NIEUWSOVERZICHT

‘Ik sta versteld van de massale belangstelling voor schaatsen’

Bert Sterckx, Belgisch journalist op EK
‘François Brueren? Nee, die ken ik niet’. Van François Brueren, die lachwekkende Belgische figurant in de tijd van Ard en Keesie, heeft Bert Sterckx nooit gehoord. Maar sinds Bart Swings in 2013 derde werd op het WK schaatsen allround, duikt ook hij als verslaggever van de Vlaamse VRT op bij internationale schaatswedstrijden.

Gevarieerd programma bij Nieuwjaarsdiner

Vanuit verschillende invalshoeken zal tijdens het Nieuwjaarsdiner van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en sportmarketingorganisatie SPORTNEXTi het thema ’Transparantie in de sport’ worden besproken. De tweede editie van dit evenement is maandag 16 januari in Ahoy Roterdam.

Journalisten in debat over IOC-president Bach

De Duitser Thomas Bach, sinds 2013 president van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is in eigen land middelpunt van een felle discussie onder journalisten. Bach vindt zelf dat de Duitse media afbreuk doen aan zijn imago. Hij trekt een vergelijking met de publieke opinie in de Verenigde Staten, vooraf aan de keuze van Donald Trump tot president. Ofwel, zoals Bach het noemt, ’het verschil tussen de gepubliceerde mening en de publieke opinie.’

Hoofdsponsor Duitse handbalbond zendt WK exclusief uit op internet

Bijzondere ontwikkeling in de Duitse media. De Deutsche Kreditbank (DKB), sponsor van de Duitse handbalbond, gaat circa vijftig wedstrijden van het WK handbal (11-29 januari in Frankrijk) uitzenden via een speciaal internetkanaal. Het is de enige mogelijkheid in Duitsland om het WK live te volgen.

Prijzenregen voor sporters én journalisten

Rond de jaarwisseling worden traditioneel verkiezingen gehouden en prijzen toegekend. Naast sporters, filmsterren en politici worden ook vertegenwoordigers van de sportmedia onderscheiden, onder meer in het wielrennen en bij de Britse lintjesregen. Komende maandag volgt de NSP.

AIPS wil dopingrecords in atletiek laten schrappen

Gianni Merlo, de Italiaanse voorzitter van de internationale organisatie van sportjournalisten AIPS, heeft voorgesteld alle atletiekrecords te schrappen. Als gevolg van de dopinghistorie zijn veel records uit de jaren tachtig eigenlijk niet door de huidige generatie atleten te verbeteren. Merlo heeft dat geschreven in een brief aan de atletiekfederatie IAAF.

Kees Jansma bindt zich tot medio 2018 aan Fox Sports

Kees Jansma blijft ook in het seizoen 2017/18 als presentator verbonden aan abonnee-tv-zender FOX Sports. Hij blijft programma’s als De Tafel van Kees, Natafelen en Made in the Eredivisie presenteren. Jansma zal ook regelmatig aanschuiven bij het NOS-programma Studio Voetbal op zondagavond.

Meer klachten bij Raad voor de Journalistiek

Het aantal klachten bij de Raad voor de Journalistiek is in 2016 met 60 procent toegenomen ten opzichte van 2015. Het totaal ligt op 122 klachten. In 2015 waren dat er nog 76. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2016.

Internationale interesse voor darts groeit

Liefst 2.170.000 tv-kijkers volgden maandagavond de ontknoping van het WK darts op RTL 7, een kijkcijfer dat hoort bij de grote voetbaltoppers. Eerder schakelden gemiddeld 1,6 miljoen tv-kijkers in bij de halve finale tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. De kwartfinales werden door 1,2 miljoen kijkers gevolgd.

‘Zakgeld in roebels besteed aan eerste fotocamera’

Zakgeld in roebels besteed aan eerste fotocamera
Op een recent gepubliceerde lijst van de AIPS staat fotograaf Soenar Chamid (62) genoteerd als de Nederlandse mediavertegenwoordiger met de meeste Olympische Spelen. Met 17 olympische accreditaties (negen voor Zomerspelen, acht voor Winterspelen) deelt Soenar Chamid met drie anderen de veertiende plaats.

Sport krijgt belangrijke plaats op videoplatform Telegraaf

Sport krijgt een belangrijke plaats op het online videoplatform VNDG, dat in het voorjaar door De Telegraaf wordt gelanceerd. Pim Sedee verhuist van RTL Nieuws naar De Telegraaf om zich als presentator op VNDG op nieuws en sport te gaan richten.

Johan Derksen hoogst genoteerde ‘sporter’ in top 40 media-personen

In de top 40 van meest besproken personen in de media hebben er zes een relatie met de sport. Johan Derksen is als nummer 11 de hoogst genoteerde daarvan.

Eurosport noemt zich voortaan ‘Home of the Olympic Games’

Televisiezender Eurosport afficheert zichzelf vanaf 1 januari 2017 als ‘Home of the Olympic Games in Europe’. Daarmee etaleert Eurosport zich als exclusieve houder van alle multimediale rechten op de Olympische Spelen tot en met 2024 in vijftig Europese landen.

Collectief De Corporatie telt nu 250 freelancers

Het freelancerscollectief De Coöperatie heeft in 2016 in totaal 250 freelancers aan zich weten te binden. Dat is aanzienlijk meer dan de honderd leden waar het in maart begonnen samenwerkingsverband bij de lancering op hoopte.

Directeur Persgroep hamert nog meer op digitale toekomst

,,Onze toekomst is digitaal.” Dat zegt de nieuwe directeur van de Persgroep Nederland, Erik Roddenhof, in een interview met De Gelderlander. ,,We zullen kranten produceren zolang consumenten dat willen. Tot de aller-, allerlaatste snik. En die laatste snik is nog mijlenver weg.''

Regionale kranten verbijsterd door reorganisatieplan TMG

Het reorganisatieplan van Telegraaf Mediagroep (TMG) is slecht gevallen. De regionale kranten van TMG hebben met verbijstering gereageerd. Op Oudejaarsdag maakte de directie bekend dat er bij de kranten 45 van de 185 journalistieke banen verdwijnen.

NSP zet 2017 in met Nieuwjaarsdiner in Ahoy

De stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) wenst iedereen bij deze het allerbeste voor 2017. Nog persoonlijker, nog hartelijker kan dat op maandag 16 januari bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner in Rotterdam Ahoy. Het belooft een succesvolle, veelbezochte tweede editie te worden waarvoor NSP en SPORTNEXT de handen ineen hebben geslagen.

Nostalgie

Al vanaf de dag dat ik, ruim 40 jaar geleden, kort na de loting van de kwartfinales van de Europa Cup voor Bekerwinnaars, als assistent manager van FC Den Haag op scoutingreis naar West Ham United werd gestuurd, ben ik verliefd op het Engelse voetbal. Het was een tijd dat Vujadin Boskov nog de technische scepter zwaaide in Het Zuiderpark en Studio Sport op voetballoze zondagen af en toe een samenvatting liet zien van een Engelse wedstrijd.

Johan Derksen strijkt 5 ton op voor twee avondjes op tv

Johan Derksen strijkt voor twee uitzendingen per week in het RTL 7-programma Voetbal Inside een honorarium op van een half miljoen euro per jaar. Dat vertelde de voetbalanalist donderdagavond 22 december in het tv-programma 5 Jaar Later van Jeroen Pauw.

Hans Klippus verruilt sport voor stadswandelingen in Den Haag

Op de website www.sportenstrategie.nl staat Frans Oosterwijk stil bij de overgang van Hans Klippus (59), die bij het AD van de sportredactie naar de stadsredactie in Den Haag verhuist. Hij is 39 jaar in de sportjournalistiek actief geweest.

Bild Zeitung komt met landelijk voetbal-dagblad

In Duitsland geeft het dagblad Bild-Zeitung vanaf 20 januari 2017 een apart dagblad uit, geheel gericht op voetbal. Fussball Bild, zoals de krant gaat heten, telt van maandag tot en met zaterdag 32 pagina’s en kost 1 euro. Duitsland krijgt daarmee na Frankrijk, Italië en Spanje een gespecialiseerd sportdagblad.

Mediarechten EK 2020 In handen van NOS

De NOS heeft de uitzendrechten verworven van de eindronde van het EK Voetbal van 2020. Deze rechten omvatten alle media: niet alleen televisie en radio, maar ook internet, mobiel en on demand platforms als NPO Uitzending Gemist en NPO Plus. 

Mediagebruik meer dan dagtaak

Acht uur en 33 minuten. Dat is een derde van elk etmaal. Zo veel tijd hebben Nederlanders vorig jaar dagelijks gemiddeld besteed aan media. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Media: Tijd in kaart’ van het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP).

Raad voor Cultuur wil nu wel subsidie voor Persmuseum

De Raad voor Cultuur heeft minister Jet Bussemaker geadviseerd om het Persmuseum de komende drie jaar te subsidiëren. Het bedrag ligt echter een stuk lager dan aanvankelijk is aangevraagd. In mei was het Persmuseum verrast door een negatief advies, waarna het museum een nieuw activiteitenplan opstelde.

Jubileum-uitzending over vijftig jaar Langs de Lijn

Op Nieuwjaarsdag komen tal van stemmen tot leven die gedurende vijftig jaar klank en kleur hebben gegeven aan het NPO-radioprogramma Langs de Lijn. Het vijftigjarig bestaan van de zondagmiddag-editie is aanleiding voor een jubileum-uitzending die vanaf 14.00 uur doorgaat tot 19.00 uur.

Langs de Lijn ontstond eind 1966 uit een samenvoeging van de programma’s Marathon (KRO en Vara) en Sportrevue (Avro), die elk hun eigen uitzendtijdstippen kenden. De flitsende variatie van tegenwoordig was nog ver weg destijds.