NIEUWSOVERZICHT

Fotografen in het nauw

De werkomstandigheden voor fotografen in diverse eredivisie-stadions zijn de NSP een doorn in het oog. Op korte termijn volgt daarover overleg met de KNVB. Ook FOX Sports en producent Endemol worden daarbij betrokken. Na de gebeurtenissen bij de bekerwedstrijd AZ – Cambuur heeft de Noordhollandse club excuses gemaakt en vergoeding van schade aan de apparatuur toegezegd aan drie fotografen.

Matchday.tv wil op alle sportvelden zijn

Guido Klomp en Thomas Berger willen met Matchday.tv Nederland veroveren. Eind 2017 moeten er grote aantallen camera’s op de Nederlandse sportvelden staan. De 'grootste sportzender van Nederland' is dan een feit.

Georganiseerde sport werkt aan Sportify

Sportify is de werktitel voor een beoogd platform, waarmee NOC*NSF, de verzamelde sportbonden en verenigingen, de sporter in Nederland makkelijk en soepel toegang willen geven tot de sporten die hij of zij wil beoefenen.

Infront sluit Nederlands kantoor

De Nederlandse tak van sportmarketingbedrijf Infront Sports & Media wordt per 1 juli opgeheven. De werkzaamheden van deze tak betreffen voornamelijk internationale schaatswedstrijden. Infront is daarbij tussenpartij tussen tv, sponsors en sportorganisatie.

Olympic Channel breidt uit met zes sporten

Zes niet-olympische sportbonden hebben zich aangesloten bij het Olympic Channel, de tv-zender van het IOC die via internet uitzendt. Bandy, dansen, oriëntatiesport, powerbootracen, racquetball en onderwatersport zijn de nieuwe disciplines.

HMC-journalisten voeren actie met caravans

Journalisten van de regionale dagbladen van de HMC voeren sinds maandag 6 maart een week lang actie met een aantal caravans tegen de voorgenomen bezuinigingen op hun redacties.

Huis-aan-huisblad blijft goed gelezen

Bijna 90 procent van alle Nederlanders leest weleens een huis-aan-huisblad. Vooral onder oudere Nederlanders die buiten de stedelijke gebieden wonen is het bereik hoog. Ook onder Nederlanders die zich in wat heet de lage welstandsgroepen bevinden lezen relatief vaak een huis-aan-huisblad.

Korfbal in Noord-Korea

Noem het voor mijn part een afwijking, maar zodra het woord korfbal ergens valt dan borrelt de weerzin in mij op. Korfbal is het CDA onder de sporten, korfbal is meneer en mevrouw Buma in het aanvalsvak die om beurten zesjes mogen maken. Een hoeksteensport. Niks mis mee, maar val mij er niet mee lastig, ook niet op tv.

Topsport voor NOS in Ahoy

Het WK shorttrack in Ahoy Rotterdam is voor de NOS een van de grootste sportregistraties van het jaar, weet Simon Keijzer, woordvoerder namens organisator TIG Sports. Zo’n zeventig tot tachtig omroepmedewerkers zijn in de weer voor het driedaagse toernooi, van vrijdag tot en met zondag.

‘Mijn hobby is nu mijn werk’

Huub Snoep, persvoorlichter KNSB
Zo’n tachtig journalisten en fotografen hebben zich geaccrediteerd voor het WK shorttrack in Ahoy Rotterdam, nog los van een groot aantal tv-medewerkers. Namens de KNSB moet Huub Snoep als persvoorlichter alles in goede banen leiden. ,,Het worden een paar pittige dagen”, verwacht Huub Snoep.

Doellijntechnologie is óók voor de sportjournalistiek een zegen

Journalisten zijn niet op de waarheid uit, maar op alles wat verkoopt of zogenoemde pageviews oplevert. Er zijn mensen die overtuigd zijn van deze stelling. Sportjournalisten zijn daarin niet anders, menen diezelfde mensen. Sportjournalisten houden niet van de sport, maar veel meer van de relletjes en randzaken die spannende nieuwskoppen opleveren.

Joop Niezen strooit met extra lof voor oud-fotografen VI

Het interview met VI-hoofdredacteur Christiaan Ruesink in de rubriek In de spo(©)tlight, vorige week over weekblad VI met 68 pagina’s over Piet Keizer, heeft Joop Niezen (oud-hoofdredacteur van VI) verleid tot een reactie.

Uitgever moet veld ruimen bij VI

Bij het weekblad Voetbal International moet uitgever Robert van den Ham na twee jaar vertrekken. Voor Van den Ham is geen plaats meer nu moederbedrijf WPG Media een managementlaag in de organisatie heeft geschrapt.

Rutte opent Torentje voor columnisten

Zelfs de deuren van het Torentje gingen open voor de lancering van het Grote Foute Jongens Boe

Bayern München start tv-zender

De Duitse Bundesliga-club Bayern München heeft sinds maandag 27 februari een tv-zender die continu in de lucht is. Bayern volgt daarmee het voorbeeld van grote sportclubs in de Verenigde Staten en Spanje (met eigen tv-stations voor Real Madrid en FC Barcelona).

Bijna 100.000 tekstberichten SID in 2016

Liefst 91.562 tekstberichten zijn in 2016 geproduceerd door het Duitse persbureau Sport-Informations Dienst (SID), zowel voor gedrukte media als online. Dat betekent 7.630 tekstberichten per maand.

Teamsprint nieuw bij WK wielrennen voor media

Bij het 18e WK wielrennen voor mediamensen zijn liefst negen wereldtitels te verdienen. Nieuw bij het World Press Cycling Championships (WPCC) vanaf 29 september in het Duitse Bad Dürrheim (Zwarte Woud) is de teamsprint waarbij elk team met drie renners over 1 km moet sprinten.

Verhalen over de ‘regenpijpgeneratie’

Laatste boek van Henk Evenblij
Bijna dertig jaar lang volgde Henk Evenblij (70) het nationale en internationale voetbal voor de Telegraaf. Eerder werkte hij tien jaar voor de Zaanlander.

Pionieren op natuurijs voor de media

Bij het ontbreken van natuurijs in Nederland zijn de Nederlandse marathonschaatsers daarvoor grotendeels aangewezen op het buitenland. Na de traditionele wedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk kreeg de KPN Grandprix in Zweden vorige week een noviteit op het zee-ijs bij Lulea, dichtbij de Noordpoolcirkel. De Nederlandse media volgden de schaatsers in hun auto’s op het ijs.

Strengere regels voor volgers wielerpeloton

In het nieuwe wielerseizoen gelden nieuwe, strengere regels voor alle volgers in auto’s en op motoren bij alle wedstrijden in de World Tour. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet naast een UCI-licentie voor sommige wedstrijden zoals de Tour de France nu ook over een speciaal rijvaardigheidsbewijs beschikken.

‘We wilden iets extra’s, de maandagkranten voorbij’

Christiaan Ruesink (VI) over special Piet Keizer
Het overlijden van Piet Keizer overviel ook de media. Het weekblad Voetbal International presteerde het desondanks in nog geen drie dagen tijd een complete special te realiseren; 68 pagina’s over het icoon van wie nog zoveel onbekende feitjes en foto’s te presenteren bleken. Hoofdredacteur Christiaan Ruesink vertelt.

Cursus live-verslaggeving

Nog dit voorjaar hoopt Fontys Hogescholen te starten met een cursus live-verslaggeving radio geven bij sportwedstrijden. Daarvoor wordt samengewerkt met de lokale omroep N1 in Nijmegen. Fontys verschuift het accent naar live-verslaggeving omdat een zevende cursus Voetbaljournalistiek dit jaar niet kon doorgaan wegens een tekort aan aanmeldingen.

‘Only questions about tennis’

Voor Willem Held was het weer prettig werken in Ahoy
Volgens Robèrt Misset van de Volkskrant was het 44ste ABN Amro-tennistoernooi een ‘fletse’ editie. In het AD sprak Rik Spekenbrink over een ‘prima toernooi waarvan Ahoy in stilte genoot’.

Sport zonder parkeerkaart

Bij het radioprogramma Langs de Lijn was het vroeger een gevleugelde uitdrukking: het sportevenement zonder parkeerkaart. Het was een vondst van toenmalig chef Ferry de Groot, de droogkomiek die daarmee fijntjes duidelijk maakte dat er behalve A-sporten en B-sporten ook nog een categorie evenementen was die eigenlijk niks voorstelde.

Alle hoofdklasseduels hockey op Ziggo Sport

Met de hervatting van de hockeycompetitie in de hoofdklassen hockey op zondag 26 februari lanceert Ziggo Sport een nieuwe hockeyprogramma wekelijks op zondagavond. Daarin worden vanaf 22.30 uur gedurende drie kwartier samenvattingen getoond van alle hoofdklasse-duels mannen en vrouwen.