Nieuws

NSP legt fotografen nogmaals afspraken omtrent warmlopen uit

MET UPDATE

In een brief aan alle voetbalfotografen heeft de NSP nogmaals de geldende afspraken tussen KNVB en clubs uitgelegd voor wat betreft het warmlopen. Aanleiding is de regelmatige ontvangst van klachten, opmerkingen en verwijten over het warmlopen van spelers recht voor de lenzen van sportfotografen. Net als biergooien is dat een probleem waar wij als NSP zelf – ondanks regelmatig overleg met clubs en KNVB en afspraken over veiligheidsmaatregelen – heel weinig aan kunnen doen. Via sociale media wordt met graagte in onze richting afgereageerd.

Desondanks willen wij nogmaals benadrukken dat er duidelijke afspraken liggen omtrent dat warmlopen. Sommige clubs waarschuwen ook voor het plaatsnemen recht voor vakken waar de harde kern van supporters vertoeven. Daar is de kans op vreugdebier en vuurwerk soms aanmerkelijk groter. Het kan niet, het mag niet, maar toch: het gebeurt!

De twee opties voor fotografen, waarbij in sommige stadions de reservespelers voor de camera's van de fotografen langslopen.

Aanleiding voor de brief is een recente post op sociale media, met als gevolg reacties waarbij de NSP wordt opgeroepen ‘actie te ondernemen’. Bij het duel sc Heerenveen- Excelsior miste een fotograaf namelijk een doelpunt omdat een warmlopende speler (die net als hij aan het werk is)  stilstond en keek naar de afloop van een aanval. Weg goalfoto. Vervelend, dat zeker. Maar verrassend?

In de accreditatiebevestiging van Heerenveen (en in die van heel veel andere clubs) staat namelijk dat op die plek beter niet kan worden gefotografeerd. “Fotografen mogen plaatsnemen aan beide korte zijden en aan de lange zijde tegenover de dug-out (aan de kant waar de assistent-scheidsrechter niet actief is). De blauwe zones kunnen tijdens de wedstrijd gebruikt worden door de wisselspelers van beide clubs om de warming-up te doen.”

(Foto: Michael Bulder)

De blauwe zone geeft dus een reële kans dat er warmlopers voor de camera’s verschijnen en soms stil blijven staan. De fotografen moeten dus zelf een afweging maken of zij dat risico voor lief willen nemen. En als ze dat risico nemen, moeten ze ook de consequenties aanvaarden. 

Deze regeling is al seizoenen lang van kracht en heeft niets met corona te maken, maar alles met de 16-meter camera van ESPN. En die gaat – helaas – niet meer weg. Dat betekent dat spelers – en tegenwoordig wordt zo’n beetje de hele bank ontruimd, dus soms wel een man of tien tegelijk met coach en al – achter de camera en rechts van het doel gaan warmlopen. Dat is niet leuk en soms erg vervelend, maar helaas hoort dat in een steeds veranderende wereld. Houdt dus rekening met die veranderde omstandigheden.

UPDATE:

SC Heerenveen laat weten de teammanager te zullen verzoeken om nogmaals aan de spelers te vragen om daar waar mogelijk te vermijden voor de fotografen langs te lopen. “Maar in de emotie van de sport zal dit helaas lang niet altijd lukken”, aldus de club.

Anders dan de KNVB-optie (warmlopen van hoekvlag tot aan 16-meterlijn) geldt bij Heerenveen dat de spelers warmlopen van hoekvlag tot aan de goal. “Dit is het gebied dat de staf wil kunnen gebruiken voor de warming-up. Van hoekvlag tot 16 meter blijkt niet voldoende, helaas. Spelers lopen daar al jarenlang over de gehele korte zijde warm.”

“Het belang van fotografen is voor ons uiteraard ook van belang. Juist daarom kan men bij ons ook aan de andere zijde van het doel staan. Iets dat in lang niet alle stadions mogelijk is”, aldus Heerenveen in een toelichting. “Daarnaast hebben wij (behoudens dit incident) nog nooit een klacht gehad. Blijkbaar gaat het in de meeste gevallen gewoon goed.”