SCHOT VOOR DE BOEG

Berend Botje komt terug, sterker dan ooit

Er was eens een jongen. Hij heet David. Hij is 17 jaar en hij woont in Zuidlaren. Hij is gek op fietsen. Het liefst door de modder. Hij wint dit seizoen zestien van de negentien wedstrijden en rijdt ongeslagen naar de Wereldbeker. Daarom mag hij naar het wereldkampioenschap. Helemaal in Amerika. Net als Berend Botje ooit. Daar is David nog nooit geweest. Spannend dus!

Karin Mulder

Om corona buiten de deur te houden woont David een tijdje bij oma. Weg van z’n broertjes en van papa en mama die met meer mensen contact hebben. Ook geeft hij alleen maar interviews via Facetime. Alles voor de regenboog! Papa en mama boeken ook een ticket. Stel je voor dat David die trui aan mag trekken. Dat doet hij waarschijnlijk maar één keer in z'n leven. 

En dan is het ineens zondag 11 uur. David staat aan de start. Hij verfoeit z'n favorietenrol meer dan ooit. Maar hij kan geen kant meer op. Tussen een groot veld blauwhemden is er één oranje shirt dat blinkt in de Amerikaanse zon. Hij is helemaal alleen. Geen landgenoten. Rustig blijven en wachten op hét moment. Dat gaat goed. David schuift op naar plek twee. Maar dan...

...een afdaling...een diep spoor...een voorwiel dat dubbelklapt. David zit pas negen minuten op z'n fiets. Pats! Boem! Weg jongensdroom. Want volgend jaar moet hij al bij de grote mannen. Er rolt nog een grote Zwitser over hem heen. Het duurt even voordat David van onder z'n frame opkrabbelt. In plaats van een regenboog ziet hij vooral sterretjes.

De weg was recht, de weg was krom. Nooit kwam Berend Botje meer om. 

Maar David is Berend Botje niet. David is jong en veerkrachtig. Hij is dit weekend weer een paar maatjes gegroeid en komt sterker terug dan ooit. Onthoud die naam: David Haverdings uit Zuidlaren.

Karin Mulder
Bestuur NSP