Nieuws

Reeks veiligheidsaanbevelingen voor duels in betaald voetbal

In overleg met clubs, KNVB, ESPN en NSP zijn een reeks aanbevelingen opgesteld ter verbetering van de veiligheid van fotografen, cameramensen en journalisten in voetbalstadions. Doel is het gooien van voorwerpen, vuurwerk en bier naar werkende media langs het veld te voorkomen en bij eventuele schades te komen tot een vlotte afhandeling.

De aanbevelingen (schriftelijk toegezonden aan alle kaarthouders) zijn opgesteld na een reeks media-audits in de stadions van FC Utrecht, FC Groningen, Willem II, FC Twente, Heerenveen en Heracles.

Aanleiding vormt de nasleep van de coronapandemie, waarin na de terugkeer van de toeschouwers sprake was van een verontrustende toename van bierdouches, het gooien van vuurwerk en andere voorwerpen van de tribune richting het veld. Vooral cameramensen, ballenjongens, stewards, fotografen en andere werkenden rond het veld moesten het ontgelden, met schade en onveiligheidsgevoelens tot gevolg.

Aanvankelijk werd gedacht dat dit een kortdurend fenomeen zou zijn, een uiting van ‘vreugde’ na een lange periode zonder publieke aanwezigheid in de stadions. Het afgelopen seizoen heeft laten zien dat de geest zich niet in de fles laat terugduwen. Er is sprake geweest van een flink aantal incidenten met stakingen tot gevolg. Tijdens een bijeenkomst van de betrokkenen begin augustus in Zeist werd een filmpje getoond van een aantal incidenten. Fotografen René Bouwman en Vincent Jannink vertelden de clubvoorlichters over hun persoonlijke ervaringen in stadions en de bejegening van de collega’s. 

In de aanbevelingen wordt onder meer aandacht gevraagd voor zaken als het warmlopen van wisselspelers voor de camera’s van de fotografen, de afstand tussen de positie van fotografen en het publiek, de positie van fotografen ten opzichte van vakken met de harde kern, de positie van fotografen in de buurt van het doel en de bescherming van cameramensen. Verder dient nadrukkelijk aandacht te zijn voor de positie van de schrijvende pers op de perstribune en eventuele ongewenste gedragingen in hun richting van supporters die daar in de buurt zitten.

De clubs dienen verder te zorgen voor een vast aanspreekpunt voor media bij eventuele schade aan apparatuur en/of andere incidenten. Afspraak is wel dat de betrokkene(n) bij de mediavertegenwoordiger meteen na afloop en in elk geval vóór vertrek melding doet van incidenten en/of schade. Verder behoren een veilig vertrek en de vlotte en veilige bereikbaarheid van parkeerplaatsen voor de media tot de aandachtspunten. 

Wanneer journalisten en fotografen onverhoopt schade oplopen, dan staat de KNVB paraat om juridische bijstand te verlenen bij het verhalen van die schade. Dit is onderdeel van de Taskforce ondersteuning bij voetbalincidenten.