SCHOT VOOR DE BOEG

Glad ijs

Koen en Jutta gaan samen verder en Kjeld verkast naar de ploeg waar Dai Dai en Kai net vertrekken. En als klap op de vuurpijl lijkt alles erop dat Kjeld hulp krijgt van een Noorse verrassing. Ondanks de dooi-periode knettert het in de schaatswereld. Vonkjes die de sport maar al te goed kan gebruiken...

Toch veel leuker om over te praten dan over de zijwaartse afzet en over het verval tussen de eerste en tweede ronde? Sport is emotie, sport is entertainment. Niet die 1.40.17 is belangrijk...maar dat verhaal erachter. Zeker nu we een tijd zonder moeten, weten we dat maar al te goed. 

Eerlijk? Ik dacht eerst over Jutta: meisje, meisje, meisje toch...laat je niet zo beïnvloeden door Koen. Kies je eigen pad. Die verkering kan ook uit. En jij moet nog beginnen aan je veelbelovende carrière, Koen gaat al richting de herfst van zijn loopbaan. Dat is heel wat anders. Maar de kogel is door de kerk. En ik ben bloednieuwsgierig hoe het ze vergaat volgend seizoen. En of de Rus Poltavets de tortelduifjes in hun hok kan houden...

Zelf een ploeg opzetten bleek in het verleden niet gemakkelijk. Het kostte altijd meer tijd, energie en druk dan verwacht. En díe energie kwamen de schaatsers dan op het ijs nét tekort. Maar de weg van de meeste weerstand, is bij succes, wel veruit de mooiste!

Schaatshunk Koen, met z'n grote bek, die alleen kneiterhard schaatst als hij er écht zin in heeft. De Spelen van Beijing zijn waarschijnlijk zijn laatste. Diva Jutta die op haar éénentwintigste al wereldkampioen is en met haar katachtige ogen vorig jaar al werd uitgeroepen tot de allermooiste sportvrouw van ons land. Beauty en The Beast samen op weg naar de Spelen. Een potentiële reallifesoap die z'n gelijke niet kent en waar de commercie van afdruipt.

Dan het verhaal van Kjeld, Dai Dai en Kai. Het klinkt als een avontuur dat niks met Nederlandse folklore te maken heeft. Maar niets is minder waar. Kjeld leek in de lente al de grote verliezer. Maar de Noorse verrassing die in aantocht is, doet ongetwijfeld zijn kansen keren. De messen voor het titanengevecht van komende winter, zijn nu al geslepen.

Hoe glad het ijs komende winter daadwerkelijk is, zullen we dan pas zien! Maar met een goede techniek is dat wel de beste ondergrond om hard te gaan. Zet 'm op allemaal. Want het schaatsen kan wel wat schwung gebruiken.

KARIN MULDER  
Bestuurslid NSP