NIEUWSOVERZICHT

Olympic Channel in zeven talen

De website olympicchannel.com kent voortaan versies in zeven talen. Aan de Engelstalige uitvoering zijn Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans en Chinees toegevoegd.

Fotograaf Wouter Roosenboom knapt op na crash op A2

Wielersport-fotograaf Wouter Roosenboom is herstellende van een hevig auto-ongeval op de A2 in Noord-Limburg op 2 februari. Hij is sinds vorige week weer thuis. Roosenboom sloeg met zijn auto over de kop en liep daarbij onder meer een hersenschudding op.

Ex-sportjournalist moet ‘atmosfeer managen’ in Leverkusen

Bij de Duitse Bundesliga-voetbalclub Bayer Leverkusen maakt dit seizoen een voormalig sportjournalist deel uit van de technische staf. Jörn Wolf (40) verliet daarvoor Hamburger SV, waar hij veertien jaar actief was, onder meer als mediadirecteur. Eerder was Wolf journalist bij de Hamburger Morgenpost.

MediaMatters helpt bij bedrijfsinnovatie

Mediabedrijven hebben moeite met innovatie. MediaMatters is een initiatief dat die bedrijven een handje wil helpen. Een van die initiatiefnemers is Bert Kok. ,,Wij komen nog te vaak mediabedrijven tegen waar innovatie niet een belangrijk en permanent onderdeel van de activiteiten is'', zegt Kok tegen Villamedia.

Pleidooi voor overheidssteun media

Minder dan een maand voor de Tweede-Kamerverkiezingen komt Mei Li Vos met een plan voor steun aan de journalistiek. Het PvdA-Kamerlid heeft dat plan in Het Parool gelanceerd.

World Press Photo eert crash op Grand National

Een beeld van de Grand National is bekroond met de World Press Photo in de categorie sport. De foto werd gemaakt door de Brit Tom Jenkins. Op de foto vliegt jockey Nina Carberry door de lucht, afgeschud na een crash met haar paard Sir Des Champs.

In de Gangneung Oval

Daar waren ze, de routiniers. In de catacomben van de Gangneung Oval, de olympische kunstijsbaan waar afgelopen weekeinde de WK afstanden werden geschaatst, troffen wij Peter Charles, de fotochef van Sotsji 2014, Richard Palfreymour, de persman van Londen 2012 en Romelu da Silva, hoofd van de persdienst in het olympische zwembad van Rio 2016.

Zij kwamen kijken, aantekeningen maken, voorzichtig snuffelen of de Koreanen hun zaakjes aardig voor elkaar hebben voor het volgende jaar, als de stad, met zijn 200duizend inwoners, en het bergdorp, met zijn 5duizend dorpelingen, overlopen zullen worden door het olympische sportvolk en hun trouwe volgers, de media. Gangneung en Pyeongchang zullen heel wat te verduren krijgen, dat is zeker.

‘Medaille-uitreiking wordt nog complex’

John van Vliet, perschef NOC*NSF bij Winterspelen
Circa dertig accreditaties voor journalisten en fotografen zijn er volgend jaar beschikbaar voor de Nederlandse media bij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, los van een incidentele specialistenkaart voor shorttrack en een pelotonnetje vertegenwoordigers van radio en tv. Namens NOC*NSF zal John van Vliet samen met Sonya Schonewille de contacten met de media behartigen.

Atletiekjournalisten worden geëerd bij EK indoor

Tijdens de 34ste editie van het EK indooratletiek, van 3 tot en met 5 maart in Belgrado, zullen journalisten worden gehuldigd die zestien of meer EK’s hebben gecoverd.

The Sun in de ban bij Liverpool

De Engelse Premier League-club FC Liverpool heeft boulevardkrant The Sun verbannen van Anfield en het trainingscomplex vanwege een publicatie in 1989 over de Hillsborough-ramp.

Geen hand geven aan spelers FC Utrecht

Journalisten die vrijdag 10 februari het trainingscomplex van FC Utrecht bezochten, kregen het verzoek om de spelers geen hand te geven. De clubleiding deed het verzoek om verdere verspreiding van griepbacillen te voorkomen.

One-year-to-go!

Met nog een jaar te gaan heeft de delegatie van de Nederlandse Sport Pers op uitnodiging van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) een bezoek gebracht aan een aantal olympische locaties. De rondgang had plaats voorafgaand aan de wereldkampioenschappen afstanden (schaatsen).

‘Toen we met Piet moesten stoppen, belde Cruijff’

De mixed zone bestond nog niet toen Piet Keizer als topvoetballer glorieerde. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden de spelers nog niet opgewacht door camera’s en smartphones, en slechts sporadisch door een microfoon. Herinneringen aan de media-ervaringen met Piet Keizer.

Jury wil meer keus krijgen uit sportfoto’s

De fotografen Joris Knapen en Jiri Buller werden zaterdagavond 4 februari onderscheiden met de Zilveren Camera in de categorie sport. Knapen zegevierde in de categorie enkele foto’s, Buller won bij de series. Alles bij elkaar 125 fotografen stuurden beelden in voor de categorie sport.

De wind gaf de winnende foto een zetje

Joris Knapen, winnaar Zilveren Camera
Vijf plekjes had fotograaf Joris Knapen (39) ontdekt voor een mooi beeld in de tijdrit in de dertiende etappe van de Tour de France. Halte nummer vier leek hem het aantrekkelijkst. Daar in de Ardèche maakte hij op 15 juli de foto die als tweede werd gehonoreerd in de strijd om de NSP-sportfoto van 2016 en afgelopen weekeinde werd bekroond met de Zilveren Camera in de categorie sport.

‘Overgang VI naar maandblad kan nog jaren duren’

,,Overdreven en suggestief”, vindt Christiaan Ruesink de conclusie van het AD dat voor het weekblad Voetbal International (VI) een overgang naar maandblad wordt voorbereid. ,,VI stopt niet als weekblad zoals AD in suggestieve kop beweert. Ja, ooit. Maar kan nog jaren duren”, heeft VI-hoofdredacteur Ruesink op Twitter laten weten.

Negen biografieën bij nominaties Voetbalboek 2016

Voor de prijs Voetbalboek van het Jaar 2016 zijn twintig boeken genomineerd. De nominaties komen voort uit de aanmeldingen van lezers op de website van het tijdschrift Staantribune.

Eurosport vindt meer ruimte op Media Park

De productionele tak van sportzender Eurosport Nederland opereert sinds 2 februari vanuit Hilversum waar het onderdak heeft gevonden bij mediatechnologiebedrijf NEP The Netherlands. Vandaar wordt commentaar gegeven voor de uitzendingen in Nederland en België.

Eredivisie vrouwen wekelijks in Studio Sport

In de late zaterdagavond-uitzending van Studio Sport wordt voortaan wekelijks een samenvatting van een wedstrijd uit de eredivisie vrouwenvoetbal uitgezonden. Speciaal voor de tv-uitzending zal van elke competitieronde één wedstrijd naar zaterdag worden verplaatst.

‘Netflix van de sport’ in de maak

Het pas een half jaar actieve bedrijf Eyecons mikt op de ontwikkeling van een ‘Netflix van de Nederlandse sport’. ,,Wij willen het Netflix voor de sport ontwikkelen, in samenwerking met sportbonden en rechtenhouders”, zegt Koen Hermens van sportmarketingbureau House of Sports op de website sportknowhow.nl.

Duitse club trekt accreditaties in

Journalisten van drie lokale kranten in München worden in het restant van het lopende voetbalseizoen niet meer toegelaten bij thuiswedstrijden van TSV 1860 München (Tweede Bundesliga). Eerder al had de tweede club van München besloten álle media te weigeren op het trainingscomplex.

‘Vonnis is overwinning voor de journalistiek’

,,Een overwinning voor de journalistiek”, noemt Thijs Zonneveld de uitspraak van de rechter in de rechtszaak, die was aangespannen door Jacques Hanegraaf, de voormalige manager van oud-wielrenner Thomas Dekker. De beschuldigingen in het boek ‘Mijn gevecht’ van Thomas Dekker aan het adres van Hanegraaf hoeven niet te worden gerectificeerd.

Kijkcijferrecord Eurosport bij Australian Open

De mannenfinale van de Australian Open tussen Roger Federer en Rafael Nadal heeft tv-zender Eurosport zondagmorgen een kijkcijferrecord opgeleverd. Er keken vanaf half tien ‘s ochtends gemiddeld 489.000 mensen (24 procent) naar het verslag, de hoogste score voor de zender ooit.

Schaatsjournalisten bereiden zich voor op Spelen

Voor de schaatswedstrijden op het WK Afstanden reizen volgende week zeven dagbladjournalisten (inclusief ANP) naar Zuid-Korea. Daarnaast hebben zich vier fotografen en drie vertegenwoordigers van visuele non-right-holders geaccrediteerd

‘Vrouw in de Media Award‘ voor Dafne Schippers

Atlete Dafne Schippers heeft de ‘Vrouw in de Media Award’ gewonnen. Dat is een prijs voor vrouwelijke experts en rolmodellen in de media en een aansporing voor redacties om vrouwen vaker een podium te bieden.