NIEUWSOVERZICHT

Joan Haanappel, Stichting Kunstrijden Nederland (SKN)

Wereldwijd trekt kunstrijden een veelvoud van de tv-kijkers die lange-afstand-schaatsen volgen. Maar op weg naar de Olympische Winterspelen van 2018 telt kunstrijden (nog) niet mee voor NOC*NSF. Voormalig topsporter Joan Haanappel (76), met drie keer brons op een EK, blijft zich met de stichting SKN inzetten voor de ontwikkeling van Nederlandse talenten.

Oranje vier jaar op Veronica

‘Beste koop 2017’, twitterde aankomend Feyenoord-directeur Jan de Jong na het EK voetbal voor vrouwen. De Jong was toen nog algemeen directeur van de NOS. Het succesvolle Nederlands vrouwenelftal trok zoveel kijkers dat het uitgroeide tot best bekeken zomerprogramma. Maar de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2019 en het EK 2021 zullen niet te zien zijn bij de NOS, wel op Veronica.

Het olympische schaatsseizoen 2017-2018 wordt ingeluid met een nieuw schaatsmagazine: SchaatsNL. Dat lijkt een wat hachelijke onderneming in een tijd waarin de nadruk meer en meer lijkt te liggen op online nieuws. Misschien wordt juist daarom met de keuze voor een gedrukt magazine in een behoefte voorzien, denken de initiatiefnemers.

Pijnverzachtende zalf

Alsof het afgesproken werk was brachten AD en de Volkskrant afgelopen zaterdag liefdevol pijnverzachtende zalf aan op de schrijnende wond die de nationale voetbalcrisis heeft geslagen bij de liefhebbers. Twee columns met min of meer dezelfde strekking: stop met doemdenken; we hebben een land met een geweldige infrastructuur als het om voetbal gaat; het komt ooit wel weer goed.

Coach Jong Oranje in ‘bad van cynisme’

Art Langeler, coach van Jong Oranje, signaleert te veel cynisme en te veel ‘over-kritische’ vragen in de voetbaljournalistiek. ,,Ik zou het graag andersom zien, een positieve insteek”, zei Langeler zondag 15 oktober in het FOX-programma De Tafel van Kees. Hij noemde Ragnar Niemeijer (NOS) en Stef de Bont (Voetbal International) als ‘positieve’ voorbeelden.

Sportzender beIN Sports onder verdenking

De handel in tv-rechten voor het WK voetbal heeft een juridisch vervolg gekregen. De Zwitserse justitie onderzoekt de verdenkingen dat Nasser al-Khelaifi (Qatar) zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping en corruptie.

Sports Illustrated krimpt in

De Amerikaanse mediagroep Time Inc. krimpt de oplagen van de gedrukt uitgaven fors in. Sportmagazine Sports Illustrated zal voortaan nog 27 keer per jaar verschijnen, tegenover 38 tot nu toe.

Kreet van de Dag

Buma (CDA) wil dat Nederlandse bondscoaches slechts spelers selecteren die bereid zijn het Wilhelmus mee te zingen Copyright: Joop Niezen

Nominatie Ziggo Sport voor Channel of the Year

Ziggo Sport dong afgelopen weekeinde mee in de strijd om de titel van Channel of the Year 2017, een jaarlijkse prijs die tijdens de mediabeurs MIPTV in Cannes werd uitgereikt aan de meest innovatieve zender van Europa.

Sport of showtime?

Het opzwepende riedeltje van AC/DC’s Thunderstruck klinkt luid over de ijsbaan aan de Sportboulevard als de shorttrackers aanzetten voor hun eerste rondjes. Het publiek zit meteen voorop de banken. En de journalisten op de perstribune knikken ritmisch mee als Sjinkie Knegt, Jorien ter Mors, Suzanne Schulting of een van de andere schaatstoppers aanzetten voor een van hun wedstrijden in Dordrecht.

Jurryt van de Vooren over olympische film 1928

Twee gerestaureerde versies van de officiële film van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam komen binnenkort in roulatie. De langste versie duurt twee keer drie kwartier, de kortste 45 minuten. Het is een stille film met de stem van sporthistoricus Jurryt van de Vooren (sportgeschiedenis.nl) als gids. De oorspronkelijke film, van een Italiaanse producent, werd nooit in Nederland vertoond.

Epke-effect

Het was best bijzonder. Het Nederlands voetbalelftal speelt een redelijk historische wedstrijd in Wit-Rusland, de inleiding tot de definitieve uitschakeling voor het WK voetbal van 2018. Maar de Volkskrant, mijn krant, opent deze maandag zijn sportkatern met een turnfoto. Niet zo maar een turnfoto. Het is de foto van ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen van een iconisch moment uit de gelouterde carrière van Epke Zonderland.

UEFA memoreert Anton Witkamp als bedenker Super Cup

In het maandelijkse magazine van de UEFA wordt deze maand in herinnering geroepen hoe de jaarlijkse strijd om de UEFA Super Cup in 1972 tot stand kwam. Als geestelijke vader hiervan krijgt Anton Witkamp, destijds chef sport van De Telegraaf, de eer.

Barbara Barend mediapersoonlijkheid OUTtv

Barbara Barend, uitgever en mede-hoofdredacteur van de sportglossy Helden, is door homozender OUTtv uitgeroepen tot mediapersoonlijkheid van 2017. Volgens zenderbaas Marc Putman heeft Barend de uitverkiezing te danken aan haar Twitter-actie #handinhand waarmee zij hetero’s opriep hand in hand op de foto te gaan.

Boek vol belevenissen Peter Année met Willem II

Peter Année (84) is al 75 jaar aan Willem II verbonden. Zaterdag 14 oktober komt er boek uit waarin zijn belevenissen met de Tilburgse voetbalclub zijn opgetekend. Bij elke wedstrijd zit Année nog, met zijn kenmerkende pet op, op de perstribune.

Voetbaltweeluik trekt 520.000 kijkers

De speurtocht naar de duistere krochten van het betaald voetbal, uitgesmeerd over twee uitzendingen tijdens de voorbije zondagen op NTR, heeft aardig wat voetbalstadions aan kijkers opgeleverd.

Ellen Julius (KNZB) naar tennisbond

Ellen Julius verruilt de zwembond (KNZB) voor de functie van manager pr & communicatie bij de tennisbond(KNLTB). Vanaf 1 november wordt zij verantwoordelijk voor het communicatiebeleid en alle media-uitingen. ,,In de tennissport ligt mijn echte passie, al mijn hele leven”, schrijft Ellen Julius in een mail aan relaties.

Bild Zeitung maakt knieval voor olympisch kampioen

Opmerkelijke rectificatie op de voorpagina van Bild Zeitung. Olympisch kampioen discuswerpen Christoph Harting dwong af dat hij zijn eigen verklaring mocht geven van een ongeval, dat door de Duitse krant als ‘zuip-ongeval’ was gepresenteerd.

Academische opleiding sportjournalist

Aan de Universiteit van Salzburg (Oostenrijk) begint op 17 oktober een nieuwe academische opleiding sportjournalistiek. Wie de studie na vier semesters afrondt, kan zich ‘academisch sportjournalist’ noemen.

American Football en Spaans voetbal op Facebook

De Amerikaanse National Football League (NFL) gaat via Facebook wedstrijdbeelden en ander videomateriaal van de NFL over de hele wereld distribueren.

Met de iPad naar het honkbalstadion

In alle dertig stadions van de Amerikaanse Major League Baseball (MLB) kunnen de toeschouwers gebruik maken van een nieuwe technologie. Wie een iPad meebrengt kan daarop via een Augmented Reality-functie informatie van elke speler oproepen.

Het Slangenmens

Bijnamen van sporters zijn vaak bedacht door sportjournalisten. Voor de term ‘Slangenmens’, eeuwig verbonden aan voormalig voetbalinternational Rob Rensenbrink, liet Maarten de Vos van het toenmalige dagblad De Tijd zich inspireren door een coach. Lajos Baróti, lange tijd bondscoach van Hongarije, bracht De Vos op het idee. Zo blijkt uit de pas verschenen biografie ‘Rob Rensenbrink - Het slangenmens’, geschreven door Bert Nederlof.

WK shorttrack 9,1 miljoen euro waard

Het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy van maart dit jaar vertegenwoordigde voor 9,1 miljoen euro aan mediawaarde. Dat meldt de KNSB in een persbericht over de revenuen van het schaatsevenement.

Hard Knocks

Ik moest nogal lachen om de reacties na dat rare filmpje dat Ruud Gullit, direct na afloop van Nederland - Bulgarije op Instagram had gezet. Sommigen maakten zich druk om de woorden “fantastic game”, anderen omdat Gullit het had gewaagd de ‘privacy’ van de kleedkamer in beeld te brengen.

Hansje Bunschoten (1958-2017)

Als mede-presentator naast Kees Jansma van het nieuwe programma Sport op Vrijdag dook Hansje Bunschoten in 1987 op de tv op. Dertien jaar eerder was ze al gestopt met zwemmen. Haar tv-carrière eindigde vorig jaar door de ziekte waaraan zij zondag 1 oktober op 59-jarige leeftijd overleed.