IN DE SPO(®)TLIGHT

Maarten Bax, auteur niet-geautoriseerde biografie Wesley Sneijder

Maarten Bax

Onder de titel ‘Wesley Sneijder – De Biografie’ verschijnt op 3 juni een boek dat sportjournalist Maarten Bax heeft geschreven op basis van eerdere publicaties en getuigenissen van circa 25 personen over de voetballer. Wesley Sneijder heeft de auteur al laten weten woedend te zijn over deze niet-geautoriseerde biografie.

Maarten, hoe boos reageerde Wesley Sneijder eigenlijk?

,,In januari werd ik plotseling gebeld door hem. Briesend. Hoe ik in godsnaam het lef had een boek over hem te schrijven? Guido Albers, zijn zaakwaarnemer, had op bol.com de aankondiging van het boek gezien. Wesley was stomverbaasd dat er een boek over hem in de maak was. Dat kon zo maar niet, vond Sneijder. Hij dreigde meteen met een rechtszaak. Nadat ik hem had uitgelegd dat hei iedereen vrij staat een boek te schrijven over hem, eindigde het gesprek.”

Had je hem eerder al gevraagd om mee te werken aan een biografie?

,,Twee jaar geleden al heb ik hem een sms-je met mijn plan gestuurd. Ik kreeg geen antwoord. Toen heb ik mijn voorstel neergelegd bij Guido Albers. Ik heb eerder al geautoriseerde biografieën geschreven over Bader Hari en Frank en Ronald de Boer. Met Albers viel er niet over te praten. Wesley was er nog niet aan toe, zei hij. Toen Wesley mij in januari belde, bleek dat hij van Guido Albers nooit iets had gehoord over mijn plan. ‘Dat maakt Guido Albers helemaal niet uit. Ik heb nooit een contract met hem getekend’, zei Wesley ook nog tot mijn verbazing. Ik heb hem in dat gesprek ook nog voorgesteld mee te werken en de publicatie dan een jaar uit te stellen, maar daar viel ook niet over te praten.”

Hoe ben je te werk gegaan voor het boek?

,,Ik had eerder al contact gehad met de vader van Wesley, maar ik heb er daarna toch maar van afgezien zijn familie hiervoor te benaderen. Ook iemand als Sjaak Swart, die toch dicht bij hem staat, heb ik niet meer benaderd. Ik had wel in de gaten dat dat te gevoelig lag en wilde geen olie op het vuur gooien. Alles bij elkaar heb ik toch zo’n 25 à 30 personen kunnen spreken over Wesley, bijvoorbeeld John Heitinga, Mark Wotte en wat boezemvrienden van hem.”

Heb je die mensen verteld waarvoor je hun uitspraken over Wesley wilde gebruiken?

,,Zeker, ik denk dat ze dat niet tegen hem hebben doorverteld, misschien wel omdat ze dachten dat het boek een verrassing moest worden. Kennelijk heeft dat hem niet bereikt.”

Heb je Wesley uitgenodigd voor de presentatie?

,,In deze toestand lijkt me dat niet gewenst. Dan wordt ie alleen maar kwader. De presentatie is op 7 juni. Het eerste boek wordt uitgereikt aan Jan van Halst.”

 

HENK MEES