Nieuws

MILITARY BOEKELO

De perstent als gezellige afterpartyplek in Boekelo

De Military Boekelo is één van de grootste hippische topsportevenementen van het land. Jaarlijks trekt op die ene zaterdag begin oktober een colonne van zo’n 60.000 bezoekers door het fraaie Twentse coulisselandschap, voor een mix van Business, Pleasure en Topsport. 

Toch trok dat laatste onderdeel in de 52ste editie bitter weinig aandacht van de Nederlandse sportpers. Enkel de sportredacties van  - hoe kan het ook anders - De Twentsche Courant Tubantia en ‘buurman’ De Stentor gaven acte de présence op de dag van de populaire crosscountry.

(door Ralph Blijlevens)

De perstent van de Military in Boekelo.

Desondanks was er geen gebrek aan mediabelangstelling. Een kleine tachtig accreditaties was in de weken voor het evenement aangevraagd bij het persteam van de organisatie. Op de dag zelf werden zestig ‘persbandjes’ uitgedeeld in de perstent, vrij ideaal gesitueerd bij de ingang van de hoofdpiste. 

De twee regionale titels van DPG Media waren in Boekelo beide vertegenwoordigd met een schrijvende sportverslaggever, net zoals de traditionele paardensportmedia als De Hoefslag, Horses en Hippisch Twente. Wellicht een uitstervende categorie, want het leeuwendeel van de geaccrediteerden bestond uit ‘beeldmensen’: veel fotografen - in diverse gevallen met een ietwat vage blog als bron - en videomakers. 

De mixed zone in Boekelo.

Daarnaast hadden de hippische bonden van grote paardenlanden als Duitsland, Engeland, Frankrijk en zelfs de Verenigde Staten een ‘mediaman/vrouw’ naar Twente af laten reizen om verslag te maken deze pre-olympische editie van Military Boekelo. Zij allen kregen gezelschap van delegaties van NOS Sport, RTV Oost en enkele lokale omroepen.

Tegenover de geringe belangstelling van de vaderlandse sportmedia stond een persteam om U tegen te zeggen. Aangevoerd door Jacob Melissen en Willem Pfeiffer, twee ervaren journalisten en kenners van de paardensport. Gepokt en gemazeld dus in alle facetten. 

Voor Melissen, sinds midden jaren zeventig met een onderbreking van ongeveer tien jaar perschef van Military Boekelo, was de afgelopen editie zijn laatste. Halverwege de afsluitende persconferentie na de crosscountry, waar de beats en hoempapamuziek vanuit de feestende Military Biergarten iets verderop vele malen het geluid in de perstent oversteeg, droeg hij het stokje over aan Loes Wielheesen. De Twentse hoef je evemin wegwijs te maken in de paardensportwereld en zal volgend jaar met de sympathieke Pfeiffer het persteam aanvoeren.

‘Goed en fatsoenlijk je werk kunnen doen’, is het adagium van het Boekelose persteam. In de praktijk betekent dat stroom, wifi, een parkeerplek voor de auto op loopafstand en een plaats in de perstent. 

Jacob Melissen, sinds midden jaren zeventig met een onderbreking van ongeveer tien jaar perschef van Military Boekelo, met zijn opvolgster Loes Wielheesen.

Aan die vier basisvoorzieningen geen gebrek op het militaryterrein. Onder de rook van de Twentse bierbrouwerij waren koffie/thee/drank en broodjes in overmaat aanwezig, net als startlijsten, routekaartjes en overige benodigde info. Een telefoonnummer of een bepaalde deelnemer nog even willen spreken? U vraagt, wij draaien. Een pershesje zorgde voor extra bewegingsvrijheid op het parcours en rondom de hindernissen. 

Op de dagen voor de crosscountry en tijdens de afsluitende zondag was het rustig werken in de perstent, waar de meeste stoelen en plekken aan de tafels onbezet waren. In tegenstelling tot de drukbezochte zaterdag, waarop diverse bezoekers de weg naar de perstent wisten te vinden. Wellicht heeft de goed gevulde (bier)koelkast en bar, alsmede de vriendelijke toegankelijkheid, daar iets mee te maken?

Misschien een attentiepunt voor volgend jaar: selectiever zijn in het verstrekken van accreditaties en van de perstent op crosscountrydag geen gezellige afterpartyplek maken.