Nieuws

AIPS vraagt hulp Iraans bestuurslid bij onmiddellijke vrijlating fotojournalisten

De AIPS heeft zijn – herkozen – Iraanse bestuurslid Seyed Abdolhamid Ahmadi opgedragen werk te maken van de onmiddellijke vrijlating van twee fotojournalisten uit Iran, Niloofar Hamedi en Arya Jafari. Beide leden van de AIPS zitten vanwege hun werk gevangen.

,,Niemand kan met hen praten en niemand weet van hun toestand. We vragen de autoriteiten in Iran om hun onmiddellijke vrijlating. We hebben ons herkozen Iraanse EG-lid Seyed Abdolhamid Ahmadi laten weten dat krachtig moet worden opgetreden tegen deze onaanvaardbare arrestaties. De fotografen deden hun werk, rapporteerden wat er gebeurde en ze vertelden de waarheid. Het Iraanse regime moet hen vrijlaten”, aldus de AIPS in een verklaring op de website.

De twee gevangen gezette Iraanse AIPS-leden Niloofar Hamedi (links) en Arya Jafari (rechts).

AIPS-bestuurslid Seyed Abdolhamid Ahmadi werd vorige week op het congres in Rome herkozen in het hoofdbestuur. De NSP is vanzelfsprekend niet blij met deze AIPS-vertegenwoordiger uit een land waar Iraanse leden niet in vrijheid hun werk kunnen doen. 

Niloofar Hamedi twitterde onlangs een foto van Amini's huilende ouders in  het ziekenhuis. Dat beeld veroorzaakte protesten tegen de onderdrukking en leidde tot onrust in het streng-islamitische land.

Hamedi werkt voor het hervormingsgezinde dagblad Shargh en slaagde erin om op 16 september het Kasra-ziekenhuis binnen te gaan in Teheran. Daar werd de 22-jarige Mahsa Amini behandeld na haar arrestatie door de moraalpolitie omdat ze haar hijab niet zou hebben gedragen. Volgens de politieversie kreeg het jonge Koerdische meisje een plotseling hartprobleem, maar de doodsoorzaak wordt betwist door haar ouders.

Hamedi werd op 22 september gearresteerd na de dood van Amini.  Volgens haar advocaat Mohammad Ali Kamfirouzi drongen veiligheidsagenten haar huis binnen, arresteerden haar, plunderden de woning en namen haar bezittingen in beslag. Haar Twitter-account werd offline gehaald. Hamedi wordt in eenzame opsluiting vastgehouden in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, aldus AIPS

Volgens het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) werden samen met haar minstens 19 andere journalisten gearresteerd.

Arya Jafari werd gearresteerd door de autoriteiten de dag nadat hij de zuuraanvalprotesten in Isfahan had gefotografeerd, op 23 oktober 2014; zijn verblijfplaats en de aanklachten tegen hem zijn onbekend.

Arya Jafari werkte als fotograaf voor persbureau ISNA. De agenten van de Revolutionaire Garede doorzochten zijn huis, namen zijn camera en persoonlijke bezittingen in beslag en brachten hem naar een onbekende locatie.

Zie ook: https://www.aipsmedia.com/aips/pages/articles/2022/32926.html