NIEUWSOVERZICHT

‘Congres over míjn toekomst’

Brussel, de politieke hoofdstad van Europa, was deze maand het toneel voor het 81ste AIPS Congres. Op het moment dat ik als AIPS Young Reporter voor de Rugby Sevens in het Hong Kong Stadium stond, werd ik gebeld door AIPS-president Gianni Merlo of ik dit congres wilde coveren. Mijn Young Reporters-hart sloeg een paar keer over toen ik hiervoor werd uitgenodigd.

Keerzijde van de voetbalsuccessen

Voetbaltragiek in de Lage Landen, het is de subtitel van het nieuwe boek van Yoeri van den Busken, dat dinsdag bij Just Publishers is verschenen. In het boek De andere kant van succes beschrijft Van den Busken de kwetsbaarheid van voetballers die getroffen zijn door misfortuin en ziekte.

AIPS introduceert Sport Media Awards

De internationale koepel van sportjournalisten, de AIPS, introduceert in januari 2019 een reeks lucratieve prijzen voor uitzonderlijke prestaties. Columnisten, sportfotografen, radiomakers, bloggers, makers van documentaires en tv-portretten kunnen allemaal dingen naar de nieuwe AIPS Media Awards, die worden uitgereikt in Qatar.

Uw privacy bij de NSP

Ook de NSP moet voldoen aan de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 van kracht wordt. Om die reden passen we ons privacystatement aan als volgt: 

Meeste FOX-kijkers op late zondagmiddag

De eredivisiewedstrijden die op zondag om 16.45 uur beginnen, trokken dit seizoen op FOX Sports de meeste tv-kijkers. In een overzicht van Voetbal International staan de zondagse namiddagwedstrijden genoteerd voor gemiddeld 347.000 kijkers. Op de tweede plaats volgen de wedstrijden die op zondagmiddag om 12.30 uur beginnen, met 278.000.

Sportsites onderin op ranglijst online-nieuwsmerken

Met iets meer dan 7 miljoen unieke bezoekers per maand is nu.nl het online Nederlandse nieuwsmerk met het grootste bereik. Op de tweede plaats volgt nos.nl met 6,8 miljoen. Op de ranglijst met 39 nieuwsmerken staan vi.nl en Telesport op de 28e en 33e plaats met respectievelijk 700.000 en 450.000 bezoekers.

‘Wispelturige groei’ bij VI PRO

Met het nieuwe online abonnementsmodel VI PRO heeft Voetbal International na een jaar ruim 5.000 abonnees gestrikt. ,,Een mooie basis waarop we verder kunnen bouwen”, vindt ‘aanvoerder’ Pieter Zwart van VI PRO op de site van het Stimuleringsfonds voor de journalistiek. Volgens hem is er sprake van ‘wispelturige groei’.

Vicente Calderón!

Bij het bekijken van de finale van de Europa League kwamen de nodige herinneringen bij mij boven. Dat kwam omdat Atlético Madrid meedeed. Mijn eerste Europese wedstrijd in het buitenland (als verslaggever, maar ook als mens, zeg maar), was bij Atlético Madrid. Dat zijn dingen die je bijblijven.

René Bouwman, fotograaf

Fotografen en cameramensen hoeven zich bij sportwedstrijden geen zorgen te maken over de nieuwe privacywetgeving. Dat stelt René Bouwman (De Telegraaf), bestuurslid van de NSP namens de fotosectie. René, mag je foto’s blijven maken waarop toeschouwers herkenbaar en identificeerbaar zijn? ,,Niemand hoeft zich zorgen te maken. De stelregel is dat de situatie werkbaar moet blijven. In de wet is specifiek vastgelegd dat er voor het maken van beelden voor journalistieke doeleinden niets verandert.”

Mediageniek

Dinsdagmorgen zag ik op Instagram een lollig (bedoeld) reclamefilmpje voorbijkomen van het officiële account van Zlatan Ibrahimovic. Het zoveelste. De excentrieke Zweed doet er alles aan om zijn populariteit en vooral zijn imago van coole-jongen-van-de-straat-die-niet-met-zich-laat-sollen uit te melken. Geef hem ongelijk. Toch begint het mij een beetje triest te stemmen.

Gemeente Sittard-Geleen en Fortuna duiken weg

Zowel Fortuna Sittard als de gemeente Sittard-Geleen hebben de klachten van de NSP namens Jeroen Putmans en Marcel van Hoorn van de hand gewezen. De NSP had namens genoemde fotografen protest aangetekend

‘Nederlandse Giro-delegatie groter dan de Britse’

Pim Bijl (25), AD’s jeune premier onder de sportverslaggevers, staat er zelf ook een beetje versteld van. Niet het Britse medialeger dat Tourwinnaar Chris Froome en roze truidrager Simon Yates volgt heeft van de buitenlandse media de overhand, maar het Nederlandse contingent dat in het kielzog van Tom Dumoulin en Sam Oomen meereist door de laars van Italië.

Jaap de Groot: ‘Lees het hele verhaal, niet de oneliners’

Chef Telesport Jaap de Groot verwerpt in gesprek met het Radio 1-programma De Spraakmakers (https://www.nporadio1.nl/achtergrond/9568-emotioneel-heeft-dirk-kuijt-zich-helemaal-uitgehold) de kritiek op zijn boek Het geloof in succes, de afgelopen maandag verschenen autobiografie van voetballer Dirk Kuijt.

Old Soldiers!

Van de week hoorde ik van de chef dat Rob Hartog er mee stopt. Rob was natuurlijk al een tijdje pensionado, maar schreef toch nog met enige regelmaat voetbalverslagen voor ons. De geraniums staan in volle bloei, had Rob gezegd. Het is tijd om er achter te gaan zitten.

Leren hoe het moet van een echte topper

Je zou maar door je medium naar het Eurovisie Songfestival zijn gestuurd en daar de opdracht hebben meegekregen om een zelfbenoemde superster als Waylon kritisch te volgen. Een paar moeilijke vragen, een scherp stukje in de krant over de kansen van het zangwonder en je hebt meteen een boycot aan je broek hangen.

Thaise gelukwensen van vakbroeder Lerpop Sorutana

De recente verhuizing van de NSP van de onpersoonlijke Rijswijkse Plaspoelpolder naar het statige World Trade Centre in Den Haag is ook buiten de landsgrenzen niet onopgemerkt gebleven.

Boek Van Hulsen op shortlist ‘FOOTBALL BOOK OF THE YEAR’

Tom van Hulsen’s boek ‘Game Changers—The remarkable story of Dutch Masters Arnold Mühren and Frans Thijssen’ is in Engeland genomineerd voor Football Book of the Year.

Not the World Cup!

Het seizoen is nog niet eens voorbij of bij Ajax heerst alweer hoogspanning. Met het oog op het volgend seizoen. De eerste wedstrijd is nog niet gespeeld of de fans zijn al in paniek. Ten Hag moet weg natuurlijk. AZ moet volgend jaar ook een wedstrijd winnen tegen een club uit de zogenoemde traditionele top drie. Anders is het komend seizoen nu al verloren.

NSP klaagt bij gemeente Sittard over bejegening ANP-fotograaf

De NSP heeft zich bij het college van B. en W. van de gemeente Sittard-Geleen schriftelijk beklaagd over de bejegening van ANP-fotograaf Marcel van Hoorn bij de openbare huldiging van Fortuna Sittard op de Markt van Sittard. ,,

Verhuizing NSP vlotte operatie

De NSP is afgelopen weekend verhuisd van de Plaspoelpolder in Rijswijk naar het Word Trade Center in Den Haag. Daar heeft de stichting als onderverhuurder een ruime kamer betrokken in de fraaie, nieuwe vestiging van het ANP. De nieuwe basis ligt op vijf minute lopen van station Den Haag Centraal.

Werk aan de winkel inzake vrije nieuwsgaring

De eerste congresdag van de AIPS, de wereldfederatie van sportjournalisten, heeft dinsdag 8 mei in Brussel duidelijk gemaakt dat de West-Europese landen vooralsnog alleen staan in hun strijd voor vrije nieuwsgaring rond sportevenementen en -wedstrijden.

Vier verkiezingen, drie winnaars

Vier verschillende media kozen ieder een eigen voetballer van het jaar. De traditionele (37e) verkiezing van de Telegraaf werd gewonnen door Ajax-speler Hakim Ziyech. In het puntenklassement van Voetbal International (VI) eindigde eredivisie-topscorer Alireza Jahanbakhsh (AZ) bovenaan.

Ook Britse journalisten kiezen Salah

In navolging van de spelers (PFA) hebben ook de Britse voetbaljournalisten (FWA) Mohamed Salah (Liverpool) gekozen tot ‘voetballer van het jaar’. Salah won de verkiezing onder 400 journalisten met geringe voorsprong van minder dan 20 punten op de Belg Kevin De Bruyne. Op de derde plaats werd Harry Kane als eerste Engelsman gekozen.

Belastingdienst neemt bedreiging journalist serieus

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft de Belastingdienst snel laten reageren op een bedreiging aan het adres van Leon ten Voorde, de vaste volger van FC Twente namens dagblad TC Tubantia. Aangespoord door collega-journalist Jaap Stalenburg kondigde de Belastingdienst meteen actie aan.

Exclusief op Eurosport

De live-uitzendingen van de Giro d’Italia in Nederland en België zijn dit jaar exclusief voorbehouden aan Eurosport. Studio Sport moet zich beperken tot samenvattingen van maximaal 5 minuten. Daarnaast kan de NOS nog wel interviews en andere beelden uitzenden in een verlengde uitzending van Studio Sport.