IN DE SPO(®)TLIGHT

Marcel van Hoorn, winnaar met Sportfoto van het Jaar

’Emotie maakt fotograferen mooi’

Op zo’n 150 meter ná de finish van de Amstel Gold Race, dáár moet ik zijn, bedacht Marcel van Hoorn. Vlak voor zijn neus plofte Mathieu van der Poel neer, vol emotie na zijn triomf. Zijn foto leverde de fotograaf uit Heerlen de NSP / Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar op.  Zijn eerste prijs in dertig jaar fotografie. 

Marcel van Hoorn links bij de Zilveren Camera-ceremonie. Rechts NSP-voorzitter Marco Knippen. Wegens vakantie ontbrak Marcel van Hoon bij de prijsuitreiking op 27 januari tijdens het NSP-jaarfeest. (Foto; Ronald Speijer)

Hoe komt het dat je zo lang moest wachten, Marcel?

,,Ik heb jarenlang nooit iets ingeleverd. Bij een verkiezing is het toch vaak appels en peren vergelijken. Pas een paar jaar geleden dacht ik, als ik nooit meedoe, zal ik ook nooit iets winnen. Laat dit dan maar de aanmoediging zijn om toch mee te doen.”

Marcel van Hoorn (links) met vanaf rechts drie eveneens genomineerde sportfotografen: Ronald Hoogendoorn, Stephan Tellier en Olaf Kraak.

Kun je schetsen hoe de winnende foto tot stand kwam?

,,Bij de Amstel Gold Race werk ik elk jaar voor het ANP samen met Bas Czerwinski. Ik volg de wedstrijd vanaf mijn eigen motor en maak onderweg sfeerbeelden. Het Limburgs landschap, de bloesem, dat soort foto’s. Bas zit in de wedstrijd achterop een motor en maakt altijd de finishfoto’s. Ik had al bedacht dat, áls Mathieu van der Poel mocht winnen, zijn emotie-uitbarsting dé foto moest opleveren. Daarom had ik me zo’n 150 meter na de finish opgesteld. Op het laatste moment ben ik nog in de binnenbocht gaan staan. Dat leek me beter.”

En toen won Van der Poel inderdaad, en kwam vlak voor jou zijn vreugde-uitbarsting …..

,,Een portie geluk ook natuurlijk. Mathieu ging meteen op de grond liggen, helemaal uitgewoond, huilend van geluk. Er stonden daar wel meer fotografen en cameraploegen. Han Kock van de NOS kwam erbij. Mathieu lag midden in een cirkel van al die mensen om hem heen. Ik raakte nog verstrikt in de kabels, maar met wat drukken en duwen, alsof ik in een rugbyscrum zat,  kon ik blijven fotograferen. Uiteindelijk werd het deze foto uit een serie van acht beelden.”

Sprong deze foto eruit?

,,Voor mij wel. Bij een verkiezing van ANP en Hollandse Hoogte kozen ze een ander beeld, vrijwel tegelijkertijd gemaakt, maar hier zie je alle emotie het best eruit komen.”

Is sportfotografie jouw specialiteit?

,,Sportfotografie doe ik vanaf het begin al, ik ben freelancer, ik werk allround. Ik maak ook bedrijfsreportages, portretten, ik werk ook voor Red Bull Nederland en fotografeer bij de concerten van André Rieu. Met hem ga ik regelmatig de wereld over. Ik ben freelance.”

Marcel van Hoorn aan het werk bij de soundcheck voor een concert van André Rieu

 Welke sport fotografeer je het liefst?

,,Toch wel voetbal. Vanuit Heerlen ga ik vaak naar PSV, maar ook naar Standard Luik, Racing Genk, Borussia Mönchengladbach. Als het ergens om gaat op het voetbalveld, krijg je altijd wel emotie in beeld. Of het nu vreugde of verdriet is, emotie maakt fotograferen voor mij echt mooi.”

HENK MEES