Nieuws

Terug naar de Spelen van 1972

Jarenlang al verzamelt Rolf Bos alles wat hij kan vinden over de Olympische Spelen van 1972 in München. Onderzoek, talloze boeken, documenten en getuigenissen vormen het materiaal voor zijn boek ‘Een Duitse zomer’.  

Rolf Bos (1955) volgde de Spelen als jonge rugzakreiziger. Later werd hij sportverslaggever, buitenlandredacteur en correspondent in Berlijn en Jeruzalem voor de Volkskrant. Het onderwerp liet hem niet meer los.  

Tijdens de Zomerpelen van 1972  drong een groep Palestijnse terroristen twee appartementen van Israëlische sporters binnen. Slechts een paar uur later waren elf Israëliers, vijf Palestijnse gijzelnemers en een Duitse politieman dood. Het bleef de zwartste bladzijde in de olympische geschiedenis. 

In Een Duitse zomer reconstrueert Rolf Bos de gebeurtenissen en omstandigheden rond de Spelen van 1972 aan de hand van hoofdrolspelers als de dictatoriale IOC-president Avery Brundage, terroristenleider Ali Hassan Salameh, ruiter Josef Neckermann, atleet Jos Hermens en de Israëlische Holocaustoverlever en snelwandelaar Shaul Ladany. ‘Een boek over de verbinding tussen sport en politiek. Een geschiedenisboek dat leest als een thriller’, aldus Alfabet Uitgevers.