Nieuws

Sport of showtime?

Het opzwepende riedeltje van AC/DC’s Thunderstruck klinkt luid over de ijsbaan aan de Sportboulevard als de shorttrackers aanzetten voor hun eerste rondjes. Het publiek zit meteen voorop de banken. En de journalisten op de perstribune knikken ritmisch mee als Sjinkie Knegt, Jorien ter Mors, Suzanne Schulting of een van de andere schaatstoppers aanzetten voor een van hun wedstrijden in Dordrecht.

Welkom bij de World Cup Shorttrack, belangrijk in de aanloop naar de Winterspelen 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Eenmaal over de finish is het de fascinerende lichtshow die de sfeer maakt. Alles gaat snel, snel, snel. Is dit nou sport of showtime, of misschien wel een geslaagd huwelijk tussen beide genres? Duidelijk is dat het publiek (veel jeugd!) geestdriftig reageert. Zelfs de huldiging is binnen de kortste keren gepiept. Vrijwel meteen na de race en na afloop van het juryberaad volgt de huldiging op het podium. Daarna nog even snel een foto voor het bord met sponsornamen en – hup - de volgende race kondigt zich aan. Zelfs het dweilen vergt aanzienlijk minder tijd dan in Thialf, al moet daar natuurlijk wel 400 meter ijs opgelapt worden. 

Het evenement in deze snelgroeiende sport heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Op de finaledagen zitten de tribunes nagenoeg vol. En ook de media zijn in dit Olympische jaar uitgelopen om verslag te doen van de vorderingen van de (Nederlandse) medaillekandidaten.

Carl Mureau, de nieuwe persvoorlichter van de KNSB, doet er samen met Simon Keijzer van organisator TIG Sports alles aan om het de media naar de zin te maken. Aparte mediawifi, houten werktafels en -banken op de tribune in de arena, een rustige persruimte met goede verzorging, snelle toegang tot de mixed zone, het loopt grotendeels gesmeerd.

Als een paar Britse shorttrackers op een van de voor de media bestemde werkplekken op de perstribune plaatsneemt, belooft Mureau ze weg te sturen zodra een van de journalisten aanstalten maakt om er te gaan werken. Later komt er een koord rond de perstribune te staan. Zo is de functie van de mediawerkplekken weer duidelijk.

De fotografen kunnen behalve op de tribunes op vier speciale plakken langs de baan hun werk doen. Er is een enkele klacht: de (nieuwe) boarding is vrij hoog, waardoor er niet even makkelijk kan worden gefotografeerd. ,,Een leermomentje voor de volgende keer”, zegt Keijzer. ,,Dan kunnen we achter de boarding beter een verhoging maken.”

Het licht in de hal en de lichtshow zijn op verzoek van de fotografen aangepast na eerdere ervaringen tijdens de WK Shorttrack in Ahoy. Toen maakte de te snel ingezette lichtshow het maken van een goede finishfoto erg lastig. De ingeroepen expertise van Ronald Hoogendoorn en Vincent Jannink heeft voor verbetering gezorgd. Daarom wordt in Dordrecht na de finish een halve ronde gewacht alvorens de lichtkanonnen hun kleurenpracht kunnen afvuren. Zo kan eerst de sport worden vastgelegd en daarna de show het feestje verder aanjagen.

 

Gerard den Elt