Nieuws

Nieuw boek van Charles van Commenée: ‘Topsport is niet woke’

Komende vrijdag (vrijdag 29 september) wordt het Handboek Topsport van de hand van topcoach Charles van Commenée officieel gepresenteerd in Amsterdam. De sportief directeur van Team Jumbo-Visma, Merijn Zeeman, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Het boek wordt uitgegeven door Arko Sports Media. In het kader van die presentatie wordt een paneldiscussie gevoerd met met onder anderen de (ex-)coaches Jeroen Otter, Robert Eenhoorn, Anicka van Emden, Ricardo Clarijs en vanzelfsprekend Charles van Commenée. Zij laten zich uit over de stelling ‘Topsport is niet woke’.

Van Commenée beschrijft als internationaal gelauwerd atletiekcoach en voormalig chef de mission van het Nederlands olympisch team in zijn boek vanuit de praktijk wat topsportcultuur volgens hem behelst. Het Handboek Topsport is volgens de uitgever ‘een onmisbaar boek voor iedereen die weet zou moeten hebben van de topsportwereld: begeleiders, bestuurders, journalisten, opiniemakers, onderzoekers en ouders’.

In de flaptekst beveelt Pieter van den Hoogenband het boek (prijs €22,99) alvast aan: “Als lezer van dit boek kun je – na de spiegel die Charles je voorhoudt – nu nog besluiten het gewoon bij ‘sport’ te houden. Maar voor iedereen die in de topsportwereld actief is, daarnaar op weg of gewoon enorm geïnteresseerd is in die wereld, is dit boek een absolute must.’’

En Merijn Zeeman blijft daar niet bij achter: “Charles schetst een genuanceerd beeld van topsport en de noodzaak van het scheppen van een omgeving waarin confrontatie, eerlijkheid en oprechte feedback onmisbaar zijn. Altijd met de menselijke maat voorop. Dit boek zou verplichte kost moeten zijn in elke opleiding voor coaches en topsporters.”