NIEUWSOVERZICHT

eSportsday 2017 in Jaarbeurs

Voetbalclubs, eSporters, online media platforms, marktonderzoekersen marketingstrategen komen op vrijdag 19 mei bijeen op de eSportsday 2017 in de Jaarbeurs te Utrecht.

Vacatures in communicatie sportorganisaties

Bij diverse sportorganisaties worden nieuwe medewerkers gezocht op het gebied van communicatie. Dat is onder meer het geval bij NOC*NSF, de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) en de Sportservice Noord-Brabant.

NVJ-leden willen steun overheid voor onafhankelijke journalistiek

Acht van de tien leden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is voorstander van een vorm van overheidssteun bij onafhankelijke journalistiek. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze week naar de verkenner voor een nieuw kabinet is gestuurd.

The Guardian werft 200.000 supporters

De Britse krant The Guardian heeft ruim 200.000 zogeheten ‘supporters’ geworven, meldt hoofdredactrice Katharine Viner . Supporters steunen de krant financieel structureel zonder directe tegenprestatie, zoals een abonnement. Daarnaast kreeg de krant ruim 160 duizend eenmalige giften, schrijft Viner.

Op Wereldreis met de honkballers

Op wereldreis met de honkballers Voor het Nederlands Koninkrijksteam is de World Baseball Classic 2017 uitgedraaid op een wereldreis. Van Zuid-Korea naar Japan, van Japan naar Arizona en Californië in de Verenigde Staten. In het spoor van het honkbalteam vormen de Nederlandse media een mini-delegatie. Een freelance-fotograaf slechts plus Theo Reitsma en zijn vrouw Anja de Geus, die de productie voor FOX Sports doet.

Sportgeschiedenis

Woensdag is het zo ver, dan gaan we met een aantal journalisten, historici, NOC’ers en hardwerkend volk proberen de Nederlandse (olympische) sporthistorie van de ondergang te redden. Dat zit zo: de geschiedenis van de Olympische Spelen vanuit Nederlands perspectief is geboekstaafd door Ton Bijkerk, de eminente ex-secretaris van de ISOH, de International Club van Olympische Sporthistorici.

Karsten Kroon, verslaggever Eurosport

Wielerverslaggeving vanuit de studio
Wielerliefhebbers die afgelopen zaterdag de klassieker Milaan – SanRemo live op tv wilden volgen, moesten daarvoor Eurosport inschakelen. Traditionele zenders als NOS en VRT zijn hun rechten op de Italiaanse wedstrijden kwijtgeraakt. Op Eurosport, dat zich als ‘Home of Cycling’ afficheert, is voormalig profrenner Karsten Kroon (41) een van de Nederlandse verslaggevers, samen met onder anderen Michael Boogerd, Bobbie Traksel en José Been.

Eigen internetkanaal voor eredivisie zaalvoetbal

De Eredivisie Zaalvoetbal heeft voortaan een eigen online platform: www.eredivisie-zaalvoetbal.nl. Het is een initiatief van de onlangs opgerichte Coöperatie Eredivisie Zaalvoetbal, die nieuwe wegen zoekt om de sport te promoten.

Harry Mens doet spot in Voetbal Inside af als ‘kinnesinne’

Harry Mens stoort zich niet aan de spot die met hem wordt gedreven in de tv-voetbaltalkshow Voetbal Inside. Mens staat de beelden van zijn RTL-programma Businessclass zelfs gratis af aan Voetbal Inside, zo vertelde hij in het AD.

Tijdschriften New Skool Media snijden in tarief per woord

New Skool Media, uitgever van 27 tijdschriften gaat fors korten op de tarieven voor freelance journalisten. De tariefsverlagingen, die meteen ingaan voor nieuwe klussen, kunnen oplopen tot meer dan de helft.

Rouwbanden bij Anderlecht voor journalist

Het overlijden van de Belgische sportjournalist Christophe Van Impe was voor voetbalclub RSC Anderlecht voor een eerbetoon. In de thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren droegen de spelers zwarte rouwbanden.

Dertig films in drie dagen op festival

Circa dertig films gedurende drie dagen zijn er dit jaar te zien op de derde editie van het AD Sportfilmfestival Rotterdam. Het festival is van 6 tot en met 8 april in Cinerama Filmtheater in Rotterdam. Op het programma staan onder meer grote, internationale producties over legendes als Muhammad Ali en Pelé naast films over sporticonen van dichtbij.

‘Ik ben niet de Kees Jansma van het vrouwenteam’

Annette van Trigt coördinator pr bij EK vrouwenvoetbal
Ze beleefde een succesvolle radio- en tv-carrière, onder meer bij Studio Sport, ze maakt al jaren mooie documentaires, ze treedt regelmatig op als dagvoorzitter – en nu wordt ze ook pr-vrouw. Annette van Trigt is komende zomer tijdens het EK voetbal voor vrouwen in Nederland coördinator woordvoering & communicatie voor het EK 2017 voor vrouwen.

Van de NSP redactie

De faciliteiten in de stadions en bij evenementen krijgen binnenkort een puntenwaardering. Op basis daarvan wordt een klassement samengesteld. Het wordt ook een van de activiteiten van de nieuwe fotocommissie van de NSP.

Spelregel

Als voorbereiding op een artikel in ELF Voetbal bekeek ik de afgelopen week een aantal filmpjes van de legendarische doelman Lev Yashin op YouTube. Het aanbod is helaas beperkt, maar één filmpje viel me speciaal op. Yashin nam daarin een doeltrap. Hij speelde de bal naar de rand van het strafschopgebied, kreeg ‘m terug en liep – al stuiterend met de bal – naar de rand van het 16-meter gebied om iedereen met een hele verre trap naar voren te jagen.

Fotografen in het nauw

De werkomstandigheden voor fotografen in diverse eredivisie-stadions zijn de NSP een doorn in het oog. Op korte termijn volgt daarover overleg met de KNVB. Ook FOX Sports en producent Endemol worden daarbij betrokken. Na de gebeurtenissen bij de bekerwedstrijd AZ – Cambuur heeft de Noordhollandse club excuses gemaakt en vergoeding van schade aan de apparatuur toegezegd aan drie fotografen.

Matchday.tv wil op alle sportvelden zijn

Guido Klomp en Thomas Berger willen met Matchday.tv Nederland veroveren. Eind 2017 moeten er grote aantallen camera’s op de Nederlandse sportvelden staan. De 'grootste sportzender van Nederland' is dan een feit.

Georganiseerde sport werkt aan Sportify

Sportify is de werktitel voor een beoogd platform, waarmee NOC*NSF, de verzamelde sportbonden en verenigingen, de sporter in Nederland makkelijk en soepel toegang willen geven tot de sporten die hij of zij wil beoefenen.

Infront sluit Nederlands kantoor

De Nederlandse tak van sportmarketingbedrijf Infront Sports & Media wordt per 1 juli opgeheven. De werkzaamheden van deze tak betreffen voornamelijk internationale schaatswedstrijden. Infront is daarbij tussenpartij tussen tv, sponsors en sportorganisatie.

Olympic Channel breidt uit met zes sporten

Zes niet-olympische sportbonden hebben zich aangesloten bij het Olympic Channel, de tv-zender van het IOC die via internet uitzendt. Bandy, dansen, oriëntatiesport, powerbootracen, racquetball en onderwatersport zijn de nieuwe disciplines.

HMC-journalisten voeren actie met caravans

Journalisten van de regionale dagbladen van de HMC voeren sinds maandag 6 maart een week lang actie met een aantal caravans tegen de voorgenomen bezuinigingen op hun redacties.

Huis-aan-huisblad blijft goed gelezen

Bijna 90 procent van alle Nederlanders leest weleens een huis-aan-huisblad. Vooral onder oudere Nederlanders die buiten de stedelijke gebieden wonen is het bereik hoog. Ook onder Nederlanders die zich in wat heet de lage welstandsgroepen bevinden lezen relatief vaak een huis-aan-huisblad.

Korfbal in Noord-Korea

Noem het voor mijn part een afwijking, maar zodra het woord korfbal ergens valt dan borrelt de weerzin in mij op. Korfbal is het CDA onder de sporten, korfbal is meneer en mevrouw Buma in het aanvalsvak die om beurten zesjes mogen maken. Een hoeksteensport. Niks mis mee, maar val mij er niet mee lastig, ook niet op tv.

Topsport voor NOS in Ahoy

Het WK shorttrack in Ahoy Rotterdam is voor de NOS een van de grootste sportregistraties van het jaar, weet Simon Keijzer, woordvoerder namens organisator TIG Sports. Zo’n zeventig tot tachtig omroepmedewerkers zijn in de weer voor het driedaagse toernooi, van vrijdag tot en met zondag.

‘Mijn hobby is nu mijn werk’

Huub Snoep, persvoorlichter KNSB
Zo’n tachtig journalisten en fotografen hebben zich geaccrediteerd voor het WK shorttrack in Ahoy Rotterdam, nog los van een groot aantal tv-medewerkers. Namens de KNSB moet Huub Snoep als persvoorlichter alles in goede banen leiden. ,,Het worden een paar pittige dagen”, verwacht Huub Snoep.