Nieuws

Fotograferen op UEFA EK vrouwen U19 achter manshoge boarding

Terwijl aan de andere kant van de wereld het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland fantastisch in beeld werd gebracht, was het voor het aanstormend talent deze zomer in België behelpen. Althans, zo bemerkte fotograaf Remko Kool (ProShots) op het EK voetbal voor vrouwen onder 19 jaar.

Remko Kool

“Nou het EK onder 19 is voor Nederland voorbij… na alle ergernissen over de UEFA en de speellocaties misschien ook maar het beste om er niet meer te komen”, meldde Kool. De vrouwen delfden het onderspit in de halve finale tegen Spanje (0-1), maar Kool had vooral last van de beroerde werkomstandigheden.

Zo was er achter de doelen in het speelstadion in Tubize sprake van een manshoge muur, waarachter alleen staande kon worden gefotografeerd.

Zijn (herhaalde) klachten bij de UEFA, ook met steun van de Belgische voetbalbond, haalden niets uit.

Achter de doelen in het speelstadion in Tubize was sprake van een manshoge muur, waarachter alleen staande kon worden gefotografeerd. (Foto: Remko Kool)

“Ik snap werkelijk de keuze niet voor dit halve oude stadionnetje met betonnen muren langs het veld, een complete vesting met een boarding zo hoog dat je er niet achter kan zitten om te werken. De reclameboarding is met een houten frame op de muur gemonteerd…. Waarom?”, aldus Kool.

De reclameboarding is met een houten frame op de muur gemonteerd (Foto: Remko Kool)

“En dan mag een mannetje van de UEFA met een fototoestel wel achter het doel plaatsnemen… zit hij niet in de weg? Ik vind het meten met twee maten en geen werkbare situatie. Wij, de “normale” fotografen mochten plaatsnemen langs de lange zijde aan de kant van de camera’s om maar niet in beeld te komen. Gevolg, aan een kant een langs huppelende grensrechter voor onze camera’s. Het kan toch echt niet.”

Kool noemt het “al met al een slecht georganiseerd toernooi, tenminste voor de aanwezige fotografen”. Volgens hem mocht een Belgische fotograaf ondanks de regen zelfs geen paraplu mee naar binnen nemen, “omdat er een punt bovenop zat en dat zou gevaarlijk zijn…mierenneuken?”

Overigens was hij wel te spreken over de ontvangst elders in Tubize, op een complex van de Belgische voetbalbond. “Vriendelijke mensen, goede parkeergelegenheid, mooi sportcomplex. Ook de catering was prima, goede broodjes, snackje, en plastic flesjes water in overvloed.  Dat mag dan ook gezegd worden.”