’ Association (FWA) heeft middenvelder N’Golo Kanté van Chelsea gekozen tot voetballer van het jaar in Engeland. De 26-jarige Fransman won vorige maand ook een soortgelijke verkiezing onder zijn collega-voetballers binnen de Professional Footballers’ Association (PFA).

Onthullingen Football Leaks in Denemarken bekroond

In Denemarken is Jeppe Laursen Brock van het dagblad Politiken uitgeroepen tot sportjournalist van het jaar. Voor hem was het de tweede keer dat hij de verkiezing won. Laursen Brock heeft zijn uitverkiezing te danken aan reportages, ontleend aan de documenten die via Football Leaks naar buiten zijn gekomen.

‘Een verschil van mening, dat is alles’

‘Meijers houdt hoofd koel’, stond op 3 mei boven een artikel van Julian Droog in de Gelderlander. Twee dagen later ontplofte Eric Meijers, trainer van Achilles ’29, na de degradatie uit de eerste divisie. ‘Kutkrant’, tierde hij tot drie keer toe voor de camera van FOX Sports.

Onder een vergrootglas

Dankzij de sociale media kom je als sportverdwaasde nog eens ergens. De afgelopen week bevond ik me vanaf een zonnig vakantieadres virtueel ineens in Groesbeek, meer in het bijzonder in de mixed zone van voetbalclub Achiles ’29. Daar was ik getuige van een tenenkrommend tafereel. Een trainer die schuimbekkend een tv-interview verstoorde omdat hij het nodig vond een regionale sportverslaggever onder uit de zak te geven.

MEDIA-SERVICE / WOUDESTEIN

Ga je mee naar de stadions… Daar stonden ze dan, op een winderige parkeerplaats opzij van MacDonald’s in de schaduw van De Kuip, voor een bezoekje aan niet één, maar twee stadions op een dag. Een waterig zonnetje moedigde Pim Ras zondag zelfs aan daarvoor een korte, nou ja halflange, broek aan te trekken.

Drie winnaars, 32 nominaties

Twee verkiezingen, twee verschillende ‘sportboeken van het jaar’. Inclusief de eerder gehouden verkiezing van het ‘voetbalboek 2016’ werden er 32 boeken genomineerd voor drie verschillende verkiezingen.

Journalist waakt over erfgoed Puskás en Hongaars voetbal

De Hongaarse journalist György Szöllösi is door president János Áder van Hongarije benoemd tot ambassadeur van een organisatie die moet waken over het erfgoed van voormalig topvoetballer Ferenc Puskás. In die rol moet hij ook de historie van de grote Hongaarse sterren uit de vorige eeuw een permanente plaats geven.

‘Vernieuwer’ neemt afscheid van Sportschau

In de veel bekeken Sportschau op de Duitse tv-zender ARD werd zaterdag 6 mei presentator Reinhold Beckmann (61) met applaus van alle medewerkers uitgeluid. Hij werkte bijna veertig jaar voor diverse Duitse tv-stations en was de afgelopen veertien jaar de vaste presentator van de Sportschau aan het begin van de avond op zaterdag.

Theatershow met Michel Wuyts

Michel Wuyts, al 27 jaar tv-wielerverslaggever voor de VRT, treedt ook in het theater op. Vrijdag gaat de 60-jarige Belg de grens over en komt hij met de theatershow ‘Dag & Nacht Koers’ naar het Brabantse Prinsenbeek. Daarin vertelt Wuyts zijn belevenissen, doorspekt met anekdotes, muzikaal begeleid door Geert Vandenbon.

Stageplaats bij KNVB

In de reeks vacatures bij de KNVB duikt ook een stageplaats op voor een Voetbalredacteur in Zeist. Voor het schrijven en redigeren van teksten voor alle content-kanalen van de KNVB wordt een stagiair gezocht die volgens de voetbalbond een opleiding krijgt als allround (sport)journalist.

Media-klussen Gullit geen bezwaar voor KNVB

Ruud Gullit mag als assistent-bondscoach actief blijven als media-analist en vaste talkshow-gast. Dat heeft hij bedongen in de onderhandelingen met de KNVB, aldus Gullit zondagavond in het Ziggo-programma Rondo.

'Vibe' voor aspirant-journaliste in Qatar

'Vibe' voor aspirant-journaliste in Qatar

Rond de atletiekwedstrijden van de IAAF Diamond League in Doha (Qatar) krijgen twaalf aspirant-journalisten van de AIPS de gelegenheid internationale ervaring op te doen. Marie van der Donk, studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, is met haar 17 jaar de jongste en enige Nederlandse bij de korte stage in Qatar.

SPEK EN BONEN

In de schaduw van de aanstaande titel van Feyenoord in de Eredivisie, komt ook het Jupiler League-seizoen bijna ten einde. VVV-Venlo verzekerde zich al van het kampioenschap en dus promotie, maar het meest opvallende zijn de hoge klasseringen van Jong Ajax en Jong PSV. De Amsterdammers gaan vrijdag in een onderling duel met SC Cambuur uitmaken wie van hen dit seizoen als nummer twee eindigt en Jong PSV weet voorafgaand aan de laatste speelronde al dat het vierde zal blijven.

FOX Sports Eredivisie telt nu meer dan 900.000 klanten

Betaal-tv-zender FOX Sports Eredivisie is in de slotfase van de voetbalcompetitie door de grens van 900.000 abonnees heen gebroken. Ten opzichte van het seizoen 2015-2016 betekent dat een toename van 32 procent.

Protesten tegen schrappen Eurosport

Het binnenhalen van tv-rechten voor onder meer Olympische Spelen en grote wielerwedstrijden door Eurosport leidt tot hogere tarieven voor tv-zenders. Als gevolg daarvan hebben het Zeeuwse kabelbedrijf Delta en de zenders CanalDigitaal en Online.nl aangekondigd te stoppen met uitzendingen van Eurosport.

Giro exclusief op Eurosport én AD.nl

Tijdens de Giro d’Italia (5 mei – 28 mei) werkt het AD nauw samen met tv-zender Eurosport. De wielerronde kan online van start tot finish worden gevolgd op AD.nl/giro. Ook komt er dagelijks een eigen online programma met Hidde van Warmerdam als presentator en AD-journalist Thijs Zonneveld als analist.

Business-seats op persplaatsen bij bekerfinale

Bij de KNVB-bekerfinale Vitesse – AZ hebben journalisten géén gebruik kunnen maken van de rij stoelen meteen beneden de tachtig plaatsen op de twee vaste rijen (rij 7 en 9) van de perstribune. Bij onder meer interlands en andere grote evenementen in het Feyenoord-stadion is deze rij 5 doorgaans (deels) beschikbaar voor extra media-plaatsen.

Sport in Mail on Sunday leesvoer voor prins William

De Britse prins William blijkt een fervent lezer van de sportpagina’s in de Mail on Sunday. Althans, dat vertelde hij onlangs tegen Alison Kervin, ‘sports editor’ van de Mail on Sunday. Dat gebeurde toen Kervin op Buckingham Palace de Order of British Empire ontving uit de handen van prins William.

Nog geen besluit over Belgisch voetbal op TV

Nog geen besluit over Belgisch voetbal op tv De Belgische voetbalclubs, verenigd in de Pro League, hebben een besluit over de tv-uitzendrechten voor de komende drie seizoenen opgeschort. Eleven Sports blijft een belangrijke kandidaat, vooral ook omdat Eleven Sports een eigen voetbalkanaal wil lanceren, dat tevens beelden kan distribueren naar andere zenders.

Persvrijheid bij Confederations Cup ter discussie

In Duitsland is discussie ontstaan over de persvrijheid voor journalisten die naar Rusland gaan voor de FIFA Confederations Cup (17 juni -2 juli 2017). Twistpunt is de interpretatie van voorschriften in de accreditatiepapieren.