Nieuws

Herinneringsalbum aan de eerste Europa Cup

Bijna 50 jaar geleden won Feyenoord de eerste Europa Cup in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Van dat historische feit is een  luxe en royaal geïllustreerd herinneringsalbum gemaakt, waarmee Kick Uitgevers het Rotterdamse jubeljaar in het voetbal doet herleven.

Het lijvige boekwerk draagt de naam Leve Feyenoord 1 – 1970, de Cup in de Kuip.

Het boek is geschreven door de collega’s Jaap Visser, Matty Verkamman, Peter Ouwerkerk en Jan D. Swart, eminente namen in de sportjournalistiek.

Op woensdagavond 6 mei 1970 schreef – toen nog – Feijenoord  voetbalgeschiedenis in kapitalen, door in Milaan als eerste Nederlandse club de Europa Cup te winnen. De Rotterdammers verbaasden de voetbalwereld en ze verrasten zichzelf, met geweldig goed voetbal, totaalvoetbal, dat pas later aan aartsrivaal Ajax en het Nederlands Elftal van 1974 werd toegeschreven hoewel Rinus Michels het begrip al in 1965 had geïntroduceerd.

Na de Europa Cup won Feyenoord ook de wereldbeker met vechtlust en onverzettelijkheid en door zich net zo onverschrokken te tonen als zijn Oostenrijkse oefenmeester, de tactisch sluwe Ernst Happel.

Leve Feyenoord 1, naar dat jubelende zinnetje uit het clublied ‘Hand in hand Kameraden’, gaat over de Rotterdamse verovering van de voetbalwereld en over de geschiedenis die daaraan voorafging.

Jaap Visser reconstrueert alle wedstrijden uit de Europese reeks, tegen KR Reykjavik (12-2!), AC Milan, Vorwärts Berlin, Legia Warschau en Celtic, en die om de wereldbeker tegen de kampioen van Zuid-Amerika, Estudiantes de La Plata.

Matty Verkamman beschrijft het ontstaan van de Europa Cup-koorts in Nederland, het verhaal dat ten grondslag lag aan Feyenoords Europese triomftocht.

Peter Ouwerkerk verslaat de Rotterdamse krantenoorlog die woedde op de finaledag. Jan D Swart doet verslag van een hilarische supportersreis naar de DDR en verhaalt over het frivole pepgebruik van Theo Laseroms (‘Zonder hadden we die finale nooit gewonnen’). En Mark Lievisse Adriaanse houdt een verhandeling over hoe het is om als jongere Feyenoord-supporter te leven met de erfenis van 1970.

Het boek kost 49 euro, maar voor de échte ‘liefhebbert’ is er ook een speciale editie beschikbaar voor 99 euro. Er is een Van Hanegem-editie, Kindvall-editie en een Israël-editie, met gesigneerd retro-shirt van de desbetreffende speler, in luxe doos.

 

Boekdetails:

Titel: Leve Feyenoord 1 – 1970, de Cup in de Kuip

Formaat: 30 x 30 cm

Omvang: 300 blz.

Prijs: € 49

ISBN: 978-94-91555-45-9