Nieuws

UEFA memoreert Anton Witkamp als bedenker Super Cup

In het maandelijkse magazine van de UEFA wordt deze maand in herinnering geroepen hoe de jaarlijkse strijd om de UEFA Super Cup in 1972 tot stand kwam. Als geestelijke vader hiervan krijgt Anton Witkamp, destijds chef sport van De Telegraaf, de eer. ,,Met vier opeenvolgende zeges van de Europa Cup voor landskampioenen door Feyenoord en Ajax wilden beide clubs graag bevestigd zien dat ze als de beste club van Europa konden worden aangemerkt”, wordt de in 2011 overleden Witkamp geciteerd.

Met de Super Cup trad De Telegraaf in de voetsporen van het Franse sportdagblad L’Équipe, dat in 1955 het initiatief nam voor de Europa Cup voor landskampioenen. ,,Toen ik mijn idee aan Jaap van Praag (de vader van Michael van Praag en destijds voorzitter van Ajax) voorlegde, vond hij dat meteen een uitstekend idee”, aldus Witkamp.

Anton Witkamp (1929-2011) was chef van de sportredactie van 1968 tot 1976 en werd daarna adjunct-hoofdredacteur. In zijn tijd werden de sportpagina’s samengebracht in de bijlage Telesport en ontstond een nauwere band tussen commercie en redactie. Tijdens het WK voetbal 1974 werd Witkamp uit waardering voor zijn positieve toon door de spelers op de schouders gehesen. Dat gebeurde een week nadat Ben de Graaf (Volkskrant) vanwege zijn ‘zure stukjes’ door de spelers in het zwembad was gegooid.

Hoewel de UEFA in 1972 meteen betrokken was bij het initiatief was, kreeg de Super Cup in eerste instantie geen officiële status. Dat was het gevolg van de schorsing voor een jaar die aan Glasgow Rangers, in 1972 winnaar bij de bekerwinnaars, was opgelegd wegens misdragingen van supporters. Gesponsord door De Telegraaf werd op 16 en 24 januari 1973 gespeeld. Er was gekozen voor twee duels om de maximale inkomsten uit de tweestrijd te halen. Ajax won beide duels: uit met 3-1, thuis in de return met 3-2.

Nu is de UEFA Super Cup inzet van één duel tussen de winnaar van de Champions League en de Europa League. Aanvankelijk werd de bokaal conform het openingsmodel steeds betwist in twee wedstrijden (thuis en uit) tussen de winnaars van de Europa Cup voor landskampioenen en die voor de bekerwinnaars.

Een jaar na de start triomfeerde Ajax opnieuw; uit tegen AC Milan met 1-0, thuis met 6-0. Het is de eerste Super Cup in de statistieken van de UEFA. In 1974 werd er niet gespeeld om de Super Cup, officieel omdat Bayern München (West-Duitsland) en 1. FC Magdeburg (Oost-Duitsland) geen overeenstemming konden bereiken over de data. Datzelfde deed zich in 1981 voor toen Liverpool en Dinamo Tbilisi aan de beurt waren. Ook in 1985 werd niet om de Super Cup gespeeld, toen vanwege het Heizeldrama.

In 1995 won Ajax de Super Cup voor de derde keer (officieel de tweede keer), in twee duels met Real Zaragoza. Daarna werd besloten voortaan in één wedstrijd duel op neutraal terrein te spelen, in augustus, als opening van een nieuw Europees seizoen. Aanvankelijk was Monaco de vaste speelplaats, vanaf 2013 wordt steeds een ander stadion gekozen, dit jaar in Skopje (Macedonië).