IN DE SPO(®)TLIGHT

Gio Lippens, NOS-verslaggever

‘Koers in coronatijden’


De coronapauze heeft NOS-verslaggever Gio Lippens aan het denken gezet. Hoe steekt het wielrennen in elkaar, wat deugt er niet, wat kan beter? Gedachten en meningen daarover komen samen in een boek, dat in februari 2021 moet verschijnen. De Belgische wielerveteraan José de Cauwer fungeert als klankbord in het boek, dat als werktitel ‘Koers in coronatijden’ heeft gekregen.  

Gio, hoe is het idee voor dit boek ontstaan?

Gio Lippens (Foto: ANP/ Edwin Janssens)

,,Toen alles plat kwam te liggen, dacht ik, laat ik alles eens op gaan schrijven wat ik nu ga meemaken. Eerst dacht ik nog aan een kroniek, een dagboek. Op het moment dat het wielrennen werd stopgezet moest ik terugdenken aan de start van het seizoen, de Omloop Het Nieuwsblad, op 29 februari. Daar in Gent stonden we nog lacherig te doen over de renners die vanwege de corona-uitbraak vastzaten in Abu Dhabi. Twee weken later was ik zelf boos dat ze met Parijs – Nice tót aan de laatste dag door bleven gaan terwijl overal elders sportwedstrijden waren afgelast.”

Wat was het moment dat je tot een andere opzet van het boek besloot?

,,Stef Clement bracht me op dat idee. ‘Het wielrennen is een machine die maar doordraait’, zei Stef. Hij vond dit een geschikt moment om de sport eens goed door te lichten, vast te stellen wat er niet deugt aan die machine, waar de zwakke schakels zitten. Vanuit die gedachte ben ik gaan kijken naar diverse factoren die van belang zijn voor de ontwikkeling en de huidige positie van het wielrennen.”

Zoals?

,,Bijvoorbeeld, de organisatie en structuur van de sport, de positie van de tv in het wielrennen, het verdienmodel voor ploegen en voor renners, de macht van de Tourorganisatie, de rol van de UCI. Dat soort aspecten, allemaal zaken die altijd onaangetast zijn gebleven in de loop der jaren.”

Wat is de rol van José de Cauwer in het boek?

,,José is mijn counterpart. Ik laat in een mailwisseling met hem mijn gedachten los en hij mailt me steeds terug met zijn visie, zijn ervaringen, de wijze waarop hij het beleeft. Dat verschil in beleving met een liefhebber als José de Cauwer die het wielrennen nu zo mist vormt een mooie rode draad. Het maakt het boek ook heel persoonlijk.”

Waarom samen met José de Cauwer een boek?

,,Ik heb hem heel hoog zitten als kenner. Hij is oud-renner, heeft als ploegleider Greg LeMond naar de Tourzege begeleid en Tom Boonen naar de wereldtitel. José kent de duistere en slechte kanten van het wielrennen en is op zijn 70ste als commentator op de Vlaamse tv nog volop betrokken bij de sport.”

Met De Cauwer werk je samen met iemand die uit het ‘oude wielrennen’ komt, iemand uit de binnenwereld.

,,Dat heb ik me zeker gerealiseerd. Hij is 70 jaar, van een andere generatie. Hoewel, zoveel schelen we ook weer niet, ik ben zelf al bijna 62. Ik ga ervan uit dat hij stelling neemt, ook wel het achterste van zijn tong laat zien. Tot nu toe werkt dat heel goed en misschien komt daarmee ook wel een tegenstelling naar voren die goed is voor het boek. José omschrijft zijn positie in het boek met ‘Ik ben altijd meer renner geweest dan journalist. Ik ben wel meer journalist geworden, maar ik zal nooit méér journalist dan renner worden.’”

Het wordt toch geen boek vol bobo’s?

,,Nee, je kunt zo’n type boek niet maken zonder de managers van de teams als Plugge, Spekenbrink, Lefevere de big shots van ASO en UCI en figuren als Wouter Vandenhaute die in verschillende belangrijke rollen actief is. De renners komen ook aan bod, zoals Tom Dumoulin, die echt geen vijf uur blijft kijken als een koers zo lang op tv is. Dat is ook zo’n thema in het wielrennen, het trekt steeds minder jonge tv-kijkers.”

Geloof jij dat er nog wielrennen zal zijn dit jaar?

,,Het hele seizoen is nu in honderd dagen koersen gepropt, de ‘Kalender van de Hoop’ noemen ze dat. Ik vraag me serieus af of dat dit jaar op een verantwoorde manier kan doorgaan, of alle overheden gaan instemmen met wedstrijden als de Tour.”

Hoe vullen jullie bij de NOS de zomer zonder Radio Tour de France in juli?

,,Radio Tour de France komt te vervallen, er komt ook geen vervangend programma in de sfeer daarvan. De programmering zal anders zijn. En als de Tour vanaf eind augustus wel gaat draaien, wordt Radio Tour de France gewoon in die periode uitgezonden.”

Je hebt eerder een roman geschreven, eenmalig?

,,Van die roman in 2012, Halverwege de heuvel, is de eerste druk van 1500 exemplaren verkocht. Ik heb een manuscript klaarliggen voor een nieuwe roman, die niets met wielrennen van doen heeft. Die heb ik nu maar even on hold gezet.”

HENK MEES