Nieuws

Media in twee groepen binnen stadions

Sanne Clements

Na de Duitse Bundesliga hervat ook de Deense Superliga nog deze maand de voetbalcompetitie; op 28 mei. Mogelijk geldt dan voor tv-medewerkers een andere regeling dan voor overige mediavertegenwoordigers. Sanne Clements schetst vanuit Vejle de Deense situatie.

Door Sanne Clements

Het lijkt erop dat Denenmarken in paniek raakte toen het Corona-virus zich verspreidde over Europa, want nog voordat dat het echt getroffen werd, ging het land op slot. Het resultaat van dat vroege handelen, is dat het ‘normale leven’ alweer een tijdje is opgestart en dat de bal weer mag rollen.

Maandag 11 mei werd bekend dat op donderdag 28 mei de eerste inhaalwedstrijd van de Superliga wordt gespeeld, AGF tegen Randers FC, met de dag erna de start van een nieuwe speelronde. De laatste wedstrijd van het huidige seizoen is dan op woensdag 29 juli.

Er is wel een flink protocol van 55 pagina’s dik opgesteld voor alle voetbalclubs waarin staat onder welke voorwaarden de herstart wordt toegestaan. Een paar opvallende zaken zijn dat de spelers vooraf en in de rust niet meer de kleedkamers in mogen, maar zich op en rond het veld moeten verkleden en misschien zelfs wel op de tribunes hun thee drinken in de rust. Het moet geen probleem zijn om daar voldoende ruimte voor te vinden, want het publiek is ook hier bij wedstrijden voorlopig niet welkom. Ook nieuw is dat de teams zich niet in één bus mogen verplaatsen naar uitwedstrijden.

Daarentegen is er nu nog weinig bekend over de manier waarop journalisten hun werk kunnen doen. Er wordt gesproken om alles op te delen in twee groepen, de zogeheten ‘kritieke’ en de ‘niet-kritieke’ media. Het onderscheid is bedoeld om een verschil te maken tussen mediavertegenwoordigers die dichter of niet in de nabijheid van spelers kunnen komen.

De kritieke groep zal bestaan uit alle tv-medewerkers die nodig zijn voor de televisie-uitzendingen. De niet-kritieke media bestaat uit onder anderen fotografen, krantenjournalisten, radioverslaggevers, club-tv en lokale media. Er zijn nu gesprekken gaande over de manier waarop beiden zo gewoon mogelijk hun werk kunnen doen. Meer nieuws hierover volgt in de loop van de week.

Veel werkgevers hebben arbeidscompensatie aangevraagd voor het personeel dat, nu alle sporten stil liggen, duimen draait. Zo stuurde de grootste Deense sportzender TV2 tijdelijk 120 personeelsleden naar huis en sloot tegelijk een langdurige regeling met het personeel. Doordat iedereen bereid was een klein deel op te geven van hun salaris in de vorm van vakantie- en  studiedagen konden ze allemaal in dienst blijven en werd er zelfs voor vaste freelancers gezorgd.

Er zijn ook voor andere sportjournalisten die freelance werken regelingen. Wanneer je kunt aantonen welke klussen niet doorgaan en welk inkomen te verwachten was, compenseert de overheid het misgelopen salaris. 

Het gemis van het voetbal is hier zo groot geworden dat TV2 en Ekstrabladet (de meest bezochte nieuwssite van Denemarken) afgelopen weekend de wedstrijden van de competitie van de Faeröer Eilanden live uitzonden. Het nationale voetbalteam van de Faeröer neemt op de FIFA-ranking plaats 110 in, wat in dit geval genoeg zegt over het niveau van de hoogste divisie. Toch was er een simpele reden om het uit te zenden, aldus TV2-sportredacteur Vegard Jansen Hagen: ,,A little less talk and a little more action. That’s the job I hope the Faroe Islands will do for us.”

Bijzonder is dat niet alle takken van sport staan te springen om weer aan de slag te gaan. Zelfs voor professionele zaalsporten staat het stoplicht op groen, maar er is weerstand. Het handbal, de tweede sport in Denemarken na voetbal, lijkt helemaal geen zin te hebben om de speelkalender af te werken.

Wat hierbij ook niet helpt is dat op 7 april de competitie voor dit seizoen abrupt eindigde en de ranglijst werd aangehouden bij het uitroepen van de kampioenen. Bij de vrouwen werd Team Esbjerg, van Oranje-speelster Estavana Polman kampioen; met nog drie wedstrijden te gaan voordat de play-offs voor de landstitel zouden beginnen. Na een gang naar de rechter van de twee teams die degradeerden, moet nu de hele besluitvorming daarvan opnieuw gedaan worden op 25 mei.

Maar eigenlijk wil niemand meer spelen, omdat heel veel speelsters en coaches met looncompensatie thuis zitten. Wanneer er weer officieel getraind en gespeeld wordt, is de overheidssteun voorbij en voor het handbal zijn de tv-opbrengsten niet genoeg om de clubs overeind te houden. Dit in tegenstelling tot het voetbal waarbij ruim 36 miljoen euro per jaar wordt betaald voor de televisierechten.

Eén ding is zeker, minister-president Mette Frederiksen gaf aan dat ze op 28 mei voor de buis zit: ,,Het zal niet met andere fans zijn of met een biertje in de hand, zoals we het gewend zijn en waar we van houden… Maar het is een kleine activiteit die voor ons van grote waarde is.”

Sanne Clements werkte bij Southfields voor onder meer Sport 1 (nu Ziggo Sport), onder meer als fieldproducer bij wedstrijden van het Nederlands elftal, Champions League en eredivisie. Ze is nu presentatrice van de podcast Internationaal Voetbalnieuws. Sinds 2015 woont ze in Denemarken. Vanaf augustus hoopt Sanne Clements als freelancer nieuw werk te vinden in Nederland.