Nieuws

Vrouwen bepalen gezicht van Sportschau

Het traditionele Duitse tv-programma Die Sportschau wordt dit seizoen op zaterdag gedomineerd door vrouwelijke presentatoren. Esther Sedlaczek is na Jessy Wellmer de tweede vrouw in het team van drie presentatoren. Alexander Bommes is de enige man in het trio.

Het veruit meest bekeken programma van Die Sportschau is de uitzending aan het begin van de zaterdagavond met samenvattingen van de Bundesliga-wedstrijden. De keuze voor twee vrouwen is opgelegd door de leiding van de ARD, de eerste publieke zender van Duitsland.

,,ARD probeert een afspiegeling van de samenleving uit te stralen, maar de keuze voor kwaliteit blijft voorop staan, ongeacht of die kwaliteit door mannen of vrouwen wordt geleverd”, zegt ARD-sportcoördinator Axel Balkausky.

Esther Sedlaczek (foto: ANP/ Imagosportfotodienst



Esther Sedlaczek neemt bij Die Sportschau de plaats in van Matthias Opdenhövel, die voor de commerciële zender Sat.1 heeft gekozen. In 1999 was Anne Will de eerste vrouw die Die Sportschau presenteerde. Ook op andere dagen worden vrouwen ingezet voor de presentatie.

Ook voor het wedstrijdcommentaar komen bij de ARD vrouwen aan bod. Er is nog wel sprake van een minderheid. Stephanie Baczyk is de enige vrouwelijke commentator. ,,We zoeken verder naar vrouwelijke reporters, maar de belangstelling daarvoor is nog gering”, aldus Balkausky.