Nieuws

Onderzoeksbureau GfK: Onlinebereik sportnieuws groeit verder

Het aantal mensen dat het sportnieuws online volgt is verder gestegen. Ten opzichte van mei 2021 is het aantal volgers in mei 2023 met 23% toegenomen, meldt markt onderzoeksbureau GfK. Het bureau onderzocht het bereik van de grote(re) nieuwsmerken op onlinegebied. De groei wordt met name toegeschreven aan het gebruik via smartphones en tablets.

In de maand mei bereikten de sportnieuwsmerken online 7,4 miljoen unieke gebruikers. Het gaat om 7.440.000 personen van 13 jaar en ouder.

Het hoogste bereik werd relatief gezien gemeten in de leeftijdsgroep 35  tot 49. In die categorie bezocht maar liefst twee derde van de mannen één of meerdere websites en apps met sportcontent.

Er werden door GfK 62 merken qua online sportnieuws onderzocht. De specifieke merken op het gebied van (uitsluitend) voetbal trokken 4,4 miljoen unieke bezoekers via smartphone, tablet en/of pc/laptop.

Net iets minder mensen (4,2 miljoen) bezochten de algemene sportmerken, zoals NUsport, NOS sport, RTL sport en AD.nl-sport.

Sites en apps op het gebied van autosport lokten 3,1 miljoen unieke bezoekers. In deze categorie is de groei ook het sterkst, meldt het onderzoeksbureau. Ten opzichte van twee jaar eerder kwam er maar liefst 38% (+872.000 personen) bij.

Online sportnieuwsmerken worden vaker door mannen dan door vrouwen bezocht, alhoewel die kloof minder groot wordt. Van de onlinebezoekers aan sportsites was in mei 2023 61% man en 39% vrouw; twee jaar eerder lag de verhouding nog op 64% man en 36% vrouw.

Volgens GfK is er ook sprake van veel overlap. Die is het grootst bij voetbalnieuwsmerken als Voetbalzone en Voetbalprimeur: 69% van de Voetbalprimeur bezoekers heeft in mei 2023 ook Voetbalzone bezocht. Ook in de aurtosport is sprake van veel overlap in  gebruik.

De onderzochte nieuwsmerken zijn in alfabetische volgorde 1908.nl, AD.nl-sport, Ajax, AjaxFanatics, Ajaxshowtime, All4Running, Atletieknu, Dartsnieuws, ESPN, Eurosport, F1 Maximaal, FC Update, Feyenoord, Feyenoordpings, Fietsen 123, Fietssport, FlashScore, FootballTransfers,

Formula1, Fr12, Fr-Fans, Golfnl, GP33, GPblog, GPfans, GPinfo, GPToday, Grand Prix Radio, Indeleiderstrui, KNLTB, KNVB, Motorsport.com, Motorsport.tv, NOS-sport/voetbal, NUsport, Optisport, PSV, PSV Inside, PSVfans, Racesport, Racingnews365, RTL nieuws-sport, Runner’s World, Schaatsen, Soccernews, SofaScore, Sportnieuws, Telesport, Tennis, Toernooi, Touretappe, Transfermarkt, Twentefans, Vechtsport Info, Voetbal, Voetbal International, Voetbalflitsen, Voetbalprimeur, Voetbalverslaafd, Voetbalzone, Wieler Revue en Wielerflits.