IN DE SPO(®)TLIGHT

DE GROTE HI-HA-HONDELUL VOETBALSHOW

Het zou ook zomaar de allerlaatste show ooit kunnen zijn’

Met hun De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show stappen initiatiefnemers Edwin Struis, Dick Sintenie, Paul Onkenhout en Simon Zwartkruis op vrijdag 6 oktober het podium van een uitverkocht Patronaat in Haarlem op. Edwin Struis legt uit hoe het aantal edities van de show kon uitgroeien tot 25.


Edwin, een jubileumshow over voetbal, uitgevoerd door vier bevriende sportjournalisten uit Haarlem. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen?

‘Mag ik een geheim verklappen? Het is eigenlijk onze 26ste show, maar ja, 26 bekt wat minder in combinatie met ‘jubileum’. Dus hebben we het aantal naar beneden afgerond. Wel bestaan we 25 jaar, daar is niks aan gelogen. Dus alle reden voor een groot feest, en voor het eerst op een vrijdag in plaats van maandag zodat we zaterdag flink kunnen bijkomen. We gaan er met een klap uit, want het zou ook zomaar de allerlaatste show ooit kunnen zijn ’
Wanneer zijn jullie begonnen en wat is de drijfveer geweest achter dit voetbaltheater?
‘De basis is gelegd eind 1997, toen alles een beetje samenviel. Mijn broer Michael werd chef evenementen in een mooi Haarlems café en zocht in die functie nog een leuke opvulling van de maandagavond. Hij polste mij, ik op mijn beurt wat bevriende collega’s, and the rest is history. Zo werd Aad de Mos Bestaat Niet! geboren, de voorloper van De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show. Op 3 januari 1998 ging het doek omhoog en daar stond de toenmalige Ajax-voorzitter Michael van Praag klaar om een moppie te zingen. Je zag de mensen kijken: wat gebeurt hier? We wilden ons publiek verrassen met een mix van voetbal en amusement. Het AD kopte daags erop: ‘Voetbalcafé in Fellini-sfeer’. 

Aad de Mos als gast bij Aad de Mos Bestaat Niet! op 15 mei 2000. Met vlnr: Dick Sintenie, Simon Zwartkruis, Aad de Mos, Paul Onkenhout en Edwin Struis. (Eigen foto)

.

Wat is de kracht van deze mengeling van voetbalverhalen, interviews, cabaret en variété?
‘Om het in oud-Nederlandsch te zeggen: voor elck wat wils. We wilden voetbaltotaaltheater maken, en niet alleen voor de verstokte voetbalfans, maar ook voor liefhebbers van andersoortig vermaak. En van bier, dat ook. De locatie was zorgvuldig gekozen, zonder drank lukte het niet. Vooral ook om onze nervositeit voor aanvang van de show weg te spoelen. We waren natuurlijk vooral voetbaljournalisten, geen echte entertainers. En de angst vooraf dat sommige gasten niet op kwamen dagen, nam soms ook groteske vormen aan. Maar we hebben het overleefd.’ 

Jullie hebben door de eeuwen heen grote namen op het podium gehad, onder wie Guus Hiddink, Youp van ’t Hek, Frank de Boer, Wim Kieft en Kees Jansma. Is het moeilijk om mensen van naam te paaien om mee te doen? Zijn er beroemde afzeggers of weigeraars?
‘Het is niet alleen onze jubileumshow, het is ook de 25ste keer dat Louis van Gaal heeft afgezegd. Dit keer waren we er dicht bij, hij omschreef onze uitnodiging als ‘uitdagend’, maar gaf ook aan even gas terug te willen nemen en meer aandacht aan Truus en zijn kinderen en kleinkinderen te willen schenken. Bijna was Willem van Hanegem als beroemde afzegger in de boeken gekomen, ook al omdat hij naar eigen zeggen de verjaardag van zijn vrouw vergeten was die dag, maar hij kwam toch nog onze kant op. Het mooie is dat we nooit een cent hebben hoeven uitgeven om gasten te strikken. We stelden ze een leuke avond in het vooruitzicht en dat was al voldoende om ze over de streep te trekken.’

Het hoogtepunt moet op 6 oktober ongetwijfeld nog komen, maar zijn er meer hoogtepunten uit de voorbije jaren te noemen?

‘Haben Sie eine Stunde?’, zou Leo Beenhakker, ooit ook te gast, zeggen. Mijn persoonlijke top-5 ziet er als volgt uit:

- Aad de Mos zelf te gast in Aad de Mos Bestaat Niet!

- Duet Huub van der Lubbe/ Jan van Halst

- Frank de Boer over zijn tijd als dienstplichtig soldaat

- Co Adriaanse die Frank Rijkaard als ‘beunhaas’ omschreef en Harry van Raay als ‘sprekende lampenkap’

- De opname van de carnavals-cd ‘Aad de Mos Bestaat Niet!’ en dan specifiek de Limbo-versie  

De show was redelijk snel uitverkocht. Hebben jullie overwogen om er een tweede avond aan vast te plakken of om elders in het land een reprise te geven? En wat zijn de namen van de gasten die het publiek op het podium mag verwachten?
‘We hebben in korte tijd zonder al te veel reclame te maken 700 kaarten aan de man gebracht. Het schreeuwt bijna om een extra voorstelling, maar daar beginnen we niet aan. Zeker geen matinee de ochtend erop, als we volop in de katerverwerking zitten. We zijn allang blij dat we mensen van naam en faam op hetzelfde moment bij elkaar krijgen. Wie? Dat kunnen we nog niet verklappen, er zijn nog keiharde onderhandelingen gaande. Oké, één tipje van de sluier: we hebben de fameuze Haarlemse puntdichter Jan J. Pieterse kunnen strikken voor een exclusief optreden, maar vertel het vooral niet verder.'