NIEUWSOVERZICHT

Henk Hoijtink (Trouw) over rol media bij zoektocht bondscoach

‘Dit liep de spuigaten uit’

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands voetbalelftal krijgt veel media-aandacht, zoveel zelfs dat Henk Hoijtink, chef sportredactie Trouw, de rol van journalisten ter discussie stelde. ,,De journalistiek moet voor een afgewogen beeld zorgen”, aldus Hoijtink.

KONINGSDRAMA

Maurits Hendriks is een kanjer qua kennis van sport, in het organiseren van een topsportstructuur, met oreren over mondiale top-10 ambities, in het schrijven van meerjarenplannen, in de logistieke planning van een operatie, in het overijverig op koers houden van het olympische schip van Nederland. Hij is immers niet voor niets zoon van de kapitein van een mammoettanker.

Feyenoord 'kampioen' bij FOX Sports

Op de kijkcijferranglijst van betaal-tv-zender FOX Sports is Feyenoord koploper. De wedstrijden Ajax – Feyenoord en Feyenoord – PSV kregen dit seizoen met respectievelijk 869.000 en 826.000 kijkers de meeste belangstelling.

NSP-directeur noemt fototarieven 'beschamend'

Op de website www.sportknowhowxl.nl komt NSP-directeur Marina Witte op voor de sportfotografen. In een interview naar aanleiding van de haar toegekende Ridderorde noemt zij de tarieven ‘beschamend.’

Jack van Gelder mag niet aan tafel bij Voetbal Inside

Jack van Gelder mag van Ziggo niet aanschuiven bij de talkshow Voetbal Inside op RTL7. ,,Wij hoorden dat hij van Ziggo niet bij ons aan tafel mag verschijnen. Erg jammer”, zei Wilfred Genee, presentator van Voetbal Inside in de Radio 10 ochtendshow.

AIPS Europe komt met jubileumboek

De Europese sectie van de internationale associatie van sportjournalisten AIPS bestaat dit jaar 40 jaar. AIPS Europe gaat dit herdenken met een jubileumboek met veertig verhalen van auteurs uit verschillende Europese landen. Namens de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) werkt vicevoorzitter John Volkers (de Volkskrant) aan dit project mee.

Nieuwe directeur gezocht voor Fonds BJP

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten zoekt een nieuwe directeur.
Mariëtte Wolf de huidige directeur verruilt het Fonds BJP voor een functie als programmaleider bij het NIOD (Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies).

Fotografen bij AZ in een loge achter het doel

Fotografen verkeren in het AFAS Stadion van AZ voortaan in een ‘luxe’ positie. Achter een van de twee doelen is een aparte, afgerasterde zone gecreëerd waardoor fotografen niet langer ‘op de huid gezeten’ worden door de harde supporterskern van de Noord-Hollandse club. ,,Dit is de mooiste oplossing binnen de eredivisie”, vindt Ed van de Pol, ‘huisfotograaf’ bij AZ.

Vincent de Vries, over documentaire Fernando Ricksen

‘Eerlijk beeld van ALS, dát was de voorwaarde’ 
Met de documentaire ‘De Finale Strijd’ over voetballer en ALS-patiënt Fernando Ricksen ontpopt freelance-journalist Vincent de Vries zich tevens als documentairemaker. RTL7 heeft na de première op maandagavond 24 april alvast enkele herhalingen gepland. Een Britse versie is in voorbereiding.

'Helden aan de bal' in zeven zalen

‘Helden aan de Bal’ in zeven zalen
Met het magazine Helden is journalist Frits Barend als 70-jarige nog volop actief. In het verlengde daarvan heeft hij ook meegewerkt aan de tentoonstelling ‘Helden aan de Bal’, die vanaf 24 maart tot en met 30 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem kan worden bezocht. ,,Het is een prachtige tentoonstelling geworden waarin de successen en de betekenis van het Nederlandse voetbal mooi tot hun recht komen” vindt Frits Barend.

PUSKAS

,,Wacht even, ik heb nog een pakje voor u” zei de vriendelijke dame van het postkantoor en waggelde naar achteren. ,,Voelt zacht aan, het zal dus wel iets van stof zijn. Misschien wel iets voor uw kleinzoon”, merkte ze even later op, toen ze mij de grote enveloppe overhandigde.

Utrechtse Sportkrant verschijnt nu maandelijks

De Utrechtse Sportkrant, vorig jaar september gestart als wekelijkse uitgave op print, verschijnt voortaan maandelijks. Niet meer betaald, maar gratis, zo meldt de website sportknowhow.nl. De oorspronkelijke opzet bleek niet rendabel.

Gemiddeld 200 klachten na Voetbal Inside

Bij RTL komen na elke uitzending gemiddeld 200 klachten binnen over uitspraken in het tv-programma Voetbal Inside, onthult René van der Gijp. ,,Soms zit er een klacht bij waar ze zelfs bij RTL van schrikken. Dan bellen ze en lichten ze de bewaking in”, vertelt René van der Gijp in het tv-programmablad TROS Kompas.

Bas Nijhuis vindt Studio Voetbal 'doodsaai'

Voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis maakt in een interview met Fardau Wagenaar van TC Tubantia geen geheim van zijn voorkeur waar het talkshows op tv betreft. Studio Voetbal vindt hij ‘doodsaai’. Met zijn ijdelheid voelt hij zich het best thuis bij Voetbal Inside, geeft Nijhuis toe.

Oproep Play the Game aan journalisten

De tiende internationale conferentie van de Deense organisatie Play the Game wordt dit jaar, van 26 tot en met 30 november, in Eindhoven gehouden. Play the Game roept behalve bestuurders en wetenschappers ook journalisten op om bijdragen te leveren aan het debat op het Open Forum.

Drie sportdatabedrijven in eredivisie-stadions

Drie sportdataverzamelbedrijven hebben contractueel recht gekregen om in de voetbalstadions van acht nationale competities in Europa wedstrijdgegevens op te slaan en te leveren aan bookmakers en wedkantoren.

Everton boycot The Sun na 'racistische'column

Journalisten en fotografen van de Britse boulevardkrant The Sun worden voorlopig niet toegelaten tot stadion Goodison Park en de andere accommodaties van de Engelse voetbalclub Everton. De sanctie volgt op een column van Kelvin MacKenzie waarin sterspeler Ross Barkley (23) werd vergeleken met een gorilla.

Leon ten Voorde over boek Rood Bloed

‘Munsterman bevestigt dat wij ons werk goed hebben gedaan’
Voor hun spitwerk naar de duistere handeltjes van FC Twente ontvingen de TC Tubantia-journalisten Fardau Wagenaar Gerben Kuitert en Leon ten Voorde vorig jaar de journalistieke jaarprijs De Tegel.

Biografie 'De Kist' bekroond met prijs

Twee biografieën behoorden tot beste drie boeken bij de verkiezing van het Voetbalboek van het Jaar. Winnaar werd het boek ‘De Kist’, de biografie van voetbaltrainer Simon Kistemaker, geschreven door Yoeri van den Busken, adjunct-hoofdredacteur van Voetbal International.

Belevenissen

Het laatste kunstje van Cowboy Henk
Sterke verhalen en smeuïge anekdotes kleurden de presentatie van Henk Evenblij’s achtste (en laatste?) boek: ‘Cowboy Henk - De Laatste der Mohikanen’. De aanwezigheid van onder anderen Willem van Hanegem verhoogde de sfeer. Het boek weerspiegelt de sfeer van de bijeenkomst.

NOS blijft op Elfstedentocht mikken

De NOS blijft geloven in een Elfstedentocht. Met een nieuw contract voor onbepaalde tijd heeft de publieke omroep zich verzekerd van de uitzendrechten voor de komende jaren. ,,De Elfstedentocht is het evenement der evenementen. Het is het kroonjuweel van Nederland. Mooier bestaat er niet. Het is cultureel erfgoed en ook nog eens wars van commercie”, aldus NOS-directeur Jan de Jong.

Gebaar in Voetbal Inside wordt ‘hypocriet’ genoemd

Het gebaar in het tv-programma Voetbal Inside (VI) om met vier man hand in hand aandacht te vragen voor homogeweld, heeft veel reacties losgemaakt in de media en op sociale media. De website www.mediacourant.nl vat de kritiek samen in de term ‘hypocriete actie’.

AIPS sluit zich aan bij associatie sportbonden

De internationale associatie van sportjournalisten AIPS heeft zich als lid aangesloten bij het internationale verband van sportfederaties (GAISF). Ook maakt de AIPS nu deel uit van de wereldassociatie van olympische sportbonden.

FOX haalt vier ton op met dagpassen Ajax – Feyenoord

Voor de voetbalwedstrijd Ajax – Feyenoord hebben op zondag 2 april ruim 50.000 tv-kijkers een dagpas à € 7,95 gekocht bij FOX Sports. Dat leverde de abonnee-zender ruim 400.000 euro op. Nooit eerder registreerde FOX Sport zoveel ‘pay-per-view’-klanten.

Oliver Kahn ‘beste sportexpert’ op Duitse tv

Oliver Kahn, voormalig keeper van het Duitse elftal en van Bayern München, is op een gala-avond van Duitse journalisten uitgeroepen tot beste sportexpert op tv. Kahn analyseert voetbalwedstrijden voor ZDF. Hij kreeg de voorkeur boven zijn vroegere Bayern-collega Mehmet Scholl (ARD) en Martin Schwalb (Sky).