Nieuws

Chips in Duits ijshockey voor media en publiek

In het Duitse ijshockey zijn chips geïntroduceerd die de sport aantrekkelijker moeten maken in de media en voor toeschouwers. In de tricots van de spelers en in de pucks zijn chips verwerkt die elk schot, elke pass en elke beweging weergeven. De data zijn volgens de Duitse ijshockey-organisatie DEL bedoeld om de sport tot de ná voetbal meest bekeken teamsport in Duitsland te maken. 

Producent van de chip is het Finse bedrijf Wisehockey.  De chip weegt zes gram en is niet groter dan een postzegel.

Een chip verwerkt in de ijshockey-puck. (Foto: Wisehockey)

Dankzij de chips kunnen de clubs de toeschouwers beelden laten zien op schermen die het mogelijk maken de acties tijdens wedstrijden beter te volgen. De gegevens kunnen ook verwerkt worden in ranglijsten van onder meer geschaatste kilometers, de snelheid van schoten en de meeste bodychecks.  

De eerste ervaringen wijzen uit dat de infrastructuur in de kleinere hallen minder geschikt is dan die in de grote ijsstadions. Anders dan in het voetbal verloopt de tracking namelijk niet via camera’s maar over 20 tot 28 ‘locators’ verdeeld over de hal.  Via Bluetooth zenden de chips de verkregen data met een vertraging van 200 milliseconden naar een router.

Nadeeltje van de nieuwe techniek is voor de toeschouwers dat pucks die op de tribunes eindigen niet langer behouden mogen blijven door de gelukkige ‘vanger’. De hightech-chip is volgens de ijshockey-organisatie DEL te duur om als souvenir mee naar huis te nemen.