NIEUWSOVERZICHT

Media World Cup Series voor journalisten

In Polen worden dit jaar drie wielerevenementen gehouden onder de naam Media World Cup Series, speciaal bedoeld voor journalisten. De mountainbikers komen van 11 tot en met 14 mei in actie, de wegfietsers van 25 tot en met 28 mei en de triatleten van 13 tot en met 16 juni.

Bert Wagendorp, schrijver van Lance, de Rockopera

Als sportverslaggever volgde Volkskrant-columnist Bert Wagendorp jaren achtereen de Tour de France. Zijn interesse in het wielrennen is gebleven. Hij is nog altijd een van de inspirerende krachten achter wielren-bookzine De Muur en heeft nu alle teksten plus enkele songs geschreven voor Lance, de Rockopera. Een theaterstuk, dat ook op cd en in boekvorm wordt opgevoerd.

Geridderde leeuwin en moederkloek

Er zijn overtreffende trappen van trots en niemand liep zondag met een grotere glimlach door het stadhuis van Rotterdam dan Marina Witte. Ook marathonwinnaar Marius Kimutai niet, ook al had de Keniaan een vette cheque in de kontzak van zijn loopbroekje. Nee, dan Marina. Die paradeerde met het ridderkruis op haar linkerborst op het zonovergoten VIP-terras voor het stadhuis, zojuist van burgemeester Ahmed Aboutaleb opgespeld gekregen. En, zei ze gevat tegen de burgemeester, ,,ze zijn echt’’.

Nietsvermoedend nog verwelkomde Marina Witte zondagmiddag de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb toen hij, met de ambtsketen om, bij de marathon van Rotterdam de perszaal binnenstapte. ,,Wat leuk dat u ook hier naar toekomt” zei Marina. Wist zij veel dat de burgemeester speciaal was gekomen met een onderscheiding voor haar, als nieuwbakken Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Geen namen in beroepszaak Vilhena

Journalisten die op woensdag 29 maart verslag deden van de beroepszaak van Feyenoord-voetballer Tonny Vilhena kregen daarbij van de KNVB het verzoek geen namen te noemen van de aanklager en de leden van de commissie van beroep. ,,Wij willen hierin terughoudend zijn”, aldus KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse.

Maurits Hendriks en Marianne Timmer

Over de ‘losersvlucht’ en Yuri van Gelder heeft chef de mission na de Olympische Spelen in Rio al volop uitleg moeten geven. Maar wat is er in 2014 bij de Winterspelen in Sotchi binnenskamers gebleven? In haar nieuwe eigen tijdschrift ‘Vrienden’ licht hoofdredacteur Marianne Timmer een tipje van de sluier op, maar zonder iets te verklappen.

Scheidingswand voor fotografen bij AZ

Op 22 april, bij de thuiswedstrijd tegen FC Twente, hoopt AZ de aangepaste voorzieningen voor fotografen op orde te hebben. Tijdens de halve finale van het KNVB-bekertoernooi tegen Cambuur Leeuwarden, kwamen enkele fotografen in de verdrukking door onstuimige supporters, die tot aan de boarding oprukten toen ze dachten dat AZ had gescoord.

NOS en Ronde van Vlaanderen

De NOS heeft zich met een nieuw contract verzekerd van de uitzendrechten van de Ronde van Vlaanderen voor de komende vier jaar verzekerd, tot en met 2021. Dit jaar zendt de NOS ook Parijs – Roubaix (9 april), Amstel Gold Race (16 april), Waalse Pijl (woensdag 19 april) en Luik-Bastenaken-Luik (23 april) live uit.

IOC biedt project aan voor jonge journalisten

Studenten sportjournalistiek of beginnende journalisten en fotografen jonger dan 24 jaar kunnen zich aanmelden voor het project ‘Young Reporters’ van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Nieuwe topscore FOX met Ajax-Feyenoord

Met de live-uitzending van Ajax – Feyenoord heeft FOX Sports een nieuw hoogste kijkcijfer bereikt. De voetbalwedstrijd werd zondagmiddag bekeken door gemiddeld 869.000 tv-kijkers. Eerder was Feyenoord – PSV met 826.000 volgers de meest bekeken wedstrijd op FOX.

RTL stopt met teletekst

RTL stopt met teletekst
In navolging van onder meer BBC en VRT is ook RTL Nederland gestopt met teletekst. Alleen de pagina’s 888 en 899 blijven toegankelijk voor de ondertiteling voor doven en slechthorenden.

WK zwemmen en waterpolo op olympisch niveau

WK zwemmen en waterpolo op olympisch niveau

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is in de zomer van 2017 gastheer van twee wereldkampioenschappen in olympische sporten. Van 14 tot en met 30 juli staat het WK zwemmen en waterpolo op de agenda. Het WK judo is van 28 augustus tot en met 3 september in Boedapest. Beide evenementen waren al aan Boedapest toegewezen toen de Hongaren eind februari van dit jaar besloten hun kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2024 in te trekken.

Ruben van Gucht, Belgisch TV-journalist

‘Evenement dat leeft van eenmaligheid’

Bijna twaalf uur lang fietste de Belgische tv-journalist Ruben van Gucht (30) vrijdag 31 maart het volledige traject van de Ronde van Vlaanderen, bijna 270 kilometer. Steeds in het zicht van de tv-camera, een half etmaal lang live op de VRT-zender Canvas. Het kijkcijfer in Vlaanderen liep op tot een half miljoen. Op het werk kreeg de live-stream volop aandacht. ‘Slow-tv’, wordt dat genoemd.

Pieter Zwart, data-journalist bij VI en op Catenaccio.nl

Voor Pieter Zwart kan voetbaljournalistiek niet zonder cijfers. Daaraan ontleent hij zijn verhalen. ,,Achter de statistieken kan zomaar een prachtige tragiek schuilgaan”, zegt hij op de website Villamedia.nl.

Eensgezindheid in media

Voorpaginanieuws was het, zelfs serieuze kranten als Trouw en NRC Handelsblad pakten uit met grote openingsverhalen over het einde van Danny Blind als bondscoach. In de analyses waren alle dagbladen eensgezind: onvermijdelijk. Een bloemlezing.

Verbod op opnamen vanaf perstribune in Frankrijk

Journalisten in Frankrijk die vanaf de perstribune in voetbalstadions met mobiele telefoons wedstrijdbeelden opnemen en verspreiden moeten daarvoor voortaan toestemming vragen. In principe wordt dat alleen nog toegestaan aan vertegenwoordigers van de rechtenhouders Canal + en beIN.

Wachten bij de paaltjes

Ik had met ze te doen. Met de arme mannen en vrouwen die zondagmiddag live op radio en tv verslag moesten doen van het groeiende gras bij het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid. Op veilige afstand gehouden door ingehuurde beveiligers die de privacy van het Nederlands Elftal manhaftig beschermden.

Grand Prix Radio volgt Formule 1 op de voet

Bij de online radiozender Grand Prix Radio gaat Rachid Finge leiding geven aan de redactie van de website en de activiteiten op social media. Finge, voormalig nieuwslezer op Radio 1 en 3FM, combineert die taken met zijn werk voor internetbedrijf Google.

‘Zelfcensuur bij voetbaljournalisten’

In de Duitse media is een discussie op gang gekomen over de wijze waarop sportjournalisten zich de wet laten voorschrijven door clubs. Het weekblad Die Zeit schreef er vorige week uitvoerig over in een artikel met als kop: ‘De journalist, het ongewenste wezen.’

Tien tv-zenders azen op competitievoetbal België

Liefst tien kandidaten hebben zich gemeld voor afname van de televisierechten van de Belgische voetbalcompetitie in de komende drie seizoenen. Dat betreft de rechten voor zowel Vlaamse als Waalse zenders. Tot en met dit seizoen heeft MP&Silva de rechten doorverkocht aan Telenet, Proximus en VOO.

Platform voor persoonlijke verhalen topsporters

Meer dan 1200 topsporters hebben zich al verbonden met het nieuwe Amerikaanse digitale platform The Player’s Tribune. Op de website publiceren sporters hun persoonlijke verhalen en opvattingen. The Player’s Tribune zoekt nu verdere uitbreiding in Europa.

Student bekroond met Duitse Sportfoto 2016

In Duitsland is de bekroonde Sportfoto 2016 gemaakt door een twintigjarige student fotografie. Sebastian Wells uit Berlijn won de prijs met een beeld van Usain Bolt na zijn olympische triomf in Rio, van onderuit gemaakt vanuit een speciale ‘sloot’ voor fotografen.

Vlaams topwielrennen zeven jaar lang op Vlaamse tv

De Vlaamse publieke omroep VRT is tot en met 2024 verzekerd van de uitzendrechten van de zeven belangrijkste wielerwedstrijden in Vlaanderen.

Journalisten eren Henk Houwaart in België

Op de jaarlijkse bijeenkomst van het Verbond van Brugse sportjournalisten in Sint Michiels (Brugge) is aan de Nederlandse voetbaltrainer Henk Houwaart de trofee voor een Verdienstelijke Loopbaan uitgereikt.

BT betaalt bijna half miljard per jaar voor Champions League

Het Britse telecombedrijf BT (British Telecom) betaalt bijna 1,4 miljard euro voor drie jaar uitzendrechten van de Champions League in Groot Brittannië. Het nieuwe contract loopt vanaf medio 2018 tot en met het seizoen 2020-2021.