Nieuws

Het gebakje van LASK

Ik volg via Fox en Ziggo de grote voetbalcompetities, Duitsland, Engeland, Italië, Spanje en uiteraard Nederland, ook probeer ik nog een beetje op de hoogte te blijven van de Turkse Süper Lig - ik woonde in mijn jeugd (ergens in de middeleeuwen…) bijna twee jaar in Istanbul en ben sindsdien voor Besiktas.

Mijn interesse is sinds kort uitgebreid met nóg een Bundesliga, die van Oostenrijk. Voluit de ‘Tipico Bundesliga’ genaamd, weet ik inmiddels, en ze blijken er net als in België play-offs te hebben, met een kampioens- en degradatiepoule. Dat ik ineens oog heb voor de Oostenrijkse competitie heeft te maken met, wat mij betreft, een van de opmerkelijkste Corona-sportberichten van de afgelopen maanden.

Zes punten in mindering voor LASK Linz.

Hebben ze daar, denk je dan, een tegenstander omgekocht, of een scheidsrechter twee dagen zonder eten en drinken in een kleedkamer opgesloten? Nee, LASK heeft zich niet aan de Corona-trainingsvoorschriften gehouden. De spelers moesten oefeningen doen, waarbij ze te dicht bij elkaar in de buurt kwamen. Foei, foei, foei!!!

Het zou om minstens vier trainingen gaan. Dat was te zien op beelden van de stiekem bij het trainingsveld opgehangen videocamera’s. De disciplinaire commissie van de ÖFBL, de strenge Senat 1 – hoe kan het ook anders met zo’n naam - heeft de club toen met zes punten aftrek bestraft.

Zes punten! Niet vier, bijvoorbeeld voor elke foute training één minpunt, maar meteen zes. En de trainer en de vicevoorzitter kunnen ook nog worden vervolgd. Oké, LASK heeft zich niet helemaal aan de regels gehouden, maar voor mij komt deze belachelijk hoge sanctie absoluut in de categorie van het stel uit Schiedam dat met hun (schoon)ouders buiten op een bankje en twee aangeschoven stoelen een gebakje aten en een bekeuring van 1.600 euro aan hun broek kregen.

Extra lullig is het dat LASK op weg leek naar de eerste landstitel sinds 55 jaar, toen het enige kampioenschap uit de verenigingshistorie werd gehaald. De ploeg stond fier bovenaan in de Tipico Bundesliga. Dat LASK dit seizoen een goed elftal heeft, ondervond het Nederlandse voetbal. Het won in de Europa League van zowel PSV als AZ.

Hans Klippus

Voor LASK is het te hopen dat de club via het aangetekende beroep zijn zes punten (of een deel ervan) nog terugkrijgt, maar dan is het waarschijnlijk al te laat. LASK is  van slag en verloor bij de herstart van de Oostenrijkse competitie thuis met 1-2 van Hartberg, een ploeg die het vlak voor de Coronastop nog met 5-1 had verslagen. Vier dagen later speelde het 3-3 tegen Wolfsberger AC en zodoende staat LASK nu niet meer drie punten voor op Red Bull Salzburg, maar liefst ácht punten achter.

De supporters van Cambuur zullen het begrijpelijk even heel rot hebben gehad, maar je zal maar fan van het (ongehoorzame) LASK zijn…