NIEUWSOVERZICHT

Bob van der Tak overleden

Radioverslaggever Bob van der Tak is op 38-jarige leeftijd onverwacht overleden. Voor de NOS versloeg hij tussen 2009 en 2016 hoofdzakelijk zwemwedstrijden. Hij is ook werkzaam geweest voor BNR Nieuwsradio (onder meer als volger van het Nederlands voetbalelftal), Eurosport en RTV Utrecht.

Talkshow met Hélène Hendriks en Wilfred Genee op zondagavond

Voor de al eerder aangekondigde talkshow op Veronica wordt een tijdstip op de zondagavond gezocht. Hélène Hendriks onthult dat in een interview in Het Parool. Samen met Wilfred Genee gaat zij de talkshow presenteren.

Golfpersprijs 2018

Journalisten, fotografen en programmamakers worden door de organisatie van de Golfpersprijs opgeroepen hun beste werk in te zenden. In het verleden kon men inzenden voor de categorie ‘tekst’ of de categorie ‘beeld’.

Sappige wielertermen in Vlaamse woordenboek

Zeventig sappige Vlaamse wielerwoorden inspireerden tv-verslaggever Michel Wuyts (VRT) en boekenschrijfster/taalcolumniste Ann de Craemer tot het boek Groot Vlaams Wielerwoordenboek. Wuyts voorziet de woorden van een anekdote en De Craemer van een taalkundige uitleg vol wist-je-datjes en woordspelingen.

Voetbalmagazine Staantribune showt shirts

Het voetbalmagazine Staantribune, dat zich vooral op voetbalcultuur richt, houdt van 4 tot en met 7 oktober een tentoonstelling van honderden klassieke voetbalshirts. Denk aan het EK-tricot van Oranje in 1988, het shirt van Denemarken van het WK 1986, het shirt van Argentinië van datzelfde WK, originele shirts van Feyenoord, Ajax, PSV,

Florence!

De Wereldruiterspelen werden de afgelopen week getroffen door de orkaan Florence. Wereldruiterspelen worden altijd geplaagd door tegenslagen, vooral financiële. Volgens mij was alleen de editie van 2006 in Aken bijzonder succesvol.

De charme van de Ronde van Spanje

Vraag Han Kock naar een vergelijkend warenonderzoek van Tour, Giro en Vuelta en hij ratelt los. ,,Een levensgroot verschil qua werkomstandigheden voor de media. Zeg maar gerust 1 op 70 in het voordeel van de Vuelta als je die met de Tour vergelijkt. De Giro zit er precies tussenin”, vertelt de NOS-verslaggever, die verantwoordelijk is voor de interviews bij start en finish.

Wondervoetbalkinderen!

De Ghanese Pelé werd Nii Lamptey genoemd, de man die veertien profclubs versleet, waaronder Anderlecht, PSV, Aston Villa, Coventry FC en nog een handvol bijzonder exotische namen van clubs in Argentinië, Portugal, China en Turkije. Ik moest via Wikipedia echt even opzoeken wat dit illustere wondervoetbalkind tegenwoordig uitspookt. Pelé werd hij immers nooit, zelfs niet in Ghana.

Joop Niezen, niet welkom op perstribune ADO

Joop Niezen (dinsdag 18 september 83 jaar), grondlegger van de huidige NSP, zal niet langer plaats nemen op de perstribune van ADO Den Haag. Na drie afwijzingen op rij heeft hij de Haagse eredivisieclub laten weten geen aanvraag voor een persplaats nog in te dienen. ,,Ik heb geen content, heeft Ronald van der Geer, de perschef, mij laten weten. Mijn historie bij ADO Den Haag, mijn betekenis voor de sportjournalistiek telt niet.”

Peter Klomp, Hoofd Communicatie bij UEFA

Bij de Europese voetbalunie (UEFA) in het Zwitserse Nyon behoren circa tien Nederlanders tot de ongeveer 450 werknemers. Peter Klomp (44) leidt sinds 1 januari 2016 de afdeling Corporate Communications, met als belangrijkste taak het bewaken en bevorderen van het imago van de UEFA.

Olympisch Tokio door de ogen van Geert Slot

Geert Slot, hoofd communicatie van NOC*NSF, is net terug uit Tokio, waar hij de World Press Briefing van de Olympische Zomerspelen 2020 bijwoonde. Hij deed dat in het gezelschap van zijn collega Sonya Schonewille. Van de Nederlandse sportpers was slechts Telegraaf-redacteur Jaap de Groot in Japan aanwezig.

Pieter Zwart in hoofdredactie VI

Pieter Zwart (25) is opgenomen in de hoofdredactie van Voetbal International. Tegelijk met zijn benoeming kregen de interim-hoofdredacteuren Taco van den Velde en Peter Wekking een vaste status in de hoofdredactie. Pieter Zwart leidt de online-activiteiten bij VI als opvolger van de onlangs vertrokken Dennis van Luling.

Fotograaf Pierre van de Meulenhof overleden

Thuis in Helmond is maandag 10 september Pierre van de Meulenhof overleden. Hij was de oprichter/naamgever van het fotopersbureau, dat sinds 1990 door zijn zoon Ton wordt geleid. Pierre van de Meulenhof was tientallen jaren de vaste fotograaf bij wedstrijden van PSV namens het Eindhovens Dagblad (ED).

PR-specialist Mike Lee overleden

Mike Lee, een van de meest gereputeerde communicatiespecialisten in de internationale sport, is zaterdag 8 september in Londen overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Lee is 61 jaar geworden.

Bestuur sportpers Suriname in gesprek met minister

In Suriname heeft minister Lalinie Gopal van Sport en Jeugdzaken de samenwerking bekrachtigd met de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS). Bij een ontmoeting van het bestuur van de VSJS met de minister is onder meer besproken op welke manieren sporters beter gewaardeerd kunnen worden.

Website FORMULE1 vernieuwd

Magazine FORMULE1 heeft een renovatie ondergaan, zowel uiterlijk als inhoudelijk. Vanuit Hongkong zette huiscolumnist en voormalig F1-testcoureur Ho-Pin Tung de vernieuwde site in werking.

Erik Matser

Naar aanleiding van uiterst droevige omstandigheden bij een voetbalwedstrijd van de jeugd kwam Erik Matser in De Volkskrant weer eens aan het woord over hersenletsel in de sport. Het probleem wordt nog steeds onderschat, zei Erik, neuro-psycholoog. Vooral in het voetbal. Hij had er afstand van genomen. Het paard dat hij voortsleept ademt niet meer. Voetbal is te conservatief voor veranderingen.

Wat is nog exclusief in Mixed Zone?

Het had op deze plek moeten gaan over het afscheid van Wesley Sneijder, afgelopen donderdag in de Johan Cruijff Arena. Een mooi en door de KNVB goed georganiseerd afscheid, met Yolanthe en de familie lekker op de bank op de middenstip van het stadion. Op de tribune en in het getoonde videofilmpje wees iedereen naar zijn voorhoofd, maar dat paste juist goed in de sfeer.

Niet Serena Williams was het slachtoffer

Ze raakte een open zenuw, Serena Williams. Haar misdraging tijdens de vrouwenenkelspelfinale van de US Open zaterdagavond riep contrasterende reacties op, en de (sport)journalistiek reageerde verdeeld. De bestraffing getuigde van een dubbele moraal, meenden de volgelingen van de tennisdiva. Ze toonde zich louter een slecht verliezer, pareerden de criticasters.

Boskamp op 70e verjaardag geëerd met boek

De zeventigste verjaardag van Jan Boskamp op 21 oktober is aanleiding voor een nieuw boek met als titel ‘Voetbal stelt niets voor – de wonderbaarlijke waarheden van Jan Boskamp’. De Vlaamse auteur Geert Vermeir heeft voor het boek behalve met Boskamp ook gesproken met Herman Brusselmans, Goedele Liekens, Leo Beenhakker en Rinus Israël.

Sven Nys komt met levenslessen

De voormalige Vlaamse veldrij-coryfee Sven Nys heeft zijn ervaringen in een boek vastgelegd. Het verschijnt op 15 oktober bij uitgeverij Van Halewyck. De titel luidt: ‘Winnaars hebben een plan – van het veld naar het leven’.

Apart kanaal op Ziggo Sport voor documentaires

Op betaalzender Ziggo Sport Totaal draagt de bestaande zender Ziggo Sport Extra 1 vanaf 13 september de naam Ziggo Sport Docu. Hierop zullen vooral sportdocumentaires te zien zijn.

Henk Spaan schetst Nouri, de belofte

Abdelhak Nouri was 14 jaar toen Henk Spaan in 2011 voor het eerst over hem schreef in Het Parool. ‘Appie Nouri in Ajax’ C1: betere tien zag je zelden’. Sindsdien volgde Spaan de carrière van Nouri, zoals die van wel meer prille Ajax-talentjes, op de voet. In het boek ‘Nouri, de belofte’ beschrijft Spaan de ontwikkeling van Nouri, zowel in de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer als bij Ajax.

Boze brief naar Volkskrant na bekerfinale van ’85

De KNVB-bekerfinale FC Utrecht - Helmond Sport (1-0) was in 1985 al enkele dagen verleden tijd toen voetballer Johan van der Hooft besloot alsnog een boze brief te sturen naar de hoofdredactie van De Volkskrant. Op een typemachine tikte Van der Hooft een vel vol, dat integraal staat afgedrukt in het onlangs verschenen jubileumboek ’Het gebeurde op De Braak, 50 jaar Helmond Sport’.

Heroïsch!

Misschien vragen jullie je af of er in de zojuist beëindigde vakantieperiode dan helemaal geen heroïsche prestaties zijn geleverd. Zo één waarvan je zegt, daar zouden de media best wel even bij mogen stilstaan. Ik kan jullie uit de droom helpen. Het antwoord is ‘ja’.