Nieuws

Een jaar na zijn overlijden is het boek van Danny van den Broek voltooid

Een jaar na zijn overlijden is het boek verschenen dat journalist Danny van den Broek bijna compleet had achtergelaten. ‘Van kroonprins tot kutkeeper’, is de titel van het boek over voetbaltrainer Eric Meijers, die landelijke bekendheid kreeg met uitspraken op tv over zijn doelman en De Gelderlander, een ‘kutkrant’ volgens hem.  

De zoons van Danny van den Broek met in hun midden trainer Eric Meijers bij de presentatie van zijn biografie. (Foto’s: Broer van den Boom)

,,Danny vond dat het deze titel moet worden. Als een kroonprins ging ik het betaald voetbal. Bij Achilles is het woord kutkeeper legendarisch geworden. Daar kom ik nooit meer vanaf”, aldus Meijers, ex-trainer van onder meer Helmond Sport, Achilles en Spakenburg.  

Danny van den Broek kende Eric Meijers al uit diens jeugd. Hij was zijn jeugdleider bij de D1-pupillen van Quick Nijmegen toen Meijers daar speelde.  Later kreeg Danny van den Broek als verslaggever met hem te maken. Meijers: ,,Je kent elkaar door en door. Het was altijd lachen, Danny was een geweldige verhalenverteller en een hele aimabele man." 

Op initiatief van Danny van den Broek begonnen de twee in 2019 aan de biografie. Het project werd doorkruist door de ziekte van Van den Broek waaraan hij op 7 april 2021 op 63-jarige leeftijd overleed. ,,Toen wist niemand hoe ver Danny met dat boek was”, aldus Meijers in De Gelderlander. ,,Na zijn overlijden zagen zijn zonen Lars en Jorn in de computer van Danny dat de meeste hoofdstukken al af waren. Alleen het hoofdstuk van mijn periode als trainer bij Helmond Sport was nog niet af en het hoofdstuk ‘Spakenburg’ moest nog geschreven worden. Het boek is uitgegeven als een eerbetoon aan Danny. De laatste twee hoofdstukken zijn geschreven door Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland.”  

Danny van den Broek

Het boek werd gepresenteerd in het gebouw van De Gelderlander. ,,Danny stond bij ons bekend als de meest kleurrijke journalist", vertelt hoofdredacteur Joris Gerritsen. ,,We missen hem nog elke dag. Dit is een eerbetoon aan hem en zijn nalatenschap. Ik vind het een eer dat dit bij ons kan plaatsvinden." 

Eric Meijers benadrukt dat het boek verder gaat dan zijn trainerscarrière. ,,Ik wil in het boek laten zien dat ik mijn carrière meer heb gedaan dan alleen maar ‘kut’ roepen”, aldus Meijers, telg uit een bekend Nijmeegs voetbalgeslacht. Zijn vader Pauke, overleden in 2013, voetbalde bij NEC, De Graafschap en Feyenoord en reikte tot één interland. Zijn broer Paul droeg het shirt van NEC en oom Wimke speelde voor alle Gelderse profclubs (NEC. De Graafschap, Vitesse en FC Wageningen).