SCHOT VOOR DE BOEG

Twijfelen mág...toch?

Jeujjj, een column! Lekker zagen, hakken, fikken, vuurwerk, bommen en granaten! Toch? Anders kun je er beter niet aan beginnen in deze tijd? No guts, no glory! Een mening is alles, feiten zijn bijzaak. En vooral een uitgesproken mening is big business. Kijk maar naar Johan, Wilfred en René! 

Ik denk dan altijd stiekem: deze 'fase' waait wel weer over toch? Want een overtreffende trap van 'hoe snel we nu meningen vormen' is er niet? Twijfelen is niet hip en daarom is eerst even zwijgen het alternatief. Tamelijk ouderwets he? Zeker als journalist.

Karin Mulder

Maar ik vind ik het fijn om eerst wat argumenten af te wegen. En met mij ongetwijfeld heel veel andere collega's. Ik kijk soms met bewondering naar de vakbroeders die voor de troepen uitlopen. Maar ik zie ze soms ook hopeloos struikelen over hun eigen ijdeltuiterij en overmoed. In beide gevallen zijn dat vaker mannen dan vrouwen. Ver plassen gaat vrouwen nou eenmaal wat minder goed af. 

,,PEC Zwolle had trainer John Stegeman deze week moeten ontslaan", stelt Telegraaf-verslaggever Valentijn Driessen. De trainer was met een flinke slok op tegen een lantaarnpaal geknald. Heel eerlijk? Het eerste wat ik dacht was: 'Sukkel...(en dan bedoel ik Stegeman). Maar ook: 'Het is nét een mens en hij heeft mazzel dat het een lantaarnpaal was'.

Daarna dacht ik. 'Danny Blind deed ooit hetzelfde en die werd technisch directeur bij Ajax en was later onze bondscoach...geen kniesoor die je daarover hebt gehoord. Of verjaart zoiets?  En wanneer verjaart zoiets dan? Als journalist mag je toch vragen stellen? Daar zijn we toch voor aangenomen? We hoeven toch niet altijd 'de alwetende' uit te hangen?

Heus. De woorden 'geloofwaardigheid' en 'voorbeeldfunctie' schoten ook meteen door m'n hoofd in de zaak Stegeman. En als ik iets met het onderwerp te maken had gehad, had ik die vragen ook aan hem gesteld. En 'vroeger' was de rol van de journalist dan uitgespeeld. Dan mocht de kijker of de lezer zelf een oordeel vellen. En dat mag hij of zij nog steeds. Maar in de tijd van clicks, likes en podcasts krijgt de consument daar ook de mening van Driessen bij. Een mening die in mijn ogen niet zoveel toevoegt. 

De zaak Stegeman verloopt eigenlijk via een vast stramien. De trainer van PEC gaat diep door het stof. Net als Danny Blind, Patrick Kluivert en Marco Bakker ooit deden. De oefenmeester moet zich tijdens het knippen en scheren uiterst koest houden en als het sportief allemaal een beetje blijft marcheren in Zwolle hoor je er niemand meer over.

Spelers (op de bankzitters na) en publiek hebben hem al weer in genade aangenomen en Valentijn Driessen houdt Stegeman ongetwijfeld de komende maanden scherper dan anders in de gaten, maar richt zich ook weer op de waan van alledag. 

Dus collega's doe niet zo hysterisch! Twijfelen mag. Want Ajax kan gewoon Real Madrid uitschakelen in de Champions League. Blijf dichtbij jezelf. Da's pas écht knap in deze tijd...en ver-plas-records komen toch niet in de boeken! 

KARIN MULDER
BESTUURSLID NSP