Nieuws

‘Beste sportboek’ van Erik Dijkstra en Guus Dubbelman

Erik Dijkstra is vooral bekend als maker van tv- en radioprogramma’s. Met het winnen van de Nico Scheepmaker Beker valt de aandacht op zijn werk als auteur. Zijn boek ‘Ali was mijn vriend’ werd door de jury van de Nico Scheepmaker Beker bekroond als het beste sportboek van 2020.

Erik Dijkstra (foto: ANP/ Sander Koning)

In het boek beschrijft Dijkstra in tekst en beeld de ontmoetingen van sportfotograaf Guus Dubbelman met de Amerikaanse bokslegende Muhammad Ali. Ook komt daarin de zwarte cultuur in Amerika tot uitdrukking. Guus Dubbelman maakte op 18-jarige leeftijd kennis in Amsterdam met Muhammad Ali en had daarna veelvuldig contact met de bokser, onder meer met ontmoetingen bij Ali thuis.

Guus Dubbelman in het Feyenoord stadion.

,,De prijs hoort net zo goed aan Guus toe. Het is zijn verhaal, het zijn zijn foto‘s. Guus heeft echt moeite gedaan om Ali en de zwarte cultuur te begrijpen. Guus wist er al alles van toen hij op zijn achttiende Ali voor het eerst ontmoette. dat zorgde voor een klik”, aldus Dijkstra

De cover van het bekroonde boek ‘Ali was mijn vriend’’.

In het juryrapport schrijft de jury over het bekroonde boek onder meer: ‘Een bijzonder fascinerend verslag in tekst en beeld. Guus Dubbelman komt ook bij Ali over de vloer in de jaren dat het minder gaat met de bokskampioen. Elke ontmoeting levert prachtige, soms pijnlijk intieme foto's en unieke verhalen op. Erik Dijkstra schrijft het zo glashelder en zonder oordeel op dat je als lezer wordt meegenomen in de alle kanten opschietende emoties van de fotograaf. Auteur Dijkstra heeft zichzelf - behalve in zijn soepele schrijfstijl - bewonderenswaardig onzichtbaar gemaakt waardoor de ontmoetingen goed invoelbaar zijn. En de foto's van Guus Dubbelman zijn fabuleus!’

Guus Dubbelman (links) naast Muhammad Ali in 1976 (Foto: Hans Heus).

De 5-koppige jury bestond uit voorzitter David Endt, Rivkah op het Veld (NOS Sport), Marie-José Kleef (journalist), Wilfred van Buuren (sporthistoricus) en Ruurd Edens (journalist). Vorig jaar viel de keus op “Buiten de lijnen” van Frank Heinen.

Bij de verkiezing voor het beste sportboek van 2015 werd Dijkstra’s boek ‘De eenzame schaatser’ over Hans van Helden genomineerd. De Nico Scheepmaker Beker ging destijds naar ‘Etalagecoureur’ van Peter Ouwerkerk over wielrenner Roy Schuiten.

Voor de zeventiende verkiezing waren uit 44 inzendingen zes boeken genomineerd. Naast Ali was mijn vriend” waren dat ‘IJsvogels. Nederlandse schaatsgekte over de grens’ (Bas van Oort), ‘Zeg nooit nooit’ (Thijs Delrue en wielrenner Stig Broeckx), BRUUT (Natasja Weber en Sharon van Rouwendaal ), ‘Vergeten goud. Het leven van Olympisch kampioene Rie Mastenbroek’ ( Marian Rijk) en ‘Door Wilskracht Zegevieren - Sport in de Tweede Wereldoorlog’ (Jurryt van de Vooren).