Nieuws

Een eeuw liefde voor atletiek

,,AV’23 - 100 jaar liefde voor atletiek” is de titel van het boek dat ter gelegenheid van het jubileum van de Amsterdamse vereniging is verschenen. Het beschrijft de geschiedenis van de roemruchte club, met als sportief hoogtepunt het wereldrecord op de 100 meter dat de AV’23-er Chris Berger in 1934 in Amsterdam liep (10,3 seconden).

AV’23 was in die tijd in Nederland een toonaangevende club. Met Berger en de latere sportjournalist Wil van Beveren, ook van AV’23, miste de Nederlandse estafetteploeg in 1936 een olympische medaille doordat de laatste loper (Tinus Osendarp) het stokje verloor.

De club leverde dertien olympische atleten in een tijd waarin atletiek nog niet ,,hot” was. De laatste was in 1972 Bram Wassenaar, die na de Palestijnse aanslag in het olympisch dorp zonder te lopen uit München terugkeerde.

Op de nieuwe accommodatie in de Watergraafsmeer is AV’23 deze eeuw opnieuw tot bloei gekomen. De club telt 720 leden en daarnaast bijna vierhonderd fans van Femke Bol op de wachtlijst. Met cabaretier Dolf Jansen en dichter Theo Danes, die beiden bijdragen aan het boek leverden, heeft AV’23 min of meer bekende Nederlanders in de gelederen.

Foto uit 1930 met vier sprinters aan de start. AV'23 had toen geen vrouwelijke leden, omdat dat de mannen van serieuze training zou afleiden. Maar voor een sprintje mocht het jonge meisje wel meedoen.

Teksten: Monique Admiraal, Jasmin Groot, Guus Mater en Jolien Storsbergen; fotografie: Rogier Alleblas; vormgeving: Bart van Dijk.

,,AV’23 – 100 jaar liefde voor atletiek”. Het boek is verkrijgbaar door een email te sturen naar: 100jaar@av23.nl of bij IJburg Boeken, IJburglaan 561, 1087 BS Amsterdam. Kosten: 10 euro (plus eventuele verzendkosten).

 

Speerwerpen

Oké, er was een fout gemaakt.

Er was een toeschouwer geraakt.

Maar zo verlekkerd en verkeerd

Als daar de pers op reageert …

De eerste vraag was al meteen obsceen:

,,Pardon meneer, wat ging er door u heen?” (Theo Danes)