Nieuws

Mediahuis lanceert sportsite Resport.nl door toepassing kunstmatige intelligentie

Mediahuis Nederland heeft dinsdag de door AI-gedreven sportnieuwssite Resport.nl gedreven. De inhoud wordt samengesteld op basis van ANP-sportberichten en het ChatGPT4-algoritme, aldus Mediahuis in een persbericht. De nieuwe website kan daardoor voorzien in doorlopende berichtgeving. Resport is zo ontwikkeld dat artikelen live kunnen zonder tussenkomt van de mens.

Resport is volgens Mediahuis ontstaan uit nieuwsgierigheid naar hoe kunstmatige intelligentie “optimaal kan worden ingezet binnen de journalistiek”. Binnen de afdeling Digital Platforms van het mediaconcern, waartoe onder meer Manners, Culy en J/M Ouders behoren, is sinds de lancering van ChatGPT geëxperimenteerd met AI. “De inzichten die ontstonden na veel experimenteren en testen, hebben geleid tot een volledig door AI-gedreven sportnieuwssite die sinds vandaag live staat”, aldus het concern.

“Voor de input van de artikelen is gekozen voor een betrouwbare basis van persbureau ANP. Deze basis is uitgebreid met specifieke AI-functionaliteiten. Zo is ChatGPT verantwoordelijk voor nieuwe en pakkende koppen bij de tekst; een homepage-kop en een kop die goed werkt op sociale media.”

AI zorgt er verder voor dat de artikelen in de juiste categorieën worden gezet en worden voorzien van de juiste tags.

Volgens de uitgever wordt de inhoud in een volgende fase “verrijkt met biografieën over de desbetreffende sporter(s), klassementen en trivia-achtige achtergronden”.

“Sport is een nieuwscategorie die redelijk feitelijk en overzichtelijk is, en zich daarom bij uitstek leent voor dit experiment”, zegt Amarins de Boer namens Mediahuis. Resport is zo ontwikkeld dat artikelen live kunnen zonder tussenkomt van de mens. “Om de volledige betrouwbaarheid van de website te kunnen waarborgen, worden er dagelijks checks uitgevoerd door ervaren redacteuren. Daarnaast staat er onder ieder artikel wat er door AI is gegenereerd. Als een redacteur na publicatie iets aanpast, bijvoorbeeld de kop, zul je dat ook terugvinden onderaan het artikel.”

De kennis die met Resport wordt opgedaan, wordt ook ingezet binnen de andere Digital Platforms-websites. De Boer: “AI ontwikkelt zich razendsnel. Door Resport ontdekken we in hoog tempo de kansen en valkuilen. We bouwen nu sneller goede AI-tools die de redacties helpen, zoals het laten generen van koppen, bijschriften en tags. En dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Wat mij betreft een positieve ontwikkeling, omdat er zo meer tijd over blijft voor het maken van verhalen.”