NIEUWSOVERZICHT

Ook buitenlandse media loven Max Verstappen als nieuwe Senna

Nog voordat het seizoen in de Formule 1 de finish bereikt, is Max Verstappen al zeker van een prijs. Bezoekers van de officiële homepage vn de Formule 1 kozen de 19-jarige Nederlander voor de achtste keer tot ‘coureur van de dag’. Daarmee is hij op die website onbereikbaar voor zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton.

Expositie Sportboeken

Vanaf 12 november tot en met 5 februari wordt in ‘Museum Meermanno, Huis van het boek’ een tentoonstelling gehouden met als thema: ‘Het sportboek. De mooiste sportverhalen.’ Biografieën, plaatjesalbums, stripverhalen en jaarboeken laten de geschiedenis zien, van tekeningen met kolf spelende figuren in de vijftiende eeuw tot een vitrine met alle boeken over Johan Cruijff.

Martiene Bruggink was nog ‘dolgraag’ doorgegaan bij Oranje

Martiene Bruggink:
afscheid van Oranje

Negentig voetbalinterlands achtereen was Martiene Bruggink in de weer rond Oranje. Bijna zeven jaar lang regelde ze alles wat haar aandacht vroeg. Met de laatste interland van 2016 kwam daaraan in Luxemburg een einde. ,,Jammer, ik had dolgraag door willen gaan, zo leuk was het wel”, zegt de zus van ex-international Arnold Bruggink.

NOC*NSF toont geen behoefte aan stem Nederlandse Sport Pers

De Olympische Spelen van Rio vroegen, met alle gebeurtenissen in die rumoerige augustusdagen, om een grondige evaluatie. Sportbonden, coaches en sporters moesten eraan geloven. Dat gold ook voor het werk van NOC*NSF zelf. Was het geleverde, op het gebied van perszaken en publieke relaties, goed genoeg? De Nederlandse (sport)pers mocht er een mening over geven in een evaluatiebijeenkomst op 23 oktober.

‘Waarom niet melden waar wedstrijd wel te zien is?

In het radioprogramma Sportlunch op Omroep Brabant kwam presentator Koen Wijn met een verzuchting die tot nadenken stemt. ‘Waarom kan de NOS niet melden dat een voetbalwedstrijd bij een andere zender op het open net wel live te zien is?’

Dat is mijn vak

Ik geef toe, met mijn 58 levensjaren behoor ik al geruime tijd niet meer tot de generatie sportjournalisten die vooraan staat als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe wegen in ons vak. Volgen kan ik het nog wel. Meedoen op bescheiden schaal met sociale media lukt ook. Maar je moet als veteraan in dit wereldje niet al te krampachtig zijn in het meehollen met de jongeren. Dat verlies je geheid. Wat dat betreft is de vergelijking met de topsport snel gemaakt. Ooit komt de tijd dat nieuwe helden sneller, virtuozer en briljanter zijn. Punt.

Negen topclubs werken mee aan nieuw ‘Facebook voor fans’

Negen Europese topclubs werken samen mee aan een nieuw digitaal project, dat nog deze maand moet worden gelanceerd. ‘Facebook voor voetbalfans’, noemen de Engelse initiatiefnemers hun internet-portal dat de naam Dugout heeft gekregen. Wie wil weten wanneer het zover is, kan zich inschrijven op dugout.com.

‘Vuurdoop in de Tour 2006 was belangrijk voor mijn ontwikkeling’

Nieuwe rol Mark Misérus bij de Volkskrant
Hij ontrafelde de dopingpraktijken binnen de wielerploeg van Rabobank en onthulde welke rol het ‘tabernakel’ van verzorger Bertus Fok speelde binnen de systeem-doping van PDM. Als journalist van de Volkskrant belichtte Mark Misérus ook de duistere gangen binnen de FIFA. Na twaalf jaar op de sportredactie gaat hij nu verder in de algemene verslaggeverij.

ELF Voetbal naar nieuwe eigenaar

Het maandblad ELF Voetbal heeft een nieuwe eigenaar gekregen. Algemeen hoofdredacteur Jan-Hermen de Bruijn heeft zijn bedrijf Sports Media Corporation (SMC) overgedaan aan de Van Munster Groep, uitgever van twaalf magazines en andere mediaproducten in Nijmegen.

Fotografen stuiten bij PSV op grenzen van internet

“Prachtig hoor die lichtshow voorafgaand aan de Champions League-wedstrijden van PSV , maar nog steeds is het internet rond het veld Kut met peren!” De hartenkreet van fotograaf Michael Kooren loog er niet om. Bij de wedstrijd tegen Bayern München stuitte hij opnieuw op de digitale grenzen in het Philips Stadion.

Digital Sports Day

‘Sportjournalistiek is niet meer relevant.’ Het was een van de vele losse kreten die Jaap Stalenburg slaakte als spreker op de Digital Sports Day 2016. Stalenburg, aangekondigd als een ervaren journalist die ook vanuit het bedrijfsleven met topsport verbonden is gebleven, schopte menig heilig huisje omver.

Samenvattingen eredivisie twee jaar langer bij NOS

Ook in de komende twee voetbalseizoenen behoudt de NOS het recht op het uitzenden van samenvattingen uit de eredivisie. Volgens de NVJ-website Villamedia maakt betaalzender Fox Sports geen gebruik van de clausule om de samenvattingen op te eisen.

Toedeledokie

“Ciao! Ciao a tutti!” Nee, het was geen Italiaan die deze woorden sprak, zo’n tien jaar geleden in de catacomben van San Siro. Het was Clarence Seedorf, die in Milaan alsnog het leven na de dood had gevonden. Drie Nederlandse journalisten wilden de verheven voetballer in de mixed zone spreken in verband met zijn terugkeer in Oranje. Hadden we keurig gemeld aan de perschef van AC Milan. Toevallig in de buurt, dat wel, bij de Grand Prix Formule 1 op het circuit van Monza, maar toch: aan het werk.

‘Alle spelers op een rijtje, wachtend voor de tv, prachtig’

Rob de Leede,
Media Officer Uefa en Fifa

Alles is strak geregeld in de Champions League, het protocol is heilig. Toch ontdekte Rob de Leede als ‘media-officer’ van de UEFA enkele jaren geleden dat de charme nog niet volledig is bevroren. ,,Bij MSK Zilina, een clubje in Slowakije dat voor het eerst meedeed aan de Champions League, stonden alle spelers in een rijtje te wachten, klaar om voor die sponsorborden te worden geïnterviewd. Zo leuk vonden ze dat.”

Schaatsbijbel nr 44 vol met cijfers, portretten én historie

Ze vormen een uitstervend ras, de hobbyïsten die al sinds het Ard en Keesisietijdperk in de jaren zestig van de vorige eeuw bij schaatswedstrijden elk rondetijd, elke uitslag, elk puntentotaal noteren. Hedman Bijlsma, Nol Terwindt en Karel Verbeek weten niet van ophouden. Bij de wedstrijden om de KNSB Cup presenteerden ze de nieuwste editie ‘Schaatsseizoen 2015-2016’.

Radiozenders vrezen ban bij WK handbal in Frankrijk

De Franse radiozenders vrezen in januari 2017 geen rechtstreekse reportages te kunnen verzorgen van het WK handbal (mannen) in Frankrijk.

Duitse onderzoekspartner Marco Knippen krijgt prijs

In Duitsland is de Hanns-Joachim Friedrichspreis toegekend aan Hajo Seppelt. Met de jaarlijkse prijs voor tv-journalistiek werden zijn onderzoeksreportages met als titel ‘Geheimsache Doping’ naar met name Russische doping-netwerken bekroond.

Vroeger journalist, nu organisator van bokswedstrijden

Vroeger journalist, nu organisator van bokswedstrijden
Daar zat-ie dan. Pal aan de boksring, de kennersblik gericht op niet altijd even afgetrainde vuistschermers uit alle windstreken van het ondermaanse die voor zijn neus als molenwieken liepen te maaien. Je brood verdienen als bokspromotor is anno 2016 synoniem aan genoegen nemen met een boterham met tevredenheid. Vertel Hans de Bruijn wat.

Winnaar 2015 in jury NSP

De jury voor de uitverkiezing Sportjournalist van het Jaar heeft uitbreiding ondergaan. Marco Knippen van Holland Dagblad Combinatie (Noord-Hollands Dagblad) is als oud-winnaar toegevoegd aan de vijfkoppige jury.

Vragen? Geen vragen

Zomaar in dit redactionele schot voor de boeg een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk van de sportjournalistiek. De voorliggende vraag: heeft het plenaire deel van de persconferentie, liever gezegd het vragenkwartiertje bij die exercitie, nog zin?

De wereld over in spoor van Formule 1

André Venema, freelance journalist 
André Venema is terug in het Formule 1-circuit. Voor magazine en website Formule1.nl volgt hij als journalist weer een groot aantal Grands Prix, in Europa en overzee. In vrij korte tijd heeft Venema volop werk gevonden na zijn vertrek bij het AD, waar hij twaalf jaar werkte.

'Je bent hier wel voor de koers hè!'

AD-wielrenverslaggever Daan Hakkenberg liet het WK wielrennen in Qatar aan zich voorbijgaan. ’Voor mij maar even geen Qatar’, schrijft Hakkenberg in een verhaal waarin hij herinnert aan 10 uur cel in Qatar in 2014, opgepakt omdat hij op onderzoek wilde naar de werkomstandigheden van Nepalese arbeidsimmigranten in Qatar.

‘Een stevige lijst gebreken, niemand die doorvraagt’

Bijna 1000 gebreken, klein en groot, constateert chef de mission Maurits Hendriks op 20 juli in het Gebouw 26 van het Olympisch Dorp in Rio. Hij stuit op 351 waterlekkages, 31 gaslekken, 154 toiletstoringen, 94 verstoppingen van douches en wastafels, 115 elektrastoringen plus 215 kleinere reparaties.

Cursus ‘coaching’ voor voetbaljournalisten

De NSP onderzoekt de mogelijkheid om in samenwerking met de organisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV) te komen tot een cursus ‘coaching’ voor sportjournalisten. Bij het overleg met CBV-directeur Gerard Marsman trekt de NSP gelijk op met DePersacademie, onderdeel van Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

NSP verder ‘on tour’ in betaald voetbal

De NSP gaat dit seizoen verder met een rondgang langs de clubs in Eredivisie en Jupiler League en hun vaste mediavolgers. De bezoeken die in het voorjaar werden afgelegd in Limburg, Oost-Brabant, Gelderland en Noord-Holland zijn erg nuttig gebleken.