SCHOT VOOR DE BOEG

Dweilen met de bierkraan open

Daar zitten we dan gezellig op een rijtje in het stadion van FC Utrecht: Ronald Bonestroo, Jasper Ruhe, Broer van den Boom, René Bouwman, Yannick Verhoeven en ondergetekende. Pal voor de tribune waar de harde kern van de thuisclub zich te buiten gaat aan strafbare feiten en overtredingen van de ‘standaardvoorwaarden’ van de KNVB uit 2014.

Zoals:
8.3 Het is verboden in het Stadion te gooien met enig voorwerp en/of enige vloeistof.


8.5 Het is verboden zich in het Stadion te gedragen op een wijze die anderen als provocerend, bedreigend of beledigend kunnen ervaren.


8.9 Het Publiek dient zich herkenbaar en identificeerbaar in het Stadion te bevinden, met dien verstande dat het niet is toegestaan het gezicht zodanig te bedekken door middel van hoofddeksels, shawls en/of andere materialen waardoor herkenning door stewards en/of het beveiligingspersoneel en/of de politie en/of biometrische toepassingen (deels) onmogelijk wordt gemaakt.

Om maar te zwijgen van art. 137 (c,d,e) Wetboek van Strafrecht over belediging, discriminatie en antisemitisme.

Want antisemitische uitlatingen (evenals sissende geluiden) zijn deze avond talrijk en zal ik hier niet herhalen, maar het toppunt is wel dat Ajacied Hakim Ziyech wordt uitgescholden met een vermenging van een terminale ziekte en een volk waartoe hij overduidelijk niet behoort. Het zal de hersenloze menigte worst zijn; als ze maar zo diep mogelijk kunnen kwetsen.

Bij de twee goals wacht ons telkens een bombardement van bier in bekers. Onana moet het plastic uit zijn doelmond verwijderen, spelers moeten er bij de cornervlag omheen slalommen. Een corner leidt eveneens tot bierbommetjes.

Spatten bier op de lens van een fotograaf bij FC Utrecht - Ajax

Het verderfelijke antisemitische gezang wordt gadegeslagen door circa 25 stewards en beveiligers, gekleed in blauw en geel. Hoewel de huisregels én de wet hoor- en zichtbaar worden overtreden, is de beveiliging – kennelijk - horende doof en ziende blind. Niemand wordt erop aangesproken, laat staan verwijderd.

De fotografen naast mij halen gelaten de schouders op als de bierdouche voor de zoveelste keer neerdaalt. Verhoeven pakt tijdens een blessurebehandeling routineus de zeem tevoorschijn en veegt de druppels weg. Het kan altijd nog erger, weten Olaf Kraak, Stanley Gontha en Ronald Bonestroo nog van de bekerfinale in 2018, toen de Cobra’s in de Kuip hen om de oren vlogen. Schade aan lijf en goed werd niet vergoed, de daders zijn nooit achterhaald. Ze zaten weggedoken achter cap en hoodie’s, verboden volgens 8.9 van de huisregels.

Het vreemde is: het wordt tegenwoordig allemaal maar normaal gevonden door de clubs, de scheidsrechters, de KNVB, de politie, het OM en de hele voetbalwereld.

Zij houden zich vermoedelijk vast aan cijfers over voetbalvandalisme. NRC rapporteerde in november vorig jaar dat “het aantal supporters dat in aanraking komt met de politie voor een strafbaar feit dat is gerelateerd aan voetbal, in de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd is.” Tien jaar geleden kwamen er volgens NRC 952 supporters in aanraking met de politie, vorig seizoen (2018-2019) waren dat er iets minder dan vijfhonderd. Het aantal recidivisten daalde van 22 naar 11 procent.

Dat is ook geen wonder: de problematische aanhang van sommige clubs (Feyenoord, Ajax, ADO Den Haag) is in een aantal gevallen over en weer niet meer welkom. Dat scheelt een flinke slok op een borrel. En sinds de clubs de beveiliging in het eigen stadion ter hand hebben genomen (de politie draagt zorg voor de openbare orde buiten de stadions) is daar vanzelfsprekend ook sprake van minder aanhoudingen.

Collega Henk Mees roerde onlangs in zijn column in het Brabants Dagblad aan dat antisemitisme en andere vormen van discriminatie gewoon voortwoekeren. En hij verwees naar de rel rond FC Den Bosch, waarbij Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend. Het werd een landelijke rel van jewelste – terecht.

Maar hij spreekt er nu zijn verbazing over uit dat de antisemitische geluiden bij FC Utrecht - Ajax tot zo weinig rumoer hebben geleid in de voetbalwereld, de media en de politiek.

Natuurlijk, de club nam er afstand van en veroordeelde de gescandeerde leuzen. En er wordt uiteraard alle medewerking verleend aan het onderzoek.

Maar welke club durft op basis van de eigen huisregels nu door te pakken en ervoor te zorgen dat de beschaving op de tribunes een beetje terugkeert? Anders blijft het dweilen met de bierkraan open.

GERARD DEN ELT

Algemeen secretaris NSP